کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلام کرد بحران اتیوپی از کنترل خارج شده و اکنون ابعاد آن به گونهای است که پیامدهای «نفرتآوری» بر غیرنظامیان دارد. میشل باشه خواهان نظارت سازمان ملل بر تحولات اتیوپی شد. دولت اتیوپی اما هرگونه تحقیق مستقل درباره کشتار غیرنظامیان را رد میکند و میگوید به «مراقب» نیاز ندارد.
پنج هفته قبل آبی احمد، نخستوزیر اتیوپی به ارتش دستور داد به نیروهای جبهه آزادیبخش مردمی تیگرای (TPLF) که بر منطقهای با شش میلیون نفر جمعیت حکومت میکنند حمله کند. در این تهاجم نظامی هزاران نفر از غیرنظامیان کشته شدند. نهادهای حقوق بشری دستکم یک قتل عام را ثبت کردهاند.
به گزارش الجزیره میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد چهارشنبه ۹ دسامبر/ ۱۹ آذر وضعیت در مکله مهمترین شهر منطقه تیگرای و در شهرهای شرارو و آکسوم را «نگرانکننده» و «ناپایدار» توصیف کرد. باشله در جمع خبرنگاران گفت:
«ما اطلاعات تأیید شدهای درباره نقض شدید حقوق بشر در مکله، تیگرای و شرارو به دست آوردهایم. این اطلاعات بیانگر حمله نیروهای دولتی به غیرنظامیان و ساختمانهای غیردولتی، قتل و غارت و آدمربایی و تجاوز جنسی به زنان و دختران است.»
باشله یادآوری کرد که سازمان ملل به این مناطق دسترسی ندارد.
ملیگرایی افراطی زمینهساز قتل و غارت
آبی احمد، نخستوزیر اتیوپی روز گذشته ترجیح داد به جای آنکه بر فجایع جنگی در منطقه تیگرای متمرکز باشد، یک بزرگراه در جنوب اتیوپی را که با کمک کنیا احداث شده، افتتاح کند. احمد گفت:
«دقیقاً مانند تأسیسات زیربنایی ما باید برای دستیابی به صلح و امنیت هم بکوشیم. صلح مبنا و پایه همه آن چیزهایی است که ما برای تحقق یافتنشان با امید بهبود زندگی شهروندان تلاش میکنیم.»
منطقه تیگرای با شش میلیون جمعیت در محاصره قرار دارد. ساکنان این منطقه به دارو و غذا دسترسی ندارند و بیش از یک میلیون نفر نیز آواره شدهاند. راههای مواصلاتی قطع شده و نهادهای حقوق بشری و سازمان ملل به اردوگاههای آوارگان دسترسی ندارند. دولت ملیگرای اتیوپی هرگونه دخالت خارجی در این درگیری را رد میکند. اتیوپی از اندک کشورهای آفریقایی است که در دوران استعمار استقلال خود را حفظ کرد. این امر دستمایه دمیدن بر احساسات ملیگرایانه در آن کشور است. هفته گذشته سازمان ملل با دولت اتیوپی توافق کرده بود که دسترسی به منطقه محاصره شده تیگرای میسر شود. دولت اما به این توافق عمل نکرد. باشله در ادامه سخنانش در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر از دولت اتیوپی خواست دسترسی غیرنظامیان در منطقه تیگرای به آب، برق و غذا و دارو و سایر نیازهای اساسی را تأمین کند.
سهشنبه گذشته نیروهای امنیتی به سمت بازرسان سازمان ملل که ظاهراً بنا بر ادعای دولت اتیوپی قصد عبور از ایست بازرسی و ورود به تیگرای را داشتند تیراندازی و آنها را بازداشت کردند. به گفته باشله در این فاصله شش عضو این گروه آزاد شدهاند. به گفته کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد این بازرسان بنا به توافق سازمان ملل با دولت اتیوپی به منطقه اعزام شدهاند.
کمبودهای هولناک در مراکز درمانی
صلیب سرخ جهانی در گزارش کمسابقهای اعلام کرده است که مراکز درمانی و بیمارستانها در مکله، مرکز تیگرای از ظرفیت لازم برای پذیرش و درمان مجروحان برخوردار نیستند.
در اردوگاههای تیگرای در نزدیکی مرز اریتره با اتیوپی ۹۶ هزار آواره اریترهای زندگی میکنند. این آوارگان که از سرکوبها و سربازگیریها در کشورشان گریختهاند در خطر بیشتری قرار دارند. تا قبل از آغاز درگیریها در تیگرای این آوارگان در شرایط نامناسبی زندگی میکردند. کمبود اقلام غذایی و نبود الکتریسیته سبب شده بود که بسیاری از آنان به امید یافتن کاری به شهرهای منطقه تیگرای بروند. گزارش شده که از آغاز درگیریها بسیاری از آوارگان اریترهای در معرض حملات و آزارهای مختلف قرار گرفتهاند. فیلیپو گراندی، کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان سهشنبه گذشته اعلام کرد که مهمترین بیمارستان این منطقه دیگر قادر به کمکرسانی به بیماران نیست:
«پزشکان و پرستاران مجبورند تصمیمات وحشتناکی درباره مرگ یا زندگی بیماران بگیرند. خدمات در بخش مراقبتهای ویژه متوقف شده و مشکلات زیادی در بخش زنان و زایمان و همچنین در بخش دیالیز وجود دارد.»
نیروهای امنیتی یک کامیون صلیب سرخ جهانی را که حامل اقلام دارویی و کالاهای مورد نیاز در تنها بیمارستان مکله بود متوقف کردهاند.
در این فاصله ۵۰ هزار نفر از آوارگان جنگی از اتیوپی به سودان گریختهاند و در اردوگاههایی در مرز دو کشور اسکان داده شدهاند.
اعمال تبعیض و آزار روزنامهنگاران
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در ادامه نشست خبری شامگاه چهارشنبه خود هشدار داد که اقلیت تیگرای در سایر مناطق اتیوپی مورد تبعیض و آزار قرار گرفتهاند:
«ما گزارشهایی درباره اخراج تیگراییها از محل کار به ویژه از خدمات دولتی دریافت کردهایم. همچنین گزارش شده است که روزنامهنگاران تیگرای مورد آزار و اذیت قرار میگیرند. این اقدامات تبعیضآمیز عمیقاً ناعادلانهاند و سبب تفرقه و جدایی بیشتر بین دو ملت و تعمیق درگیریها و شکافها میشوند.»
باشله از دولت اتیوپی خواست این اقدامات تبعیضآمیز را متوقف کند.
درگیری در منطقه تیگرای تلاشهای اتیوپی برای ایجاد زیرساختهای صنعتی در این کشور و سرمایهگذاری خارجی را به مخاطره انداخته است.
بیشتر بخوانید: