نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در مذاکرات صلح دوحه قطر بر سر شیوه مذاکرات بین‌افغان به توافق رسیدند. این نخستین توافق بین دو طرف متخاصم در یک جنگ ۱۹ ساله است.

چهارشنبه ۲ دسامبر/ ۱۲ آذر نمایندگان دولت افغانستان و طالبان بر سر شیوه مذاکرات بین‌افغان به توافق رسیدند. این نخستین توافق بین دو طرف متخاصم در یک جنگ ۱۹ ساله است (عکس: خبرگزاری فرانسه)

نادر نادری، سخنگوی هیأت مذاکره‌کننده دولت افغانستان در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت:

«کارشیوه مذاکرات به تصویب طرفین رسید و کار روی “اجندای” مذاکرات آغاز می‌شود.»

محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز این خبر را تأیید کرده است. این امر بدان معناست که اکنون طرفین می‌توانند بر اساس «کارشیوه‌ای» که بر سر آن با یکدیگر به توافق رسیده‌اند به موضوعات اصلی مانند حقوق زنان و اقلیت‌ها، آتش‌بس و میزان مشارکت طالبان در دولت آینده افغانستان و مهم‌تر از همه شکل دولت – جمهوری یا امارت اسلامی – با یکدیگر گفت‌وگو کنند.

هیأت مذاکره‌کننده دولت افغانستان و طالبان با صدور بیانیه مشترکی اعلام کردند کارگروهی برای تعیین موضوعات مورد مذاکره تشکیل می‌شود.

نیویورک تایمز و برخی رسانه‌های افغانستان گزارش داده بودند که محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری آن کشور از توافق بر سر کارشیوه مذاکرات صلح ناراضی است. صدیق صدیقی، سخنگوی اشرف غنی اما با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد:

«رئیس جمهوری اسلامی افغانستان، نهایی شدن طرزالعمل مذاکره در دوحه را گامی به جلو؛ از بهر آغاز مذاکرات اصلی و خواست مردم ما که همانا تامین آتش‌بس برای برقراری صلح پایدار در افغانستان است، دانسته و از آن استقبال می‌کند.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که خواهان حصول توافق تا پایان دولت ترامپ است، به طرفین به خاطر «پشتکار و آمادگی برای دستیابی به نکات مشترک» تبریک گفت و خاطرنشان کرد که دولت آمریکا برای کاهش خشونت‌ها در افغانستان همچنان از این مذاکرات حمایت می‌کند.

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان اعلام کرد که هیأت مذاکره‌کننده دولت و طالبان بر سر یک سند سه‌ صفحه‌ای درباره شیوه مذاکرات به توافق رسیده‌اند و در حال حاضر مردم منتظر «پیشرفت و توافق سریع روی نقشه راه سیاسی و آتش‌بس» هستند.

خلیل‌زاد گفت با شروع مذاکرات باید خشونت‌ها به صورت جدی کاهش یابد.

دولت پاکستان نیز با انتشار بیانیه‌ای از حصول نخستین توافق بین دولت افغانستان و طالبان حمایت کرد.

اختلافات بر سر موضوعات چالش‌برانگیز باقی است

هم‌زمان با آغاز مذاکرات بین‌افغان در دوحه قطر خشونت‌ها در افغانستان بالا گرفته است. در ماه جاری در حمله اسلامگرایان افراطی به دانشگاه کابل ۲۲ نفر کشته شدند که اغلب آن‌ها از دانشجویان بودند. طالبان اما مسئولیت این حملات را به عهده نمی‌گیرند. یک دیپلمات اروپایی در مصاحبه با رویترز اعلام کرد که با وجود حصول توافق بر سر شیوه مذاکرات، طرفین همچنان درباره «برخی موضوعات چاش‌برانگیز» با هم اختلاف دارند اما حل این اختلافات را به زمان دیگری موکول کردند:

«طرفین می‌دانند که صبر قدرت‌های غربی رو به پایان است و کمک‌های مالی به افغانستان به پیشرفت در توافق بستگی دارد.»

وزیران خارجه بیش از ۷۰ کشور جهان دوشنبه ۲۳ نوامبر /۳ آذر در یک ویدیو کنفرانس مجازی که در ژنو برگزار شد، درباره حجم کمک‌های مالی به افغانستان برای تأمین مالی پروژه‌های عمرانی در آن کشور به تصمیم رسیدند. این کمک‌ها که در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار بود برای چهار سال آینده ۱۵ تا ۲۰ کاهش یافت.

وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو سه‌شنبه یکم دسامبر / ۱۱ آذر در یک ویدیو کنفرانس راهبرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در افغانستان را بررسی کردند. کشورهای عضو ناتو در ۱۷ سال گذشته بیش از ۱۷ هزار سرباز از چندین کشور و ملیت مختلف را برای آموزش و تجهیز ارتش افغانستان در آن کشور مستقر کرده‌اند. این نیروها برای انجام وظایف خود به حمایت هوایی و لجستیکی ارتش آمریکا نیاز دارند. بر اساس مصوبه دولت ترامپ ارتش آمریکا نیمی از نیروهای خود را تا اواسط ژانویه ۲۰۲۱ از افغانستان خارج می‌‌کند.

بیشتر بخوانید: