معلمان موقت درپی تجمعات بیشمار خود در سراسر کشور با خواست تعیین تکلیف شغلی در ماه‌های اخیر تا پای سپری کردن شب در پارک‌های تهران و تحصن شبانه مقابل مجلس هم رفته‌اند. مجلس هنوز وعده بررسی می‌دهد. اما وزیر آموزش و پرورش دیگر حتی وعده هم نمی‌دهد. محسن حاجی میرزایی در تازه‌ترین اظهارات خود آب پاکی را بر روی دست معلمان موقت ریخت و خطاب به آنان گفت شما که می‌دانستید آموزش و پرورش «تعهدی برای استخدام» ندارد، پس «قید استخدام» را بزنید.

(عکس: آرشیو)

اکنون سال‌هاست آموزش و پرورش معلمانی را که بازنشسته و از خدمت خارج می‌شوند جایگزین نمی‌کند و در یک دهه اخیر برای جبران کمبود نیروی انسانی بیش از ۵۰ هزار معلم حق‌التدریسی، آموزشیار و آموزش‌دهنده نهضضت سوادآموزی را با قراردادهای موقت و دستمزد پائین به کار گرفته و از استخدام آن‌ها همچنان سر باز می‌زند. همزمان، این وزارتخانه در حال حاضر با کمبود ۱۹۷ هزار معلم روبروست.

در نتیجه اعتراض مداوم این گروه از معلمان مجلس دهم با تصویب قانونی وزارت آموزش و پرورش را موظف کرد نسبت به تعیین تکلیف استخدامی آموزشیاران نهضت سوادآموزی که از سال ۱۳۷۹ تا قبل از سال ۱۳۹۲ با نهضت سوادآموزی همکاری داشته و حق‌الزحمه خود را از محل اعتبارات دولتی دریافت کرده و همکاری آنان هم اکنون ادامه دارد، اقدام کند.

وزیر آموزش و پرورش در مرداد سال جاری وعده داده بود پیش از آغاز سال تحصیلی ۲۵ هزار معلم استخدام خواهند شد. قرار بود بخشی از ۵۸ هزار و ۱۰۰ معلم موقت پس از گذراندن یک دوره یک ساله در دانشگاه استخدام شوند.

سال تحصیلی آغاز شد اما هنوز از اجرای این وعده خبری نیست. کمیسیون امور اجتماعی مجلس در پی تجمعات متعدد معلمان مقابل مجلس اعلام کرده بود پیش‌نویس «اصلاح آیین‌نامه اجرایی استخدام نیروهای حق‌التدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی» را تصویب و برای تائید نهایی در اختیار هیات دولت قرار داده است.

احمدحسین فلاحی سخنگوی این کمیسیون در تازه‌ترین اظهار نظر خود در ۲۹ مهر از «ارزیابی مجدد» برخی مواد قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمان حق‌التدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی خبر داد که قرار است در جلسات بعدی این کمیسیون صورت بگیرد.

وزیر آموزش و پرورش به نحوی درباره استخدام معلمان موقت سخن گفته که گویا آنان راه دیگری جز تن دادن به قرارداد فعلی داشته‌اند اما خود قرارداد موقت را انتخاب کرده‌اند و حال قرار است لطفی شامل حال آنان شود.

وزارت آموزش و پرورش با کمبود ۱۹۷ هزار معلم روبروست.

🔴 آموزش و پرورش ۵۸ هزار و ۱۰۰ معلم را تحت عناوین مختلفی از جمله خرید خدمت، حق‌التدریسی، قراردادی، سرباز معلم، پیش‌دبستانی و… را شامل معلمانی با ۱۰ یا ۱۱ سال کار را با قرارداد موقت و دستمزد ناچیز به کار گرفته است.
🔴 بخش قابل توجهی از معلمان قرارداد موقت زنان سرپرست خانواده هستند.
برخی از معلمان، از جمله آن‌ها که در مناطق دورافتاده مرزی کار می‌کنند، حقوقی معادل ۴۰۰ یا ۵۰۰ هزار تومان می‌گیرند که در مواردی با ماه‌ها تاخیر پرداخت می‌شود.
🔴 برپایه گزارش سازمان تامین اجتماعی، سال ۹۸ تنها سه هزار و ۲۶۹ تن از معلمان موقت بیمه شده بودند. به عبارت دیگر، حدود ۹۴ درصد معلمان موقت از بیمه اجتماعی محروم هستند.
🔴 وزارت آموزش و پرورش گروه‌هایی از معلمان موقت از جمله مربیان پیش‌دبستانی‌های ضمیمه مدارس دولتی و معلمان سوادآموزی را فاقد «شرایط لازم» برای استخدام ارزیابی کرده است.

روی سخن وزیر آموزش و پرورش ظاهرا با معلمان موقتی است که بعد از سال ۹۲ به کار گرفته‌ شده اند اما معلمانی را نیز دربر می‌گیرد که پیش از این تاریخ، کار در آموزش و پرورش را آغاز کرده‌اند و بیش از ۱۰ سال از زندگی خود را با مزدهای چند صد هزار تومانی بدون داشتن بیمه کار کرده‌اند. بخشی از معلمان موقت، معلمان سوادآموزی و مربیان پیش‌دبستانی‌ که از اوایل دهه ۹۰ با دستمزد کم و بدون بیمه و مزایا در مدارس دولتی کار می‌کنند و حال که خواستار استخدام هستند، فاقد «صلاحیت» تشخیص داده شده‌اند.

در همین زمینه: