رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضمن ابراز نگرانی از روند رو به افزایش غنیسازی اورانیوم در ایران اعلام کرد ایران هنوز به مقدار اورانیوم غنیشده لازم برای ساخت سلاح اتمی دست پیدا نکرده است.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مصاحبه با یک روزنامه اتریشی اعلام کرد: مطابق با تعاریف رسمی آژانس، ایران در این مقطع به اندازه کافی اورانیوم غنیشده ندارد تا بتواند بمب اتمی بسازد.
گروسی در مصاحبهای که شنبه ۱۰ اکتبر/۱۹ مهر منتشر شد به روزنامه «دی پرسه» گفت:
«ایران به غنیسازی اورانیوم در اندازهای بسیار بالاتر از آنچه متعهد شده بود، ادامه میدهد و این مقدار هر ماه بیشتر میشود»
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی درباره اینکه ایران چه مقدار زمان برای دستیابی به سلاح هستهای و رسیدن به نقطه موسوم به «نقطه گریز» نیاز دارد، گفت:
«در آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای ما نقطه گریز مطرح نیست. ما به «کمیت قابل توجه» یعنی حداقل مقدار اورانیوم غنیشده یا پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت یک بمب اتمی نظر داریم. ایران هنوز این مقدار را در اختیار ندارد»
براساس تعاریف آژانس «کمیت قابل توجه» مدنظر، مقدار تقریبی مواد هستهای ست که با در دست داشتن آن امکان ساخت مواد منفجره هستهای وجود داشته باشد.
گروسی اطمینان خاطر داد که بهرغم همهگیری ویروس جدید کرونا در بازرسی آژانس از فعالیتهای هستهای کشورها خللی وارد نیامده و تعدادی از بازرسان آژانس نیز به صورت دائمی در ایران مستقر شدهاند.
در آخرین گزارش آژانس که ماه گذشته منتشر شد، مقدار اورانیوم غنیشده ایران ۲هزار و ۱۰۵,۴ کیلوگرم اعلام شده است. این مقدار بسیار بالاتر از ۲۰۲,۸ کیلوگرم است که جمهوری اسلامی در توافق برجام تعهد کرده بود. با اینوجود ایران همچنان نسبت به پیش از توافق هستهای برجام اورانیوم غنیشده کمتری دارد.
علاوه بر کمیت، کیفیت اورانیوم غنیشده ایران نیز با پیش از امضای برجام تفاوت دارد. براساس گزارش آژانس ایران در حال حاضر اورانیوم را با خلوص ۴,۵ درصد غنی میکند که کمتر از ۲۰ درصد پیش از برجام است و تا ۹۰ درصد که برای ساخت تسلیحات اتمی بهکار گرفته میشود، فاصله زیادی دارد.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به ابراز نگرانیها از اینکه برنامه هستهای ایران به رقابت هستهای میان ایران و عربستان سعودی منجر شود، گفت: عربستان سعودی در حال حاضر فعالیت هستهای بسیار کمی دارد و بههمینخاطر تحت نظارت حداقلی ست اما برنامه این کشور برای ساختن دست کم ۱۰ رآکتور نیز تحت نظر آژانس خواهد بود.
در همین زمینه: