بحران اقتصادی و معیشتی در دوران همه‌گیری ویروس جدید کرونا در ایران شدت گرفته است. آمارها از کمبود و گرانی کالاهای اساسی خوراکی خانوار ایرانی خبر می‌دهند. این کمبود و گرانی به تغییر الگوی مصرف هم انجامیده و میزان مصرف گوشت و برنج و روغن و قند و شکر در میان خانواده‌های فرودست کاهش یافته است.

در دو نمودار زیر به این وضعیت می‌پردازیم.

در فهرست بالا، کمترین گرانی به روغن مایع بازمی‌گردد با ۷۰ درصد افزایش قیمت و بیشترین میزان رشد قیمت نیز به چای خارجی و رب گوجه فرنگی با حدود ۲۰۰ درصد افزایش بازمی‌گردد.

نمودار زیر درباره میزان مصرف کالاهای اساسی نزد خانوار ایرانی به طور کلی و کاهش این مصرف برای خانواده‌های متعلق به دهک سوم است.

 خانواده‌های دهک سوم در سال ۹۷ ماهانه دو میلیون و ۲۲۰ هزار تومان درآمد داشته‌اند. آن‌ها از این مبلغ حدود ۶۲۰ هزار تومان را پس‌انداز می‌کنند و هزینه‌شان رقمی حدود دو میلیون و ۱۹۰ هزار تومان است که ۷۶۰ هزار تومان آن برای محصولات خوراکی و یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان در بخش غیرخوراکی هزینه می‌شود. آنها سومین دهک فقیر هستند.

همان‌طور که نمودار بالا نشان می‌دهد، کاهش مصرف گوشت قرمز در میان خانواده‌های دهک سوم در سال ۱۳۹۸ نسبت به ۱۳۹۵، بیش از ۳۰ درصد کاهش یافته است. آنها ۱۹ درصد کمتر روغن و ۱۸ درصد کمتر برنج خارجی مصرف می‌کنند.

در چنین وضعیتی آمار منتشرشده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نشان می‌دهد که واردات برنج، روغن خام و شکر به لحاظ وزنی در پنج ماهه اول سال جاری نسبت به سال گذشته به ترتیب حدود سه، دو و نیم، و چهار برابر کاهش یافته است.

وضعیت از دوران همه‌گیری کرونا رو به وخامت رفته است. حمایت دولتی خاصی نیز وجود ندارد. اکثریت پاسخ‌دهندگان نظرسنجی زمانه در دوران کرونا  گفته اند که کاهش شدید و متوسط درآمد را تجربه کرده اند و همزمان هزینه‌های زندگی اغلب آنها افزایش یافته است.

بیشتر بخوانید: