شورای امنیت سازمان ملل خواهان برقراری آتشبس در جنوب قفقاز شد اما رهبران جمهوری آذربایجان و ارمنستان این پیشنهاد را رد کردند. درگیریها همچنان ادامه دارد. ارمنستان میگوید یک جنگنده اف ۱۶ ارتش ترکیه را ساقط کرده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس بامداد چهارشنبه ۳۰ سپتامبر/ ۹ مهر شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواست که با توقف فوری درگیریها با یکدیگر وارد گفتوگو شوند. شورای امنیت با اعلام حمایت از درخواست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برای پایان یافتن درگیریها در جنوب قفقاز، به تأکید از طرفین درگیری خواست که گامهای لازم برای تنشزدایی از منطقه را بردارند.
الهام علیاوف، رئیس جمهوری آذربایجان در مصاحبه با شبکه یک تلویزیون روسیه اعلام کرد که باکو مصمم است با ایروان وارد گفتوگو شود با این هدف که شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه تازهای درباره مناقشه دیرینه قرهباغ صادر کند. علیاوف گفت بر اساس توافق مینسک که با هدایت سازمان همکاری و امنیت اروپا در سال ۱۹۹۲ حاصل شد منطقه قرهباغ میبایست ضمیمه خاک آذربایجان شود.
منطقه قفقاز از نظر حقوق بینالملل به جمهوری آذربایجان تعلق دارد، اما اکثر ساکنان این منطقه مسیحی هستند و از سال ۱۹۹۱ تاکنون اعلام خودمختاری کرده است. از سال ۱۹۹۴ تاکنون در این منطقه آتشبس شکنندهای برقرار است. علیاوف ادعا کرد که نخستوزیر ارمنستان قصد دارد جمهوری آذربایجان را وادار به مذاکره با حاکمان محلی قرهباغ کند و به این ترتیب چارچوب مذاکرات را تغییر دهد.
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان در مصاحبه با شبکه یک تلویزیون روسیه گفت:
«دشوار میتوان وارد مذاکره شد، وقتی که عملیات نظامی در حال انجام است.»
پاشینیان در ادامه این مصاحبه اعلام کرد که بحران در جنوب قفقاز راه حل نظامی ندارد و صرفاً از طریق گفتوگو قابل حل است و با این حال جمهوری آذربایجان میبایست در نخستین گام خشونت در منطقه قرهباغ را متوقف کند:
«ما احساس خطر میکنیم. ما [این درگیریها] را به عنوان اعلان جنگ با ملت ارمنستان درک میکنیم و ملت ارمنستان هم ناگزیر است از خودش [در برابر این تهاجم] دفاع کند.»
اعلام حمایت صریح آنکارا از باکو
از یکشنبه گذشته تاکنون دستکم ۸۴ نظامی و ۱۱ غیرنظامی در درگیریهای جنوب قفقاز جان خود را از دست دادهاند. منطقه خودمختار قرهباغ ۴۴۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد.
ارتش ارمنستان اعلام کرد که یک جنگنده سوخوی ۲۵ نیروی هوایی این کشور موفق شد یک فروند جنگنده اف ۱۶ نیروی هوایی آذربایجان را که وارد حریم هوایی آن کشور شده بود منهدم کند. سخنگوی رئیس جمهوری ترکیه اما این ادعا را رد کرده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه از ارمنستان خواست که بلافاصله از منطقه قرهباغ عقبنشینی کند. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که هم در درگیریها و هم در گفتوگوهای در پیش روی، آنکارا، باکو را تنها نمیگذارد.
مقامات ارمنستان، ترکیه را متهم کردهاند که از جمهوری آذربایجان با اعزام نیرو از سوریه به منطقه و با کمکهای تسلیحاتی حمایت میکند.
بیثباتی در جنوب قفقاز خطوط انتقال نفت و گاز به بازارهای جهانی را به خطر میاندازد. به همین سبب واکنشهای بینالمللی به درگیریها در جنوب قفقاز هم گسترده است. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در گفتوگوی تلفنی با رهبران دو کشور خواهان برقراری فوری آتشبس شد. مرکل گفت سازمان همکاری و امنیت اروپا چارچوب مذاکرات را تعیین میکند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا هم که به یونان سفر کرده است، یک بار دیگر خواهان توقف درگیریها در جنوب قفقاز شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز برای دومین بار با رهبران جمهوری آذربایجان و ارمنستان تلفنی گفتوگو کرد. پوتین نیز خواهان توقف درگیریها شد.
بیشتر بخوانید: