حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران روز شنبه پنجم مهرماه، در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، ضمن موثر دانستن تحریم‌های دولت آمریکا برای جلوگیری از دسترسی ایرانیان به «دارو و درمان» اعلام کرد دولت ناچار است برای مقابله با شیوع هرچه بیشتر این ویروس در کشور «مقررات و نظارت‌ها» را تشدید کند.

حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا

به‌نوشته خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روحانی در این جلسه گفته:

«مردم برای کمبود و مشکلات اگر می‌خواهند لعن و نفرین کنند، این لعن و نفرین آدرسش کاخ سفید در واشنگتن است، کسی به مردم آدرس اشتباه ندهد.»

او همچنین گفت:

«کسی به خاطر منافع سیاسی و جناحی آدرس غلط ندهد، آدرس درست واشنگتن دی‌سی کاخ سفید است.»

حسن روحانی راه‌حل کنترل کرونا در کشور را نظارت بیشتر دانست:

 «هر چه نظارت را بیشتر کنیم برای اینکه به اهداف‌مان برسیم اهمیت دارد. اقدامات ناکافی مشکلات ما را افزایش می‌دهد. اگر کسی یکبار گرفت و خوب شد نگوید تمام شد. چنین امانی به کسی داده نمی‌شود و باید همچنان مراقبت‌ها را ادامه دهند. باید به مردم اعلام کنیم ناچاریم مقررات و نظارت‌ها را تشدید کنیم.»

او در ادامه از تلویزیون دولتی ایران (صدا و سیما)، مدیران فضای مجازی و دیگر مسئولان کشور خواست تا «فرهنگ سازی» را توسعه دهند.

روحانی همچنین بدون ارائه توضیحی درباره حمایت دولت از شهروندانی که قادر به تهیه اقلام بهداشتی از جمله ماسک نیستند، گفت:

 «فعلا از کسی که ماسک نمی‌زند به سادگی عبور نخواهیم کرد. افراد باید به کسی خدمت دهند که ماسک دارد، حالا راننده تاکسی، اتوبوس، مغازه و بانک باشد. بنابراین اگر خدمت دهنده مراعات نکند به نوعی با او برخورد خواهد شد که قرار شد چارچوب آن مشخص شود.»

رئیس جمهوری ایران در ماه‌های گذشته نیز از الزامی شدن زدن ماسک از ۱۵ تیرماه در کشور خبر داده و خطاب به نهادهای دولتی از آنها خواسته بود تا «اگر شخصی رعایت نکرد و ماسک نزد، خدمات به او ارائه نشود.»

در همین زمینه: حسن روحانی: اگر شخصی رعایت نکرد و ماسک نزد، خدمات به او ارائه نشود

پیام دستوری و آمرانه روحانی به مردم در حالیست که به‌دلیل عدم مدیریت صحیح بحران کرونا در ماه‌های پس از شیوع این ویروس در کشور، طبق برآوردهای وزارت بهداشت تاکنون ۲۵ میلیون نفر به ویروس جدید کرونا مبتلا شده‌ و ۳۵ میلیون هم در معرض ابتلا به این ویروس هستند.

هم‌زمان با برگزاری جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم در نشست خبری به مناسبت روز جهانی بهداشت محیط که به صورت ویدئو کنفرانسی از استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، از «اعمال مجازات» برای متخلفان رعایت پروتکل‌های بهداشتی خبر داد و گفت: 

«اعمال مجازات بر خلاف میل ماست، ولی با کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی مجبور به اعمال مجازات هستیم.»

فرهادی همچنین گفت: «قوانین متعددی در این زمینه وجود دارد که همکاران ما نیز می‌توانند این مجازات‌ها را اعمال کنند. ستاد ملی مقابله با کرونا نیز قوانین مختلفی گذاشته است که از جمله آن می‌توان به تعطیلی واحدهای صنفی و یا درج در پرونده کارمندان مشاغل دولتی اشاره کرد. همچنین توبیخ، کسر یک سوم از حقوق، درج در پرونده و سایر مراتب بیشتر می‌تواند برای فرد متخلف اعمال شود.»

تأکید مقامات دولتی ایران بر استفاده اجباری شهروندان از ماسک در حالی‌ست که در ماه‌های پس از شیوع ویروس کرونا در کشور و در سایه عدم حمایت دولت از شهروندان و همچنین به‌ دلیل عدم نظارت صحیح نهادهای دولتی بر تولید و توزیع اقلام بهداشتی، کالاهای ضروری مانند ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی‌کننده ضمن افزایش قیمت چند برابری، کمیاب شده و این مساله قشر آسیب‌پذیر جامعه را در تنگنا قرار داده است.

حسن روحانی اما در جلسه امروز خود خسارت ۱۵۰ میلیارد دلاری ناشی از تحریم‌های آمریکا را عامل اصلی عدم دسترسی شهروندان به خدمات درمانی و دارو قلمداد کرد و در همین زمینه گفت: 

«در طول سال‌های ۹۷، ۹۸ و ۹۹ حداقل ۱۵۰میلیارد دلار به کشور لطمه زدند، با تحریم غلط و غیرقانونی و بیجا و ضد انسانی و عملیات تروریستی، جلوی دارو و درمان و مواد غذایی را گرفتند. آنان آدم‌هایی هستند که هیچ‌وقت ما چنین کسانی را در تاریخ کاخ سفید با این توحش ندیده بودیم.»

روحانی همچنین خطاب به مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت: 

«آقایی که اسمش وزیر خارجه است ولی وزیر جنایات است با افتخار می‌گوید که ما هفتاد میلیارد جلوی منابع ایران را گرفتیم و نگذاشتیم در اختیار ایران قرار گیرد. او به دشمنی با ملت ایران و ضربه به ایران افتخار می‌کند. دیدیم که آمدند با افتخار اعلام کردند ما پنج میلیارد دلاری را که ایران می‌خواست از صندوق بین‌المللی پول بگیرد با مانع‌تراشی جلویش را گرفتیم. واقعاً هم آمریکا مانع شد، در حالی که اگر وام را گرفته بودیم صرف دارو و درمان می‌کردیم.»

وضعیت شیوه کرونا در ایران در هفته‌های اخیر بدتر شده و ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کرده که تمام ایران در وضعیت قرمز است.