شاخص بورس تهران بازهم افت کرد و نرخ دلار و قیمت سکه در ادامه روند صعودی رکورد تازهای به جای گذاشت و تابلو صرافیها در فاصله چند ساعت سه مرتبه تغییر کرد. همزمان رئیس کل بانک مرکزی بازهم از «گشایشهای ارزی» سخن گفت.
بازار سرمایه تهران یکشنبه ۳۰ شهریور در واکنش به فعال کردن مکانیسم ماشه از سوی آمریکا پس از یک روز رشد نسبی به روال قبل بازگشت. شاخص کل ۴۷ هزار و ۲۴۷ واحد افت کرد و در رقم یک میلیون و ۶۲۵ هزار واحد ایستاد. شاخص هموزن هم با ۵۶۱۷ واحد کاهش به ۴۲۲ هزار و ۸۰ واحد تنزل کرد.
شاخص بورس روز شنبه رشد نسبی داشت و دوباره به بالاتر از یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد رسیده بود اما نتوانست برای دومین روز پیاپی این وضعیت را حفظ کند.
همایون دارابی که سایت بورس نیوز از او به عنوان کارشناس بازار سرمایه نام برده، کاهش سطح اعتباری کارگزاریها در پایان سال مالی را از علل افت شاخص عنوان کرده و گفت بازار با کمبود نقدینگی روبرو است.
این اظهارات در شرایطی بیان شد که براساس اعلام سازمان بورس اوراق بهادار تهران از آغاز امسال تا نیمه مرداد ۱۱۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس جدید به بورس وارد شده است. دولت نیز اعلام کرده که بخشی از منابع صندوق توسعه مالی را برای ایجاد ثبات در بورس هزینه خواهد کرد.
ناصر کشاورز مدیرعامل کارگزاری سپهر باستان اما «ترس» را علت افت شاخص دانست و از دولت خواست «به جای تعریف و توصیه حمایتها را در عمل و اجرا نشان دهند».
دولت از آغاز سال جاری به منظور تقویت بورس بخشی از سهام خود در بانکها، شرکتهای بیمه و پالایشگاهها را در بورس عرضه کرد. این عرضه قرار است در ماههای آتی نیز ادامه یابد. برخی منتقدان دولت معتقدند که این اقدام به منظور تامین کسری بودجه صورت گرفته است و حالا که دولت توانسته بخشی از کسری بودجه را تامین کند، بازار را هدفمند دستکاری میکند. دولت اما ریزش شاخص را «طبیعی» و «اصلاح قیمتی» میخواند.
نرخ دلار سه بار در یک روز تغییر کرد
کاهش شاخص بورس در روزهای گذشته با افزایش نرخ دلار و قیمت سکه همراه شده است. دولت نیز برای آنچه «کنترل بازار» میخواند به صرافیهای بانکی اجازه داده نرخ دلار را بر اساس نرخ بازار آزاد تعیین کنند.
در همین راستا نیز امروز برای دومین بار نرخ دلار در صرافیهای دولتی طی سه مرتبه ۸۷۰ تومان افزایش یافت. نرخ هر یک دلار در این صرافیها در پایان روز کاری ۲۷ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام شد. نرخ برابری یورو هم در بازار به ۳۲ هزار و ۵۰ تا ۳۲ هزار و ۱۵۰ تومان رسید رسید که در مقایسه با یک روز قبل افزایش حداقل ۷۰۰ تومانی را نشان میدهد.
در چنین شرایطی عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی که پنجشنبه ۲۷ شهریور مجوز عرضه دلار صادرکنندگان در خارج از سامانه نیما و تعیین نرخ دلار در صرافیهای دولتی بر اساس نرخ آزاد را صادر کرد، یکشنبه در دیدار با مدیران بانکی مدعی شد که «گشایشهای ارزی» صورت گرفته و تاثیر این گشایشها به زودی بر بازار ارز نمایان خواهد شد.
او «ثمردهی رایزنیهای حوزه بینالمللی در بعضی کشورها»، «بهتر شدن روند صادرات نفتی و فرآوردهای آن» و «سرعت گرفتن بازگشت ارز صادرکنندگان» را سه محور اصلی آنچه که «گشایش ارزی» نامید، عنوان کرد و گفت: «هر سه این عوامل تاثیر مثبتی در بازار ارز خواهند داشت».
سکه از ۱۳ میلیون تومان هم فراتر رفت
قیمت سکه نیز در بازار آزاد افزایش یافت و به ۱۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید. نیم سکه نیز ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی دو میلیون و ۵۰ هزار تومان معامله شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم یک میلیون و ۲۴۰ هزار و ۸۱۸ تومان قیمت خورد.
رشد قیمت سکه و افزایش نرخ دلار همزمان با افت شاخص بورس، موجب هشدار برخی «کارشناسان» و «فعالان بازار سرمایه» نسبت به خروج نقدینگی از تالار بورس و انتقال آن به بازارهای موازی شده است.
کامران ندری که در رسانههای داخلی ایران «تحلیلگر اقتصادی» معرفی میشود از دولت و بانک مرکزی خواسته برای جلوگیری از جابجایی نقدینگی نرخ سود بانکی را افزایش دهند. بانک مرکزی نرخ سود سپرده بانکی را ۱۴ تا ۲۲ درصد تعیین کرده است.
دولت ایران که با برآورد کسری بودجه ۱۱۰ هزار میلیارد تا ۱۸۰ هزار میلیارد تومانی روبهروست در چند ماه گذشته مجموعهای از سیاستهای متناقض را اجرایی کرده است. نتیجه این سیاستها التهاب در بازارهای ارز، سکه، بورس و مسکن است که افزایش چند برابری قیمت را در پی داشته است.
زودتر بخش نظرات این سایت هم حذف بشه خوشبخت تر هستیم !
C.I.POLICE / 20 September 2020
عع اون بازیگرست !؟؟؟!
+
با آی پی پروکسی کشوره شما دوباره کانکت شدم برای رد شدن از فیلتر این آب و خاک عموشاه پرنس فیلیپ عزیز !!!
C.I.POLICE / 20 September 2020
حالا دیگه ۴ صفر کمه بایستی ۵ صفر از پول ملی حذف بشه. چند ماه دیگه شاید ۶ صفر !
حسن / 20 September 2020
افزایش نرخ دلار و یورو و مسکن و خودرو برای مردم عادی شده است.
اگر بخواهیم نیم نگاهی ب تبعات اقتصادی این بحران ها نگاه کنیم شاید فهمی دقیق تر
از موضوع داشته باشیم و برای مان ملموس تر باشد ابعد جدیدی از هم خانگی (اجاره یک واحد
توسط دو خانوار)در بخش مسکن و از بین رفتن سرمایه های خرد خانواده ها از قبیل طلا و خودرو و…. باعث گسترش یک فرهنگ جدید ک باعث گسترش بیگانگی بین انسانها و نابودی زندگی و امید و رویا میشود ک خود نیازمند تحقیقات گسترده جامعه شناختی است مشکلات پزشکی و روانی جز جدانشدنی فردای مملکتمان خواهد شد.
Sasan / 20 September 2020
محمدتقی نقدعلی درمجلس گفته است سخنان حسن روحانی درباره مکانیسم ماشه «شبیه تبلیغات چیپس و پفک در صداوسیما» بود!!.
وی رفتار روحانی را «شوی تلویزیونی» دانست و گفت روحانی از «پیروزی بزرگ» خبر داد ولی «پومپئو این پیروزی را نقش برآب کرد!».
Nader / 20 September 2020
تمامی شرکتهای ریز و درشت-(نزدیک به ۲۰۰ شرکت و مؤسسه از جمله شناختهشده و پولسازترین آنها می توان به «بانک سینا»، «بنیاد علوی»، «هلدینگ زمزم ایران»، «شرکت نفت بهران» و البته «ایرانسل» اشاره کرد.)، از طریق «بنیاد مستضعفان» زیر نظر علی خامنهای کنترل میشوند و رئیس این بنیاد توسط وی برای مدت پنج سال منصوب میگردد!.
به دلیل اهمیت بنیاد است که خامنهای در تمامی این سالها همواره نزدیکترین و معتمدترین افراد به خودش را به ریاست بنیاد منصوب کرد؛ طولانیترین آنها ریاست ۱۵ ساله محمد فروزنده بوده است. فروزنده از فرماندهان سپاه پاسداران بوده . او در حال حاضر نیز با حکم خامنهای، عضو «مجمع تشخیص مصلحت نظام» است.!
در حال حاضر پرویز فتاح، عضو قدیمی سپاه پاسداران ، بر ریاست بنیاد مستضعفان تکیه زده است. پرویز فتاح در مردادماه گذشته اعلام کرد که درآمد این نهاد در سال گذشته با ۳۴ درصد رشد به ۳۶ هزار میلیارد تومان رسیده است!!.
این اما پایانی بر ثروت اندوزی «بنیاد» نیست؛ آنچنانکه در همین شهریورماه خبر امضای قراردادی میان دو شرکت زیرمجموعه این بنیاد و «شرکت مناطق نفت خیز جنوب اهواز» برای حفاری، احداث خطوط لوله و تأسیسات در میدان نفتی مارون به عنوان دومین میدان بزرگ نفتی کشور منتشر شد و به این ترتیب، «بنیاد مستضعفان» به مشارکت در میادین نفتی کشور نیز ورود پیدا کرد!.
«بنیاد مستضعفان?!» نهادی است که به ظاهر برای بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی اقشار ضعیف جامعه تأسیس شد؛ نتیجه آن اما امروز مجموعهای نشسته بر هزاران میلیاردتومان پول و املاک و تأسیسات است که حتی از چندمتر زمین در روستایی محروم با مردمی در آرزوی آب آشامیدنی سالم و برق و چند کیلومتر راه آسفالت نیز نمیگذرد!
این بنیاد یکی از حیاتیترین قلکهای نظام است که مقام عظمای ولایت را در کنار سایر رانتهای اقتصادیاش به «سلطان روانکارهای موتور- «شرکت نفت بهران» » نیز تبدیل کرده است.
Pouya * / 20 September 2020