وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ايران اطلاعيه سوم خود را در مورد بازداشت گروهی از روزنامهنگاران منتشر کرد و در آن شبکه بیبیسی را مرکز اصلی شبکهای کشف شده دانست که با اين روزنامهنگاران در ارتباط بوده است. وزارت اطلاعات نهادهای مدافع حقوق بشر را نيز در اين مجموعه ارزيابی کرده است.
به گزارش منابع خبری ايران، در اين اطلاعيه که امروز، سهشنبه يکم اسفندماه منتشر شده، وزارت اطلاعات گفته است روزنامهنگاران دستگيرشده مورد بازپرسی قرار گرفتهاند و “چهار نفر” نيز در اين رابطه متواری شدهاند که يکی از آنها بهشکل غيرقانونی از کشور خارج شده است.
اوايل بهمنماه سال جاری ۱۷ روزنامهنگار در تهران بازداشت شدند که تاکنون چهار نفر از آنها آزاد شدهاند و بقيه همچنان در بازداشت بهسر میبرند.
فاطمه ساغرچی، سليمان محمدی، ميلاد فدايی اصل، جواد دليری، ساسان آقايی، نسرين تخيری، پوريا عالمی، پژمان موسوی، اميلی امرايی، مطهره شفيعی، نرگس جودکی، اکبر منتجبی، صبا آذرپيک، کيوان مهرگان، حسين ياغچی، علی دهقان و ريحانه طباطبايی، اسامی روزنامهنگاران بازداشتشده بود.
جواد دليری، فاطمه ساغرچی، مطهره شفيعی و علی دهقان چهار زندانیای هستند که در اين مدت از زندان آزاد شدهاند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از فعاليتهای حقوق بشری بهعنوان “پروژههای سوخته و رسوا”يی ياد کرده که “همواره عليه اسلام عزيز فرهنگ و اعتقادات مردم مسلمان ايران و نظام مقدس جمهوری اسلامی به کار برده شده است”
وزارت اطلاعات افزوده است: “اطلاعات بهدست آمده حکايت از اداره تعدادی از شبکههای راديويی، تلويزيونی، سايتهای خبری ضدانقلاب و وابسته به عناصر فتنه ۸۸ توسط هسته مرکزی مستقر در بیبیسی دارد.”
مسئولان حکومتی ايران از وقايع دهمين دوره انتخابات رياست جمهوری در سال ۸۸ خورشيدی با عنوان “فتنه” ياد میکنند.
وزارت اطلاعات سايتهای جرس، کلمه، ملی مذهبی، نوروز، ندای سبز آزادی، روز آنلاين، گذار، خودنويس و سهامنيوز؛ شبکههای راديويی دويچهوله، راديو فردا و راديو بينالمللی فرانسه؛ و همچنين شبکههای تلويزيونی بیبیسی، صدای آمريکا و من و تو را رسانههایی دانسته است که “ارتباط يا وابستگی آنها به هسته موصوف محرض شده است.”
بهگفته وزارت اطلاعات اين “هسته” توانسته بود “در تعدادی از رسانههای داخلی نيز رسوخ کند” که “اقدام قانونی لازم در مورد آنها انجام شده يا خواهد شد.”
در اطلاعيه جديد وزارت اطلاعات پای نهادهای مدافع حقوق بشر و مطبوعات نيز به ماجرا کشيده شده و در آن آمده است انجمن بينالمللی روزنامهنگاران ايرانی که در پاريس مستقر است و گزارشگران بدون مرز که از حقوق روزنامهنگاران و خبرنگاران در جهان پشتيبانی میکند جزو اين “هسته” هستند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از فعاليتهای حقوق بشری بهعنوان “پروژههای سوخته و رسوا”يی ياد کرده که “همواره عليه اسلام عزيز فرهنگ و اعتقادات مردم مسلمان ايران و نظام مقدس جمهوری اسلامی به کار برده شده است.”
اين اطلاعيه گزارشهای احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل در مورد حقوق بشر در ايران را “بیمبنا” خوانده و حتی ساختار سازمان گزارشگران بدون مرز را الگوبرداری از ساختار بیبیسی دانسته است.
سازمان گزارشگران بدون مرز از جمله نهادهایی بود که بازداشت ۱۷ روزنامهنگار ايرانی را محکوم کرده و خواهان آزادی آنها شده بود.
اين سازمان اتهامزنی به روزنامهنگاران را شيوهای تکراری در جمهوری اسلامی دانسته و گفته بود: “اتهام «همکاری با گروههای ضد انقلاب» از سوی مقامات قضايی و امنيتی به روزنامهنگاران بازداشت شده، اتهام تازهای نيست. جمهوری اسلامی همواره از اين اتهام برای به سکوت وادار کردن روزنامهنگاران و روشنفکران استفاده کرده است.”
وزارت اطلاعات ايران همچنين از شناسايی مرکز مطالعات ارتباطات جهانی، مدرسه روزنامهنگاری ميانه و “چندين انجمن و مؤسسه ديگر” خبر داد که بهگفته اين وزارتخانه با “سوءاستفاده از پوششهای رسانهای و گروههای مردمنهاد، مأموريتهای محوله از طرف سرويسهای اطلاعاتی اروپايی و آمريکايی را دنبال میکنند.”
در پايان اطلاعيه بار ديگر وزارت اطلاعات همچون موارد ديگر دستگيری از اعترافات احتمالی بازداشتشدگان خبر داده و گفته است: “تعدادی از اعضای شناسايی شده شبکه تقاضا نمودند اطلاعات و تجربيات خود از اين شبکه را بازگو و منتشر نمايند تا هشداری برای سايرين باشد.”
دستگيری روزنامهنگاران در تهران، بازتاب جهانی وسيعی داشت و در همه رسانههای مهم کشورهای مختلف در اين مورد خبرهايی منتشر شد. سازمانهای مدافع حقوق بشر، عفو بينالملل و ديدهبان حقوق بشر نيز در اينباره اطلاعيه صادر کردهاند.