شاخص بورس در این روزها مدام در حال سقوط است. در چنین شرایطی دولت می‌خواهد از صندوق توسعه ملی به بورس نقدینگی تزریق کند. بازار خودرو نیز با گرانی روزافزون غیرمعمول شده و نقدینگی به سمت این بازار سوق پیدا کرده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی از مسئولان بورس خواست تا از سرمایه‌های مردم مراقبت کنند.

بورس تهران ـ عکس: تسنیم

در ادامه ریزش‌های متوالی روزهای گذشته بورس تهران، چهارشنبه ۱۹ شهریورماه نیز ۲۲ هزار و ۷۵۸ واحد بورس سقوط کرد و شاخص کل به رقم یک میلیون و ۵۴۷ هزار واحد رسید.

شاخص کل با معیار هم‌وزن نیز با سه هزار و ۵۵۵ واحد کاهش به رقم ۴۲۸ هزار و ۶۹۶ واحد رسید.

صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران، مخابرات ایران، سرمایه‌گذاری غدیر، گسترش نفت و گاز پارسیان نسبت به سایر نمادها بیشترین سقوط را داشتند.

فرابورس نیز با ۱۴۹ واحد کاهش رقم ۱۶ هزار و ۵۱۷ واحد را ثبت کرد. در این بخش، سنگ آهن گهر زمین، سهامی ذوب آهن اصفهان، پتروشیمی تندگویان و بانک دی نسبت به سایر نمادها بیشترین سقوط را داشتند.

بورس که به محلی برای جذب نقدینگی و تأمین کسری بودجه دولت تبدیل شده بود، یک ماهی است که مدام روند نزولی دارد. در چنین شرایطی دولت به‌منظور تزریق نقدینگی به بورس قصد دارد یک درصد از صندوق توسعه ملی را وارد بازار بورس کند.

هدف از تشکیل صندوق توسعه ملی در آغاز تأسیس آن در سال ۱۳۸۹ تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فراورده‌های نفتی به «ثروت‌های ماندگار، مولد و سرمایه‌های زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسل‌های آینده از منابع نفت و گاز و فراورده‌های نفتی» و «کاهش وابستگی هزینه‌های جاری دولت به درآمدهای نفتی» اعلام شد. در دو سال اخیر، در پی ناکارآمدی دولت و ادامه تحریم‌های آمریکا علیه ایران، رهبر جمهوری اسلامی بارها اجازه داده است که دولت از ذخیره مالی این صندوق در جهت پیشبرد برنامه‌های اقتصادی خود و بازسازی‌ها بهره‌برداری کند. اکنون نوبت به استفاده از این صندوق برای سر پا نگه داشتن بورس رسیده است.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) احتمال داده است که میزان تزریق نقدینگی از صندوق توسعه ملی به بازار بورس نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان باشد. با این حال این خبرگزاری نوشته است:

«این اقدام به تنهایی اصلاً کافی نیست چراکه دغدغه کنونی بازار صرفاً حمایت حقوقی‌ها و دولت به‌صورت خرید سهام و جمع کردن صف‌های فروش نیست.»

این خبرگزاری مسئله اصلی را ترس سرمایه‌گذاران و به خطر افتادن امنیت سرمایه‌گذاری عنوان کرده است:

«اعتماد مردم به بازار خدشه‌دار شده است و مردم می‌خواهند سرمایه خود را از بازار خارج کنند. نشانه‌های آن را هم می‌توان در تقاضا در بازارهای موازی از جمله دلار و خودرو در روزهای گذشته دید.»

همایون دارابی، که از او به‌عنوان کارشناس بازار سرمایه یاد می‌شود به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته است که تزریق یک درصد از صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه از چهار سال گذشته در قانون پیش‌بینی شده بود و برآورد‌ها از میزان رقم یک درصد از ۲۰ الی ۳۰ هزار میلیارد تومان در یک سال است.

به‌گفته دارابی روز چهارشنبه اکثر سهام شاخص‌ساز صف فروش نداشتند و «این نشان می‌دهد که بازار به کف قیمت رسیده است». او گفت: «ماهیت بازار همین نوسانات است و تمام نمی‌شود و ادامه خواهد داشت».

در همین حال، سهیل معمارباشی، مدیرکل صنایع خودرو و نیرومحرکه وزارت صمت روز چهارشنبه از «افزایش غیرمنطقی» قیمت خودرو در ایران خبر داد و گفت:

«در روزهای اخیر با کاهش شاخص بورس نقدینگی به سمت بازار خودرو سرازیر شده است، زمانی که شاخص بورس افت و نرخ سود بانک‌ها کاهش پیدا کند پول‌های سرگردان به این سمت سوق پیدا می‌کنند. نباید فراموش کرد تمامی بازارها بر یکدیگر اثرگذارند به همین دلیل نباید بازار خودرو را جدا از بازارهای دیگر در نظر گرفت.»

به‌گفته او «اگر تمامی بازارها حالت ثبات داشته باشند، بازار خودرو هم مانند بازارهای دیگر به آرامش خواهد رسید».

بهمن قدمی دمابی که از او به‌عنوان کارشناس مسائل اقتصادی یاد می‌شود مهم‌ترین عامل سقوط شاخص بورس را «چرخش سرمایه‌گذاران و سهام‌داران» دانست و گفت:  

«زمانی‌که سهام‌داران مشاهده کردند که این بازار اندکی از تب‌وتاب افتاد به فکر خروج افتادند چرا که حجم عمده‌ای از سهام‌داران را در این بازار تازه واردها تشکیل می‌دهند و طبق آمارها حدود سه میلیون کُد بورسی در یک سال اخیر صادر شده است.»

او کاهش‎ مداوم شاخص بورس را بیشتر به‌دلیل «جو روانی حاکم در بازار» و موقتی دانست.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت با بیان این‌که بورس فراز و نشیب دارد و نباید کوتاه‌مدت به آن نگاه کرد، گفت:

«نگاه به بورس باید بلندمدت و میان‌مدت باشد البته تأکید ما به مسئولان بورس این است که از سرمایه مردم مراقبت کنند و اجازه ندهند برخی در تبلیغات شیطنت کنند.»

روحانی از رشد ۲,۸ درصدی شرکت‌های بورسی صنعتی کشور در مرداد امسال نسبت به مرداد سال گذشته خبر داد و آن را نشانگر قرار گرفتن مردم ایران در مسیر «جهش تولید» دانست و افزود:

«دشمنان ما شکست خورده‌اند اگر چه در تبلیغات خود یک سری کانال درست کردند که ذات این کانال‌های علیه منافع ایران و استقلال ایران ساخته شد؛ اسم آن هم کانال‌های “ضد ایرانی” است هر روز می‌خواهند با یک بهانه‌ای به یک نگرانی دامن بزنند و مسأله‌ای که پیش آمده را بزرگ نشان داده و التهاب‌آفرینی کنند و آرامش را از مردم بگیرند.»

به‌نظر می‌رسد با این اظهارنظرها مقام‌های حکومتی ایران تلاش می‌کنند نظر مردم را بار دیگر به خرید سهام در بورس برای جبران کسری بودجه خود جلب کنند، موضوعی که بسیاری از صاحب‌نظران پیش از این نسبت به خطرات آن هشدار داده بودند.

دوشنبه ۱۷ شهریور در حالی که شاخص بورس ۴۰ هزار و ۵۷۰ واحد سقوط کرده بود کمیسیون اقتصادی مجلس حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس را احضار کرد. سیدکاظم موسوی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز از مردم خواست فعلاً به سرمایه‌گذاری‌ در بورس ادامه ندهند.

بیشتر بخوانید: