شيرين عبادی، برنده نوبل صلح در سال ۲۰۰۳، در نامه‌ای به احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در وضعيت حقوق بشر در ايران نسبت به تشديد سانسور و بازداشت‌های گسترده روزنامه‌نگاران اعتراض کرد.

به گزارش سايت کانون مدافعان حقوق بشر، شيرين عبادی، حقوقدان و فعال حقوق بشر در نامه‌ای که امروز چهارشنبه ۱۱ بهمن‌ماه (۳۰ ژانويه) خطاب به احمد شهيد نوشته گفته است: “مأموران امنيتی با دستگيری‌های گسترده خبرنگاران و طرح اتهامات واهی، سعی دارند تا هر چه بيشتر، جو ارعاب را تقويت کنند و مانع از اطلاع‌رسانی آزاد شوند.”

از شامگاه شنبه هفتم بهمن تاکنون شماری از روزنامه‌نگاران در ايران از جمله سليمان محمدی، ميلاد فدايی اصل، جواد دليری، ساسان آقايی، نسرين تخيری، پوريا عالمی، پژمان موسوی، اميلی امرايی، مطهره شفيعی،  نرگس جودکی، اکبر منتجبی، صبا آذرپيک، کيوان مهرگان، حسين ياغچی و علی دهقان بازداشت شده‌اند.

تاکنون به جز آزادی مطهره شفيعی، خبر تاييدشده‌ای درباره آزادی ساير روزنامه‌نگاران منتشر نشده است.

شيرين عبادی نکته مهم در اين بازداشت‌ها را آن دانست که طبق گفته مسئولان قضايی، بازداشت‌شدگان متهم به اقدام عليه امنيت ملی هستند و اين بازداشت‌ها ادامه خواهد داشت.

شيرين عبادی در نامه خود تأکيد کرده است که “در بازداشت اين افراد تفهيم اتهامی به عمل نيامده و بازداشت‌ها بدون ارائه حکم و به‌صورت خودسرانه بوده است و متهمان از دسترسی به وکيل محروم مانده‌اند.”

وزارت اطلاعات ایران در بيانيه‌ای که امروز منتشر کرد، روزنامه‌نگاران بازداشت‌شده را از عوامل “یک شبکه رسانه‌ای وابسته به استکبار” معرفی نمود و از بازداشت و احضار احتمالی تعداد دیگری از روزنامه‌نگاران خبر داد.

وزارت اطلاعات ايران اطلاعات گرد آمده از ارتباط افراد بازداشت شده با رسانه‌های خارج از کشور را “کاملا مستند و مستحکم” و حتی “فارغ از اقاریر متهمان”، عنوان کرد.

شيرين عبادی در نامه خود به احمد شهيد نوشته است: “نکته حائز اهميت آن است که، کليه بازداشت‌ها بدون رعايت قوانينی که دولت ايران تصويب کرده، صورت گرفته است.”

وی همچنين تأکيد کرده است که “در بازداشت اين افراد تفهيم اتهامی به عمل نيامده و بازداشت‌ها بدون ارائه حکم و به‌صورت خودسرانه بوده است و متهمان از دسترسی به وکيل محروم مانده‌اند.”

برنده جايزه صلح نوبل اين شرايط را نه تنها “محدودکننده بيشتر در امر اطلاع‌رسانی” بلکه “گامی ديگر برای ايجاد ارعاب در بين ساير شهروندان” عنوان کرده است تا “مانع از اعتراضات احتمالی آنان شوند.”

رونوشت نامه شيرين عبادی به احمد شهيد برای دفتر ناوی پيلای، کميساريای عالی‌ حقوق بشر، گزارشگر ويژه آزادی عقيده و بيان، گروه کاری بازداشت‌های خودسرانه سازمان ملل و بان کی‌ مون، دبيرکل سازمان ملل متحد نيز ارسال شده است.

نزديک به ۲۰۰ روزنامه‌نگار ايرانی امروز با انتشار بیانیه‌ای از مسئولان قضایی ایران خواستند که روزنامه‌نگاران بازداشت شده را به سرعت آزاد کنند.

آن‌ها گفتند: “ما نگرانیم که دستگیری تعداد زیادی از روزنامه‌نگاران در یک زمان، با انگیزه‌ای سیاسی و با قصدی جز اجرای عدالت انجام شده باشد.”