دو هفته پس از آن که آمريکا حمايت خود را از شرکت دادن کشورهای علاقمند در برنامه صلح افغانستان اعلام کرد، رئيسجمهور افغانستان نسبت به پيشبرد اين برنامه از سوی خارجیها هشدار داد.
حامد کرزی امروز سهشنبه ۱۰ بهمنماه طی سخنانی در کابل از شورای عالی صلح اين کشور بهعنوان تنها مرجع مذاکره با طالبان نام برد اما گفت خارجیها تلاش دارند با دسيسهچينی اين برنامه را به سود خود پيش ببرند.
وی گفت خارجیها برخی سياستمداران اين کشور را تشويق میکنند که خارج از چارچوب شورای عالی صلح با طالبان مذاکره کنند؛ اقدامی که به گفته کرزی فريبی است برای تضعيف افغانستان و نبايد صورت گيرد.
رئيسجمهور افغانستان تأکيد کرد که دولت افغانستان از اين تلاشها آگاه شده و آن را خنثی کرده است و اگر باز هم تکرار شود با آن مبارزه خواهد کرد.
به گفته وی، برنامه صلح در صورتی نتيجه خواهد داد که همه سياستمداران متحد شوند و روند صلح با طالبان را از طريق شورای عالی صلح پيش ببرند.
دو هفته پيش جيمز کانينگهام، سفير آمريکا در کابل گفت برنامه واقعی صلح با طالبان آغاز نشده و آمريکا مايل است کشورهای علاقمند به صلح در افغانستان، در اين روند نقش داشته باشند
کرزی اما طالبان را نيز مورد خطاب قرار داد و گفت: “به طالبانی که آلت دست بيگانگان نيستند میگوييم که مذاکرات پراکنده (خارج از چارچوب شورای صلح) توطئه است و نبايد در آن شرکت کنند.”
شورای عالی صلح افغانستان که در آن ۷۰ تن از رهبران جهادی و بزرگان اين کشور عضو هستند، دو سال پيش و برای پيشبرد مذاکرات صلح با شورشيان تأسيس شد.
رئيسجمهور افغانستان در حالی اين سخنان را بيان میکند که دو هفته پيش جيمز کانينگهام، سفير آمريکا در کابل گفت برنامه واقعی صلح با طالبان آغاز نشده و آمريکا مايل است کشورهای علاقمند به صلح در افغانستان، در اين روند نقش داشته باشند.
طی ماههای اخير کشورهای ژاپن، فرانسه و امارات متحده عربی ميزبان نشستهايی با شرکت نمايندگان گروههای سياسی و شورشی بهويژه طالبان بودهاند که نتايج مشخصی در پی نداشته است.
قرار است دفتر گروه طالبان بهخاطر انجام گفتوگوهای صلح، در قطر گشوده شود اما بهرغم ابراز آمادگی دولت قطر، دولت افغانستان تأکيد کرده است تا زمانی که طالبان آمادگی خود برای صلح با دولت اعلام نکنند با گشايش اين دفتر موافقت نخواهد کرد.
طالبان همواره به درخواستهای دولت افغانستان برای صلح جواب رد دادهاند و خاطرنشان کردهاند که تا هنگامی که نيروهای خارجی در اين کشور حضور داشته باشند با دولت مذاکره نخواهند کرد اما آماده هستند با آمريکا که فرماندهی نيروهای خارجی مستقر در افغانستان را برعهده دارد وارد مذاکره شوند.
در دیماه سال گذشته آمريکا و طالبان گفتوگوهای سری را در قطر آغاز کردند اما طالبان پس از حدود دو ماه اعلام کردند که مذاکرات صلح با آمريکا را به دليل “روشن نبودن” موضع اين کشور، به حالت تعليق در آوردهاند و اين مذاکرات تا زمانی که آمريکا موضع مشخص و واضحی را در پيش نگيرد، از سر گرفته نخواهد شد.