يک هفته پس از انتقاد شديد رهبر جمهوری اسلامی ايران از کسانی که بر ضرورت برگزاری “انتخابات آزاد” پافشاری می‌کنند، محمد خاتمی، رئيس جمهوری پيشين ايران بار ديگر بر لزوم برگزاری “انتخابات آزاد” تأکيد کرد.

روز گذشته، تارنمای “بنياد باران”، گزارش داد که محمد خاتمی، رئيس جمهوری پيشين ايران در ديدار با اعضای حزب اراده ملت بار ديگر بر “انتخابات آزاد” تأکيد کرد و با اشاره به منتقدان اين مطالبه گفت: “امروز تا صحبت از انتخابات آزاد می‌شود حمله می‌کنند.”

وی با بيان اين‌که “انتخابات آزاد يعنی انتخاباتی که مهندسی نشود”، به اظهارات چندی پيش علی سعيدی، نماينده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران اشاره کرد و خواستار “برخورد” با وی شد.

خاتمی با بيان آن‌که “بايد اين اطمينان به مردم داده شود که انتخابات مهندسی نمی‌شود.” افزود: “حرف‌های خيلی بزرگی زده نمی‌شود آن وقت کسانی که بايد در عرصه انتخابات کاملا بی‌طرف باشند به نفع همين جريانات و به ضرر جريانات ديگر کار می‌کنند.”

وی با انتقاد از اظهارات اخير برخی چهره‌های حامی حکومت گفت: “وقتی صراحتاً گفته می‌شود که اجازه داده نمی‌شود جرياناتی در انتخابات شرکت کنند، برای چه بايد شرکت کنند؟ می‌گويند ما اجازه نمی‌دهيم، ولی شما بايد شرکت کنيد ولی آن طوری که ما می‌خواهيم!”

آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به کسانی که مطالبه “انتخابات آزاد” را مطرح می‌کنند هشدار داده بود که “مراقب باشيد اين حرف‌های شما مردم را از انتخابات مأيوس نکند”

خاتمی “انتخابات” را “حق همه” دانست و افزود: “بايد شرکت کرد، منتهی به شرطی که بتوان شرکت کرد.”

رئيس دولت موسوم به اصلاحات در ادامه همچنين به اظهارات آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم اشاره کرد و افزود: “الحمدلله رهبری هم، اظهار کردند که همه انتخابات گذشته آزاد بوده است و مردم شرکت کنند و گفتند که از آزادی و سلامت انتخابات دفاع می‌کنند.”

رهبر جمهوری اسلامی ايران هفته گذشته در اظهاراتی، با انتقاد از کسانی که می‌گويند، ” انتخابات بايد آزاد برگزار شود”، گفته بود: “مگر بيش از ۳۰ انتخابات سه دهه اخير آزاد نبوده است؟ در کدام کشور انتخابات از ايران آزادتر است؟”

وی به کسانی که اين مطالبه را مطرح می‌کنند هشدار داده بود که “مراقب باشيد اين حرف‌های شما مردم را از انتخابات مأيوس نکند.”

اظهارات آيت‌الله خامنه‌ای بيشتر واکنشی به سخنان اکبر هاشمی رفسنجانی، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام و محمد خاتمی تعبير شد که در ماه‌های اخير بارها لزوم برگزاری انتخابات آزاد را مورد تأکيد قرار داده‌اند.

پس از اظهارات رهبر جمهوری اسلامی، شمار زيادی از چهره‌های شاخص جريان اصولگرای حامی وی و برخی امامان جمعه، به‌طور هماهنگ درخواست‌ها برای “انتخابات آزاد” را محکوم کردند.

احمد جنتی دبير شورای نگهبان قانون اساسی نيز در خطبه‌های نماز جمعه هفته گذشته تهران، “انتخابات آزاد” را “کليدواژه و رمز شورش” خواند و گفت: “کله‌گنده‌ها و شکست‌خورده‌های سياسی امروز از انتخابات آزاد صحبت می‌کنند و يکی از آن‌ها که گردن کلفت‌تر از همه است از مدت‌ها قبل اين موضوع را مطرح کرد و بقيه هم به دنبال آن اين بحث را مطرح می‌کنند.”

يازدهمين دوره انتخابات رياست‌جمهوری ايران ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار می‌شود.

مقامات حکومت ايران نگران هستند که اين انتخابات مانند انتخابات رياست‌جمهوری دوره گذشته به بحران تبديل شود.

مخالفان حکومت ايران شيوه انتخابات در جمهوری اسلامی را به دليل تعيين شرايط ويژه برای نامزدهای شرکت در انتخابات که توسط شورای نگهبان بررسی می‌شود غيردمکراتيک می‌دانند و معتقدند تنها گروه معدودی از موافقان حکومت اسلامی که به رهبر آن بايد وفادار باشند می‌توانند در انتخابات شرکت کنند.

چگونگی بررسی صلاحيت نامزدها موضوعی است که از سوی اصلاح‌طلبان حکومت نيز مورد انتقاد قرار می‌گيرد و حتی برخی از اصولگرايان نيز به آن معترض‌اند.

مصطفی تاج‌زاده، از چهره‌های اصلاح‌طلب زندانی، هفته گذشته در رد سخنان اخير رهبر جمهوری اسلامی و مسئولان حکومتی عليه طرح موضوع “انتخابات آزاد” گفت: “بايد قاطع و همه‌جانبه از انتخابات آزاد دفاع کرد.”