سازمان گزارشگران بدون مرز نگرانی عميق خود را از دستگيریهای خودسرانه روزنامهنگاران و شهروند وبنگاران و تهديد عليه خانواده روزنامهنگاران رسانههای جهانی در ايران اعلام کرد.
اين نهاد بينالمللی مدافع روزنامهنگاران و آزادی مطبوعات در بيانيهای که روز گذشته، چهارشنبه ۲۰ دیماه منتشر شد، ضمن اعلام اين نگرانی نوشت: “از سه سال پيش گزارشگران بدون مرز دهها مورد تهديد را عليه خانوادههای روزنامهنگارانی که برای رسانههای بينالمللی کار میکنند، شمارش کرده است.”
بهگفته گزارشگران بدون مرز در دو ماه گذشته تعدادی از روزنامهنگاران و شهروند وبنگاران از سوی نهادهای امنيتی از جمله در شهرهای تهران، بوشهر، کرج و قزوين، احضار و مورد تهديد و بازجويی قرار گرفتهاند که در ميان اين افراد دو نوجوان ۱۴ و ۱۵ ساله ديده میشوند.
اين سازمان مدافع آزادی بيان به حمله مأموران وزارت اطلاعات شهر قزوين در روز پنج دیماه جاری به دفتر هفتهنامه حديث قزوين اشاره کرده است که در آن پس از بازرسی محل و ضبط کامپيوترها همه حاضران در محل بازداشت و پس از سه ساعت آزاد شدند.
رحيم سرکار سردبير اين هفتهنامه همچنان در اداره اطلاعات قزوين در بازداشت بهسر میبرد و دفتر اين روزنامه نيز پلمپ شده است.
هفتهنامه حديث قزوين يک بار پيش از اين در ١٨ اسفند ١٣٩٠ نيز توقيف و سردبير آن به مدت دو روز بازداشت شده بود.
گزارشگران بدون مرز با بيان اينکه تهديد خانوادههای روزنامهنگاران پيش از اين نيز در جمهوری اسلامی وجود داشتهاند، به نمونه “ه – کا” يک خبرنگار جوان زن در اين زمينه اشاره کرده است
همچنين يک هفته پس از حمله به دفتر روزنامه حديث قزوين، در روز ١٢ دیماه محمد کيميايی، نويسنده و همکار اين هفتهنامه نيز دستگير میشود.
محمد کيميايی هماکنون در سلولهای انفرادی اداره اطلاعات قزوين در بازداشت بهسر میبرد و خانواده وی از علت دستگيری وی بیاطلاع هستند.
بهگفته گزارشگران بدون مرز در روز ١٢ دیماه همچنين در شهر کرج يک وبلاگنويس ۱۴ ساله از سوی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات نیروی انتظامی جمهوری ايران (فتا) بازداشت شده است.
فتا اين نوجوان را به اتهام “انتشار داستانهای مستهجن در وبلاگ خود” دستگير کرده است.
دو هفته پيشتر نيز در جنوب ايران، در بوشهر برخی از کاربران شبکههای اجتماعی به پليس فتا احضار و مورد بازجويی قرار گرفته بودند که در اين ميان سروش قيصیزاده وبلاگ نويس ۱۵ ساله نيز احضار و به مدت پنج ساعت بازجويی شده بود. وی فرزند يونس قيصیزاده يکی از روزنامهنگاران منتقد و معروف منطقه است.
گزارشگران بدون مرز بخش ديگر بيانيه خود را به تهديد از سوی جمهوری اسلامی ايران عليه خانوادههای روزنامهنگارانی که با رسانههای جهانی همکاری میکنند، پرداخته است.
در اين بيانيه آمده است: “بسياری از خانوادههای روزنامهنگاران تحت فشار قرار میگيرند تا از آنها خواسته شود به همکاری خود با اين رسانهها پايان دهند. تهديدهايی که مصداق بارز گروگانگيری است.”
اين نهاد مدافع روزنامهنگاران جهان با بيان اينکه اين تهديدها پيش از اين نيز در جمهوری اسلامی وجود داشتهاند، به نمونهای در اين زمينه اشاره کرده است.
بهنوشته گزارشگران بدون مرز، “ه – کا” يک خبرنگار جوان زن بوده است که پس از آشنايی با يکی از روزنامهنگاران خارجی روزنامهای جهانی، در همايشی که از سوی حکومت ايران در بهمنماه ١٣٨٩ برگزار شده بود، از سوی مأموران وزارت اطلاعات احضار و مورد بازجويی قرار گرفته است.
بيانيه میافزايد: “اين دختر جوان، تحت فشار مأموران وزارت اطلاعات مجبور به اعتراف به «جاسوسی» و امضای اعترافنامههايی شد که در آنها روزنامهنگار خارجی را به «تجاوز» به خود متهم کرده بود.”
پس از اين اعترافات، اين خبرنگار جوان مجبور میشود تا با مأموران امنيتی ايران همکاری کند و با روزنامهنگار خارجی ارتباط گرفته اطلاعاتی را به او منتقل کند و تلاش کند تا او را به ايران بکشاند و به مناطقی که مأموران امنيتی تعيين کردهاند، از جمله شهری در نزديکی يکی از تأسيسات اتمی ايران ببرد.
بهگفته گزارشگران بدون مرز “اين روزنامهنگار جوان پس از ماهها کابوس موفق میشود ايران را ترک و به يکی از کشورهای اروپايی پناهنده شود، اما در خارج از کشور هم مأموران امنيتی برای وادار به همکاری کردن او همچنان خانوادهاش را در داخل کشور تهديد میکنند.”
گزارشگران بدون مرز نوشته است: “اين مورد منحصر به فرد نيست و متأسفانه اين روش به شکل نظاممند از سوی تئوکراسی غرق در بحران و فساد حاکم بر ايران عليه اطلاعرسانی بهکار گرفته میشود.”