سازمان ملل در گزارشی می‌گوید بیش از شش هزار نیروی معارض پاکستانی در افغانستان حضور دارند. این نیروها وابسته به شاخه‌ای از طالبان‌‌اند که فعالیت آن‌ها در پاکستان غیرقانونی است و مسئولیت بسیاری از حملات به اهداف نظامی و غیرنظامی را به عهده دارند.

سازمان ملل در گزارشی می‌گوید بیش از شش هزار نیروی معارض پاکستانی در افغانستان حضور دارند

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس بر اساس گزارش اخیر سازمان ملل متحد، شاخه‌ای از طلبان پاکستان موسوم به گروه «تحریک طالبان» با شاخه‌ خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) در شرق افغانستان هم‌قسم و متحد شده است. گروه تحریک در سال ۲۰۱۴ در حمله به یک پایگاه نظامی در پاکستان ۱۰۴ نفر از نظامیان آن کشور را کشت.

آسوشیتدپرس می‌نویسد دولت محمد اشرف غنی تاکنون درباره این تحول تازه سکوت کرده است. از سوی دیگر طالبان گزارش سازمان ملل مبنی بر ارتباط این گروه با داعش را رد کرده است.

بر اساس گزارش سازمان ملل شاخه خراسان داعش در شرق افغانستان در ماه‌های اخیر متحمل تلفات سنگینی از طرف نیروهای نظامی افغانستان، نیروهای ناتو و حتی طالبان شده است.

تحلیلگران سازمان ملل که پیامدهای تحریم‌های بین‌المللی و همچنین تحولات درونی گروه‌های تروریستی در سراسر جهان را برای شورای امنیت رصد می‌کنند این گزارش را تهیه کرد‌ه‌اند.

بر اساس این گزارش، سازمان ملل تعداد نیروهای شاخه خراسان داعش در شرق افغانستان را ۲۲۰۰ نفر تخمین زده است. بر همین اساس با وجود آنکه شماری از رهبران این گروه از بین رفته‌اند، اما همچنان ابوسعید محمد الخراسانی، یک شهروند سوری رهبری این شاخه از داعش در افغانستان را به عهده دارد. سازمان ملل گزارش می‌دهد که به تازگی دو فرمانده ارشد داعش به نام‌های ابوقطیبه و ابوهاجر العراقی از خاورمیانه وارد افغانستان شده‌اند. در گزارش سازمان ملل آمده است:

«با وجود آنکه گروه دولت اسلامی در حال عقب‌نشینی از قلمروهای خود است، اما همچنان از این قابلیت برخوردار است که حملاتی را در بخش‌های مختلف افغانستان، از جمله در کابل انجام دهد.»

در ادامه این گزارش، کارشناسان سازمان ملل با اشاره به  توافق صلح آمریکا با طالبان در دوحه قطر یادآوری می‌کنند:

«یکی از اهداف داعش این است که گروهی از شبه‌نظامیان طالبان را که با توافق صلح آمریکا با طالبان مخالف‌اند، جذب کند.»

مذاکرات بین ‌افغان همچنان در ابهام

وزارت خارجه آمریکا یکشنبه ۲۶ ژوئیه/ ۵ مرداد با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان برای از سرگیری مذاکرات بین‌ دولت افغانستان و طالبان وارد منطقه شده است.

بر اساس توافق آمریکا با طالبان دولت افغانستان می‌بایست پیش از آغاز مذاکرات بین‌افغان پنج هزار تن از زندانیان طالب را آزاد کند. طالبان هم متعهد شده هزار نفر از وابستگان به دولت را که در اسارت به سر می‌برند، به دولت افغانستان تحویل دهد. طالبان و دولت افغانستان اما هنوز به تعهد خود کاملا عمل نکرده‌اند. به گزارش آسوشیتدپرس در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است:

«طرفین به مذاکرات بین‌افغان نزدیک شده‌اند. این گام بعدی برای پایان دادن به ۴۰ سال جنگ در افغانستان است.هرچند در تبادل زندانیان پیشرفت محسوسی حاصل نشد، اما این مشکل می‌بایست با تلاش‌های بیشتر طرفین کاملا از میان برداشته شود.»

یکی از نگرانی‌های پاکستان حضور نیروهای طالبان و سایر ستیزه‌جویان در خاک افغانستان است: علاوه بر گروه تحریک، جماعت الاحرار، لشکر اسلام و همچنین ارتش آزادی‌بخش بلوچستان از گروهای تحزیه‌طلب یا متخاصمی‌اند که مسئولیت برخی از حملات تروریستی خونبار در پاکستان را به عهده دارند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان جمعه ۲۴ ژوئیه/۳ مرداد ضمن انتقاد از ایران یک بار دیگر یادآوری کرد:

«مبارزه با تروریسم، خروج نیروهای آمریکایی، شروع گفت‌وگوهای بین‌‌افغان و آتش‌بس همه‌جانبه مهم‌ترین مفاد توافق ایالات متحده با طالبان است.»

بیشتر بخوانید: