شب گذشته ( پنجشنبه ۲ مرداد) منابع خبری ایران از تهدید یک هواپیمای مسافربری ایرانی که از تهران به مقصد بیروت پرواز میکرد خبر دادند و گفتند که دو جنگنده اسرائیلی، هواپیمای خطوط هوایی ماهان را تهدید کرده است. یک مقام آمریکایی کمی بعد به رسانهها گفت که یک جنگنده آمریکایی در فاصله امنی از کنار این هواپیمای ایرانی عبور کرده است.
یک مقام فرودگاهی در لبنان خبر فرود پرواز شماره ۱۱۵۲ هواپیمایی ماهان را در فرودگاه بیروت تایید کرده است.
رسانههای ایران اخبار متضادی در مورد این واقعه منتشر کردهاند، و از جنگندههای اسرائیلی و آمریکایی در گزارشهای خود نام بردند.
کاپیتان بیل اوربان، سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) گفت که یک جت جنگنده اف-۱۵ آمریکا غروب (پنجشنبه ۲ مرداد) «در فاصله امن ۱۰۰۰ متری از یک هواپیمای مسافربری ماهان یک بازرسی استاندارد بصری» انجام داده است.
به گفته کاپیتان اوربان، این بازرسی بصری به منظور اطمینان حاصل کردن از ایمنی پرسنل نیروهای ائتلاف که در پادگان «تنف» مستقر هستند صورت گرفته است.
سخنگوی سنتکام در ادامه گفت:« به محض آنکه خلبان اف-۱۵ هواپیما را به عنوان یک هواپیمای مسافربری ماهان ایر شناسایی کرد از آن فاصله گرفت.»
کارشناسان هوایی فاصله حداقل ۶۰۰ متر را برای اجتناب از برخورد لازم میدانند، هرچند نزدیک شدن هواپیماها به هم ممکن است ایجاد تلاطم کند.
نیروهای آمریکایی که با شبهنظامیان داعش میجنگند از سال ۲۰۱۶ در منطقه التَنف حضور دارند. این منطقه در نزدیکی مرز سوریه با عراق و اردن واقع شده است.
تلویزیون دولتی ایران، گزارش داده که جتهای جنگی به فاصله ۱۰۰ متری هواپیمای ماهان نزدیک شدند و خلبان برای اجتناب از برخورد ارتفاع پرواز را بهسرعت کاهش داد. گزارش تلویزیون ایران به زخمی شدن ۳ مسافر هواپیما اشاره کرده است.
وزارت امور خارجه ایران به دنبال این اتفاق، یک یادداشت اعتراض تقدیم سفارت سوئیس که حافظ منافع آمریکا در ایران است فرستاد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفته است که ایران در رابطه با این حادثه تحقیق میکند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا قرار است به زودی ایران طی نامهای مراتب اعتراض و جزئیات این حادثه را به سازمان ملل متحد اعلام کند. این نامه به دبیرکل سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان ارسال خواهد شد تا به عنوان سندی در این سازمان بینالمللی ثبت شود.
هواپیمای ایرباس A۳۱۰ خطوط هوایی ماهان پس از تخلیه مسافرانش در فرودگاه بیروت، عازم ایران شد و ساعتی بعد در فرودگاه خمینی تهران به زمین نشست. روابط عمومی شرکت هواپیمایی ماهان گفته است که طی روز آینده در این باره بیانیه رسمی خواهد داد.
هواپیمایی ماهان یک خط هواپیمایی خصوصی است که معمولا پروازهایی در داخل و خاورمیانه دارد، سال ۲۰۱۱ وزارت خزانهداری آمریکا این هواپیمایی را به اتهام « حمایت مالی و تکنولوژیکی » از سپاه قدس مشمول تحریم قرار داد.
بیشتر بخوانید