در افغانستان با گذشت چهار ماه از سال جدید هنوز مذاکرات مستقیم میان طالبان و حکومت که به «مذاکرات بین الافغان» موسوم شده، آغاز نشده است. طالبان خواسته‌های بیشتری دارد از جمله آزادی بیش از ۵۰۰ زندانی این گروه که به حبس ابد محکوم شده‌اند و پیشنهاد توقف درگیری و پایان دادن به خشونت را نمی‌پذیرد. سخنگوی رئیس جمهوری از این گروه خواست دست از خشونت بردارد و به گونه‌ای واقعی وارد روند صلح شود.

زندانیان طالبان

اسفند سال قبل بود که هیئت نمایندگی آمریکا و طالبان در دوحه قطر توافقنامه‌ای برای «آوردن صلح به افغانستان» امضا کردند. با گذشت بیش از ۴ ماه از امضاء این توافقنامه حکومت افغانستان و طالبان هنوز برای آغاز مذاکره به توافق نرسیده‌اند. طالبان به حملات و بمب‌گذاری‌های خود ادامه می‌دهد و حکومت هم برای از کار انداختن نظامیان طالب تلاش می‌کند.

تنها در روز شنبه ۲۱ تیر در سه رویداد تروریستی جداگانه در ولایت‌های غزنی، میدان وردک و فاریاب ۱۳ تن کشته شدند و هشت تن زخمی.

صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به این حوادث از طالبان خواسته «دست از خشونت بردارد و به گونۀ واقعی وارد روند صلح گردند.» او در توییتر نوشت:

«افزایش خشونت‌های اخیر گروه طالبان در شهرها، حمله بر نیروهای امنیتی و دفاعی کشور، انفجار ماین‌های کنار جاده‌‌یی طالبان که قربانی آن مردم اند، و هدف گیری کارمندان دولت، امید و انتظار مردم و جامعه‌ی جهانی را برای آغاز گفت‌وگوها و برقراری صلح پایدار در کشور، خدشه‌دار ساخته‌است.»

اظهارات صدیقی در توییتر بی پاسخ نماند و ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان توقف جنگ قبل از شروع مذاکرات را «غیرمنطقی» دانست که «مشکلی را حلی نمی‌کند». مجاهد  دولت را به «ایجاد مانع» در مسیر مذاکرات متهم کرد و «تکمیل پروسه رهایی زندانیان» را از جمله توافق‌هایی دانست که باید اجرا شود تا دو طرف مذاکره را آغاز کنند.

به گزارش روزنامه کابلی “هشت صبح” اختلاف نظر بر سر آزادی ۵۹۲ زندانی طالب را از جمله دلایل تاخیر در شروع گفت‌وگوها است. طالبان خواستار آزادی این زندانیان است اما شورای امنیت افغانستان «داشتن جرایم جدی از جمله قاچاق مواد مخدر، آدم‌ربایی، تجاوز جنسی، سنگ‌سار زنان، ترورها و موارد حق‌العبدی» را مانع آزادی فهرست زندانیان اعلام شده از سوی طالبان عنوان کرد. این شورا ۱۹ تیر از طالبان خواست تا یک فهرست تازه از زندانیان ارائه کند.

حکومت افغانستان و طالبان تا به حال چند مرتبه زندانیان طرف مقابل را آزاد کرده‌اند. طالبان اما خواستار آزادی ۵ هزار زندانی این گروه از سوی حکومت افغانستان است و آن را یکی از بندهای توافق با هیئت نمایندگی آمریکا عنوان می‌کند.

حکومت افغانستان تصمیم‌گیری در باره ۵۹۲ زندانی که طالبان خواستار آزادی آنها شده  را به « نهادهای عدلی و قضایی» سپرده و گفته است که این موضوع در صلاحیت حاکمیت نیست. دولت آزادی ۴ هزار و ۱۹ زندانی طالبان را تایید کرده است. منابع غیردولتی اما شمار زندانیان آزاد شده این گروه را ۴ هزار و ۴۰۰ تن اعلام کرده‌اند.

در آخرین مورد یکشنبه ۱۲ زندانی طالب در هرات از زندان آزاد شدند. طالبان نیز یک روز قبل ۱۷ زندانی وابسته به دولت را رها کرد.

براساس اعلام شورای امنیت افغانستان در یک هفته گذشته حملات طالبان جان ۳۲ غیرنظامی را گرفت و ۴۵ تن دیگر را مجروح کرد.

بیشتر بخوانید: