گروه فرهنگ – از میان نامزدهای هفتادمین دوره جوایز گلدن گلوب، دو فیلم «لینکلن» ساخته استیون اسپیلبرگ و «جانگو رها شده» ساخته کوئنتین تارانتینو با هم در رقابت تنگاتنگ قرار دارند. جایزه گلدن گلوب، پیشدرآمدیست بر اسکار و معمولاً از آن به عنوان شاخص اسکار یاد میکنند.
روایتی که اسپیلبرگ از ماههای آخر زندگی آبراهام لینکلن، بهعنوان مهمترین رئیس جمهور آمریکا بهدست میدهد، نامزد هفت جایزه در زمینه بهترین درام، بهترین بازیگر مرد و بهترین بازیگر مرد در نقش مکمل، بهترین بازیگر زن در نقش مکمل، بهترین فیلمنامه و بهترین کارگردانی شده است.
لینکلن، جانگو رها شده و آرگو
در «لینکلن» ساخته اسپیلبرگ در حالیکه آمریکا درگیر جنگ داخلیست، آبراهام لینکلن برای منع قانون بردهداری تلاش میکند و در همان حال شانزدهمین رئیس جمهوری ایالات متحده مجبور است با برخی از اعضای کابینهاش برای پیش بردن برنامههایش بجنگد.
«لینکلن» بر اساس کتاب «تیم رقبا» نوشته دوریس کیرنز گودوین، تاریخدان و زندگینامهنویس آمریکایی و برنده جایزه پولیتزر ساخته شده است. (ن. ک به «اکران» در رادیو زمانه)
«جانگو رها شده» که دیرتر از بقیه فیلمها در گلدن گلوب شرکت داده شد، با «لینکلن» در زمینه بهترین درام و بهترین کارگردانی رقابت میکند. لئوناردو دیکاپریو و کریستوف والتس که در این فیلم در نقشهای مکمل بازی میکنند، نامزد جایزه هستند.
«جانگو رها شده» با «لینکلن» در زمینه بهترین درام و بهترین کارگردانی رقابت میکند.
«جانگو» در این فیلم وسترن بردهایست که در منطقه دورافتادهای در جنوب آمریکا زندگی میکند و او را از زنش، برومهیلدا جدا کردهاند. در این بین یک مرد آلمانی به نام دکتر کینگ شولتس که زندگیاش را از راه شکار خلافکاران میگذراند پیدایش میشود، جانگو را از بردگی رهایی میدهد و به او پیشنهاد میدهد که اگر جانگو به او کمک کند که برادران بریتل را که یک باند تبهکار هستند، به قتل برساند، در مقابل او هم به جانگو کمک میکند که برومهیلدا را که در یک مزرعه بردگی میکند، بیابد و او را آزاد کند.
با این تفاصیل موضوع هر دو فیلمی که در گلدن گلوب ۲۰۱۳ در بیشترین زمینهها نامزد جایزه شدهاند، بردگی و رهایی از بردگی و ستایش آزادی است.
مهمترین درونمایه «آرگو» ساخته بنافلک هم که در پنج زمینه و از جمله در زمینه بهترین درام و بهترین کارگردانی نامزد گلدن گلوب شده، نیز «رهایی»ست:
در ۱۳ آبان سال ۱۳۵۸ (۴ نوامبر ۱۹۷۹) «دانشجویان پیرو خط امام» به سفارت آمریکا در تهران حمله کردند و آن را به تصرف خود درآوردند و کارمندان آمریکایی سفارت را هم به گروگان گرفتند. در «آرگو» از میان کارمندان سفارت آمریکا، شش آمریکایی موفق میشوند بگریزند و در خانه سفیر کانادا در تهران مخفی شوند. خطر لو رفتن مخفیگاه و احتمال دستگیری این شش آمریکایی باعث میشود که تونی مندز، یک مأمور ویژه سازمان «سیا» (با بازی بن افلک) نقشهای عجیب و غیرقابل باور را برای خارج کردن آنها از ایران طراحی کرده و به اجرا درآورد. بر اساس این نقشه با همکاری سفارت کانادا در تهران قرار میشود شش دیپلمات آمریکایی در پوشش یک گروه فیلمسازی که برای یافتن مکانهای فیلمبرداری یک فیلم علمی – تخیلی به نام «آرگو» به خاورمیانه سفر کردهاند، با پاسپورت کانادایی از ایران خارج و عازم سوئیس شوند. ( ن. ک به «اکران» در رادیو زمانه)
سرگذشت شگفتانگیز یک مهاجر هندی و سی دقیقه پس از نیمهشب
در این میان فیلم «زندگی پای» ساخته آنگ لی و همچنین فیلم «سی دقیقه پس از نیمهشب» ساخته کاترین آن بیگلو که «مهلکه»اش در اسکار ۲۰۱۰ شش جایزه را از آن خود کرد، در زمینه بهترین درام و بهترین کارگردانی با «لینکلن»، «جانگو رها شده» و «آرگو» رقابت دارند.
پای پاتل مهاجری هندی است که در کانادا زندگی میکند. یک نویسنده محلی او را ترغیب میکند که داستان زندگیاش را بیان کند، با این قصد که از داستان زندگیاش کتابی بپردازد. پای در خانوادهای هندو به دنیا آمده است. خانواده او یک باغ وحش محلی را اداره میکنند و کودکی پای در این باغ وحش و همراه با حیوانات بهویژه یک ببر بنگال سپری شده است. در شانزدهسالگی، پدر پای تصمیم میگیرد باغوحشاش را تعظیل کند و به کانادا مهاجرت کند، اما در میانه سفر کشتیشان دچار طوفان شده و به همراه خانواده پای غرق میشود اما پای خود را در یک قایق نجات مییابد، در حالی که همراهانش یک گورخر زخمی، یک اورانگوتان، یک کفتار و یک ببر بنگال هستند. (ن. ک به «اکران» در رادیو زمانه)
«زندگی پای» بر اساس رمانی به همین نام نوشته یان مارتل ساخته شده است. رمان نخستینبار در سال ۲۰۰۱ منتشر و با استقبال روبرو شد و جوایزی چون جایزه بوکر بهترین کتاب داستانی را به دست آورد و بیش از شش میلیون نسخه در سراسر جهان به فروش رفت. این کتاب به فارسی هم ترجمه شده و جزو کتابهای پرفروش به شمار میآید.
یک اتفاق غیر منتظره: صید ماهی آزاد در یمن
دنیل دی لوییس، ریچارد گیر، جان هاکس، دنزل واشنگتن و یواکین فینیکس نامزد جایزه بهترین بازیگر مرد در رشته درام هستند.
در میان نامزدهای بهترین فیلم کمدی یا موزیکال، «صید ماهی آزاد در یمن» یک اتفاق غیر منتظره به شمار میآید.
در فهرست بهترین بازیگران زن هم نامهای بسیار شاخصی به چشم میخورد:
جسیکا چستین، نیامی واتس و ماریون کوتیار، بازیگر و خواننده سرشناس فرانسوی که پیش از این یک جایزه اسکار، یک جایزه بافتا، یک جایزه سزار و یک جایزه گلدن گلوب برای بازی در نقش ادیت پیاف در فیلم «زندگی یک گل سرخ» را بهدست آورده است. ریچل ویتز و هیلن میرن که در فیلم هیچکاک بازی کرده است، از دیگر نامزدهای بهترین بازیگر زن هستند.
در میان نامزدهای بهترین فیلم کمدی یا موزیکال، «صید ماهی آزاد در یمن» یک اتفاق غیر منتظره به شمار میآید. اوان مکگرهگور، بازیگر این فیلم هم به عنوان بهترین بازیگر در یک فیلم کمدی نامزد جایزه شده و این هم اتفاق غیر منتظرهایست.
«صید ماهی آزاد در یمن» یک کمدی رمانتیک است که داستان آن در انگلستان و یمن اتفاق میافتد. دکتر آلفرد جونز با بازی اوان مکگرهگور یک کارشناس شیلات در انگلستان است. یک شیخ قدرتمند یمنی که به ماهیگیری بسیار علاقه دارد تصمیم میگیرد با صرف هزینهای بالا و راهاندازی پرورش ماهی آزاد در صحراهای یمن، این صنعت و ورزش را به این کشور بیاورد. او مشاورش، هریت (با بازی امیلی بلانت) را برای دعوت به همکاری به سراغ جونز میفرستد، اما جونز این پیشنهاد را رد میکند. در همین زمان سخنگوی نخستوزیر انگلستان با شنیدن این خبر تصمیم میگیرد از این اتفاق استفاده کرده و با مانور دادن بر روی رابطه انگلستان و اعراب، اذهان عمومی رأیدهندگان را از جنگ افغانستان منحرف کند. او آلفرد را مجبور میکند پیشنهاد شیخ یمنی را بپذیرد. رفتن آلفرد به یمن، آغاز به کارش و قرار گرفتن در کنار هریت که به تازگی دوست پسرش در طی عملیاتی در افغانستان گم شده است، به ماجرا شکل تازهای میدهد و یک رابطه عاشقانه شروع به شکل گرفتن میکند. (ن. ک به اکران در رادیو زمانه)
امیلی بلانت، بازیگر زن در فیلم «صید ماهی آزاد در یمن» هم با جودی دنچ ( بهترین هتل خارجی ماری گلد) و جنیفر لارنس که با حضور در مجموعه تلویزیونی بیل انگوال پا به عرصه بازیگری گذاشت و با بازی در فیلمهایی چون «دشت سوزان» و «زمستان استخوانسوز» توجه منتقدان را به خود جلب کرد و نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن شد، و همچنین مریل استریپ (مثل دفعه اول) رقابت میکند.
ناکامی «هیولاهای جنوب وحشی»
انتظار میرفت که «هیولاهای جنوب وحشی» نخستین ساخته بن زایتلین که پیش از این در کن موفقیتهایی به دست آورده بود، در گلدن گلوب هم مورد توجه قرار بگیرد. اما این فیلم و همچنین «مرشد» ساخته پل توماس اندرسون جزو بازندگان گلدن گلوب در سال ۲۰۱۳ بودند و اقبالی نیافتند.
در بخش فیلمهای خارجی، «عشق»، برنده نخل طلای کن با «یک رابطه سلطنتی» از دانمارک، «دست نیافتنی» از فرانسه، «زنگار و استخوان» و «کانتیکی» رقابت خواهد کرد.
در بخش فیلمهای خارجی، «عشق»، برنده نخل طلای کن با «یک رابطه سلطنتی»، «دست نیافتنی»، «زنگار و استخوان» و «کانتیکی» رقابت خواهد کرد.
«زنگار و استخوان» که فیلمنامهاش را ژاک اودیار و توماس بیدگن بر اساس مجموعه داستانی به همین نامه از کریک دیویدسن نوشتهاند، داستانی عاشقانه دارد: علی به همراه پسرش از بلژیک به فرانسه آمده است که با خواهر و خواهر شوهرش زندگی کند. در آنجا او با استفانی آشنا میشود. استفانی که یک مربی نهنگها در یک آکواریوم بزرگ است در یک حادثه در آکواریوم پاهایش را از دست میدهد و مجبور به زندگی بر روی صندلی چرخدار میشود. رابطهای میان علی خشن که محافظ یک کلوب شبانه است با استفانی شکل میگیرد و عمیق شدن این رابطه بر روی هر دو آنها تأثیر میگذارد. (ن. ک به اکران در رادیو زمانه)
در «عشق» ساخته میشائیل هانکه «ژرژ» و «آن» زوجی ۸۰ ساله و بازنشسته هستند. آنها معلم موسیقی بودهاند و دخترشان، ایوا نیز یک موسیقیدان است که در خارج از کشور زندگی میکند. «آن» سکته میکند و بیماری و از کارافتادگی او، عشق این زوج سالخورده را در معرض آزمونی تازه قرار میدهد.
فیلمنامه «عشق» را هانکه نوشته است. هانکه تاکنون با شش ساختهاش به بخش اصلی جشنواره فیلم کن راه یافته و هر بار یکی از جوایز اصلی این جشنواره را از آن خود کرده است. او دو بار برنده نخل طلا برای فیلمهای «عشق» و «روبان سفید» و همچنین برنده جایزه بهترین کارگردانی این جشنواره برای فیلم «پنهان» و جایزه ویژه هیأت داوران برای فیلم «معلم پیانو» شده است. (ن. ک به «اکران» در رادیو زمانه)
خاطره شیرین سال گذشته
در مراسم اهدای جوایز گلدن گلوب که در هتل بورلی هیلتون برگزار خواهد شد، جودی فاستر، بازیگر فیلم «سکوت برهها» جایزه سسیل بیدمیل را برای یک عمر دستاورد هنری دریافت خواهد کرد.
بر خلاف دو سال گذشته که ریکی جرویس، کمدین بریتانیایی اجرای این برنامه را بر عهده داشت، مجریان این برنامه تینا فی، بازیگر «سریال ۳۰ راک» و امی پولر خواهند بود.
سال گذشته اصغر فرهادی با فیلم «جدایی نادر از سیمین» با فیلمهای «در سرزمین خون و عسل» به کارگردانی آنجلینا جولی، «گلهای جنگ» به کارگردانی ژانگ ییمو از چین، فیلم «پسری با دوچرخه» به کارگردانی ژان پییر و لوک داردن از بلژیک و فیلم «پوستی که در آن زندگی میکنم» به کارگردانی پدرو آلمودوار از اسپانیا رقابت میکرد و سرانجام جایزه بهترین فیلم خارجی شصت و نهمین دوره جوایز سالانه گلدن گلوب را بهدست آورد.
جوایز گلدن گلوب را انجمن مطبوعات خارجی هالیوود اهدا میکند و پس از اسکار مهمترین جایزه سینمایی در آمریکاست.
فیلمی که بن افلک بازیگر درجه دو هالیوود با همفکری مشاوران نابغه اش ساخته!!!!، خیلی خیلی کم الهام گرفته از حوادث واقعی است.نه تنهاحوادث بلکه، میزانسن و دکوپاژ و طراحی لباس و صحنه به نسبت سکانس ها، به هیچ وجه قابل قبول نیست.در این فیلم ایرانی ها رو افرادی وحشی و بی تمدن جلوه داده و برعکس آمریکاییها رو افرادی متمدن و ابرقهرمان تجسم کرده.
در کل از نمره صفر تا ده، بهش نمره پنج رو میدم.حال آنکه در سایت IMDB.com نمره هشت و نیم رو گرفته که اصلا در قد و قوراه این فیلم ضعیف نیست.
مسعود / 19 December 2012