یک سوله تأسیسات هسته‌ای نطنز دچار آتش‌سوزی شد. کارشناسان خارجی می‌گویند که تأسیسات جدید نطنز برای تولید سانتریفیوژ دچار سانحه شده است. کاربران شبکه‌های اجتماعی از نشت مواد رادیواکتیو ابراز نگرانی کرده‌اند. فرماندار نطنز می‌گوید جای نگرانی وجود ندارد.

تصویر منتشرشده از محل حادثه در نطنز ــ ایرنا

رمضانعلی فردوسی بادی، فرماندار نطنز،‌ پنج‌شنبه ۱۲ تیر به خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا) درباره آتش‌سوزی در یک سوله سایت هسته‌ای نطنز گفت:

«بامداد امروز پنجشنبه ۱۲ تیر آتش‌سوزی اتفاق افتاد که به محض اطلاع چند اکیپ آتش‌نشانی را به محل اعزام کردیم و آتش اطفاء و نگرانی‌ها برطرف شد.»

فرماندار نطنز همچنین درباره احتمال نشت مواد رادیواکتیو گفت:

«جای هیچ نگرانی در خصوص احتمال آلودگی و نشت مواد رادیو اکتیو وجود ندارد و خوشبختانه هیچ تلفاتی هم نداشته‌ایم.»

به گفته فردوسی بادی، محل آتش‌سوزی یک سوله «درحال ساخت» در «حاشیه سایت هسته‌ای» بوده و «وسایل اسقاطی» در آن وجود داشته است.

پس از این حادثه، یک خبرنگار اسرائیلی در توئیتی مدعی شده بود که اسرائیل سایت نطنز را بمباران کرده است. گروهی به نام «یوزپلنگ‌های وطن» هم در ویدئوهایی که برای برخی رسانه‌ها از جمله «رادیو زمانه» فرستاده‌اند، مسئولیت «حمله» به تأسیسات نطنز را برعهده گرفتند اما تأیید ادعاهای آنها در حال حاضر ممکن نیست.

فرماندار نطنز اما در واکنش گفت که «گمانه‌زنی‌ها در مورد حمله به این سایت کاملاً بی‌اساس است» و وعده داد که عوامل فنی علت حادثه را بررسی خواهند کرد. هرچند پیش از آن خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) در یک مقاله احتمال خرابکاری «کشورهای معاند» از جمله اسرائیل و ایالات متحده را مطرح کرده بود.

کدام بخش سایت نطنز دچار حادثه شد؟

اگرچه ایران یک سوله حاشیه‌ای را محل حادثه معرفی کرده است، خبرگزاری «آسوشیتدپرس»‌ به نقل از کارشناسان بین‌المللی اعلام کرد که آنچه در نطز دچار آتش‌سوزی شده، تأسیسات جدید تولید سانتریفیوژ است.

فابیان هینتس، پژوهشگر مرکز جیمز مارتین در مونتری کالیفرنیا، می‌گوید که بر اساس تصویرهای ماهواره‌ای و یک برنامه تلویزیونی ایران درباره تأسیسات نطنز توانسته ساختمان آتش‌گرفته را شناسایی کند. به گفته هینتس در این ساختمان سانتریفیوژ تولید می‌شده است.

هینتس همچنین می‌گوید که این آتش‌سوزی «بسیار، بسیار مشکوک» است و خسارت وارده به آن مشکلی جدی برای فعالیت‌های هسته‌ای است.

دیوید آلبرایت، پژوهشگر انستیتو علم و امنیت بین‌الملل نیز ادعای مشابهی را در مورد آتش‌گرفتن تأسیسات تولید سانتریفیوژ مطرح کرده است. انستیتوی آلبرایت یک گزارش درباره این تأسیسات منتشر کرده بود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای کوتاه درباره حادثه در نطنز نوشت که «از گزارش‌ها درباره نطنز آگاهیم و در حال حاضر پیش‌بینی می‌کنیم که حادثه اخیر هیچ تأثیری بر فعالیت‌های راستی‌آزمایی پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نخواهد داشت.»

در همین زمینه: