عبدالله بزرگزاده سربازی، فعال مدنی اهل ایرانشهر که مقیم ترکیه است، پس از ۱۴ روز بازداشت از زندان ویژه دیپورت اتباع خارجی در این کشور آزاد شد. او به زمانه میگوید تا ۱۰ روز پس از بازداشت و علیرغم اینکه به زبان ترکی مسلط نیست، نیروهای امنیتی از دسترسی او به مترجم و وکیل جلوگیری کردهاند.
او درباره نحوه بازداشت و رفتار مأموران امنیتی ترکیه با او میگوید:
«مأموران امنیتی در زمان بازداشت نه تنها حکم قضایی ارائه ندادند بلکه در روزهای بعد نیز هیچ دلیل رسمی و مشخصی برای بازداشتم از سوی نهادهای امنیتی ترکیه اعلام نشده است.»
حبیبالله سربازی، فعال سیاسی بلوچ و برادر عبدالله بزرگزاده سربازی روز پنج شنبه ۲۲ خرداد/ ۱۱ ژوئن با انتشار یک توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر از بازداشت شدن برادرش توسط نیروهای پلیس ترکیه خبر داد.
یک روز پس از انتشار این خبر، عبدالله بزرگزاده سربازی با ارسال ویدئویی از درون یک دستگاه ون متعلق به نیروهای امنیتی ترکیه، در حالی که دستانش با دستبند بسته بود اعلام کرد توسط مأموران سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه (میت) بازداشت شده است.
حبیبالله سربازی، فعال سیاسی بلوچ و برادر عبدالله بزرگزاده در تشریح نحوه بازداشت برادرش به زمانه گفته بود:
«ساعت دو بامداد روز پنجشنبه ۲۲ خرداد، چند مأمور پس از مراجعه به در منزل عبدالله، از او میخواهند به خاطر تصادف یک خودرو با خودروی او به بیرون از خانه بیاید. عبدالله به محض خروج از منزل توسط مأموران امنیتی ترکیه بازداشت میشود.»
- بیشتر بخوانید: عبدالله بزرگزاده فعال مدنی بلوچ در ترکیه بازداشت شد
به گفته عبدالله سربازی، نهادهای امنیتی ترکیه به وکیلش اعلام کردهاند که او به اتهام «اخلال در امنیت ترکیه» بازداشت شده است.
این اتهام مطرح شده علیه این فعال مدنی در حالیست که او طبق گفتههای خودش و با توجه به شواهد ارائه شده از مراجع قضایی ترکیه، هیچگونه فعالیتی که بر اساس قوانین داخلی این کشور جرم محسوب شود، انجام نداده است.
او میگوید:
«ترکی بلد نبودم و آنها [مأموران پلیس] هم فارسی و انگلیسی بلد نبودند. درخواست مترجم کردم اما گفتند مترجم نداریم. یکروز پس از بازداشت در حین انگشتنگاری، یکی از مأموران پلیس امنیت که در بخش اداری مشغول به کار بود و کمی انگلیسی میدانست، برایم توضیح داد که در پروندهام نوشته شده هیچ گونه سوء سابقهای در ترکیه ندارم.»
عبدالله بزرگزاده سربازی، فعال مدنی اهل ایرانشهر در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ در پی تجمعی اعتراضی در حمایت از دختران ایرانشهر بازداشت شد. او روز ۱۸ شهریور ۹۷ با تودیع قرار وثیقه ۱۲۰ میلیون تومانی، به صورت موقت از زندان مرکزی زاهدان آزاد شد.
در نهایت دادگاه انقلاب شهر زاهدان در این پرونده او را به ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم کرد.
عبدالله بزرگزاده میگوید پلیس ترکیه قصد داشته سریعا او را به ایران دیپورت کند اما با پیگیری خانواده و وکیل پروندهاش از این مسأله جلوگیری میشود:
«با توجه به حکم حبس ۱۱ سالهای که در ایران به خاطر شرکت در یک تجمع مسالمتآمیز برایم صادر شده، در صورت دیپورت به ایران با خطر حبس طولانی مدت، شکنجه و مجازاتهای دیگر روبهرو خواهم شد.»
نقض حقوق زندانی در بازداشتگاههای ترکیه
بر پایه گفتههای عبدالله بزرگزاده، او پس از بازداشت ابتدا به بازداشتگاه پلیس امنیت ترکیه در آنکارا و یک روز بعد، به زندان ویژه دیپورت اتباع خارجی تحت نظارت اداره مهاجرت ترکیه واقع در منطقه «آک یورد» در فاصله ۳۲ کیلومتری خارج از شهر آنکارا منتقل شده است.
او در تشریح وضعیت خود در طول دو هفته بازداشت در این زندان میگوید:
«این زندان تلفن عمومی نداشت و تنها دو روز در میان اجازه میدادند در هواخوری به مدت پنج الی ۱۰ دقیقه از تلفن همراه شخصی با خانواده تماس بگیریم.»
به گفته این فعال مدنی، مسئولان زندان پس از اینکه متوجه شدهاند خانواده او برای پیگیری پروندهاش وکیل گرفتهاند، او را بازخواست کردهاند:
«روز دهم یک مأمور لباس شخصی به سلولم آمد و با همراهی مأموران زندان مرا به اتاق دیگری منتقل کردند. در آن اتاق یک مترجم از من پرسید چرا وکیل گرفتید؟ او گفت این کارها بی فایده است و قرار نیست در وضعیت شما تغییری ایجاد شود.»
بزرگزاده اما میگوید در اعتراض به بلاتکلیفی و نحوه برخورد مأموران امنیتی دو روز هم اعتصاب غذا کرده است که بهعلت قطع بودن ارتباطش با بیرون از زندان، خبر این اعتصاب غذا منتشر نشده.
او در ادامه میگوید مأموران زندان در واکنش به درخواستش برای اعلام پناهندگی در مراجع قانونی به او گفتهاند پناهندگی برای افرادیست که در کشورشان جنگ باشد و چون در ایران جنگ نیست، او نمیتواند چنین درخواستی داشته باشد.
در نهایت اما با پیگیریهای انجام شده از سوی خانواده و وکیل این فعال مدنی بلوچ، با ثبت درخواست پناهندگی او در کشور ترکیه موافقت شده است:
«در روزهای آخر بازداشتم با وکیلم ملاقات داشتم و او اعلام کرد با پیگیریهای انجام شده از طریق کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (یو-ان) و اداره مهاجرت ترکیه، پروندهای باز شده که مانع از دیپورت و استردادم به ایران میشود و میتوانم پس از آزادی از بازداشت اعلام پناهجویی کنم.»
عبدالله سربازی میگوید که طبق اعلام مراجع قضایی کشور ترکیه، هیچ شاهدی که حاکی از ارتکاب جرم باشد در پروندهاش وجود نداشته و دادگاه هم از پلیس امنیت خواسته است تا دلایل خود را درباره بازداشت او به دادگاه ارائه کند.
مرداب خاورمیانه همیشه محل رشد انگل ها و خرچنگهای اسلامگرا بوده که کاری جز بدبختی و دیکتاتوری و حیف و میل ثروت مردم کشورشون انجام ندادن . ترکیه مثل ایران . ایران مثل ترکیه . عربستان و عراق مثل این دو تا ، این دو تا مثل * . همشون مثل هم و جالب اینکه همشون در جنگ با هم !
ali / 26 June 2020