مستند “اين يک فيلم نيست” ساخته مشترک مجتبی ميرتهماسب و جعفر پناهی به فهرست اوليه نامزدهای بهترين آثار مستند اسکار راه يافت.
به گزارش منابع خبری، آکادمی علوم و هنرهای سينمايی آمريکا، روز گذشته فهرست اوليه ۱۵ فيلم را بهعنوان نامزدهای بهترين اثر مستند اعلام کرد.
در ميان ۱۵ اثر مستند نامزد اسکار، مستند “اين يک فيلم نيست” کار مشترک مجتبی ميرتهماسب و جعفر پناهی نيز حضور دارد.
اعضای آکادمی اسکار از ميان نامزدهای نخستين، پنج فيلم را روز دهم ژانويه بهعنوان نامزدهای نهايی بهترين مستند جوايز اسکار ۲۰۱۳ انتخاب خواهند کرد.
اسامی نامزدهای هشتادوپنجمين دوره جوايز اسکار ٢١ دیماه (دهم ژانويه ۲۰۱۳ ) اعلام و مراسم اهدای جوايز دوشنبه هفتم اسفند به وقت ايران (٢٤ فوريه) در هاليوود اند هايلند سنتر در لس آنجلس برگزار میشود.
در “اين يک فيلم نيست”جعفر پناهی از يک سو طرح فيلم جديد سينمايی خود را با محدوديتهای کامل درون خانه و با وسايل دور و بر خود به تماشاگر معرفی میکند و از سوی ديگر در گفتوگوهای تلفنی خود با وکيلاش و رخشان بنیاعتماد، فيلمساز ايرانی، محکوميت قضايی خود را پيگيری میکند
“اين يک فيلم نيست” که پيشتر در جشنواره کن اکران جهانی شده بود، در جشنواره صوفيه بلغارستان جايزه ويژه يونسکو را دريافت کرد.
اين فيلم مستند در دسامبر سال ۲۰۱۱ نيز جايزه نخست بخش آسيا – آفريقای هشتمين دوره جشنواره بينالمللی فيلم دبی را دريافت کرد.
اردبيهشتماه سال گذشته اين فيلم در سالن آندره بازن جشنواره کن برای نمايندگان مطبوعات و منتقدان به نمايش درآمد در حالی که جعفر پناهی بنابر حکم دادگاه انقلاب اسلامی ممنوع الخروج است و تنها مجتبی ميرتهماسب فرصت حضور در جشنواره کن را داشت.
مستند “اين يک فيلم نيست” که بدون هيچگونه فيلمنامه يا دوربين ويژه فيلمبرداری ساخته شده روايتی مستند از يک روز زندگی جعفر پناهی (روز چهارشنبهسوری) را در آپارتمان وی به تصوير کشيده است.
در اين فيلم جعفر پناهی از يک سو طرح فيلم جديد سينمايی خود را با محدوديتهای کامل درون خانه و با وسايل دور و بر خود به تماشاگر معرفی میکند و از سوی ديگر در گفتوگوهای تلفنی خود با وکيلاش و رخشان بنیاعتماد، فيلمساز ايرانی، محکوميت قضايی خود را پيگيری میکند.
در لحظاتی از فيلم که پناهی از معرفی فيلم جديد خود دست میکشد، سکوت میکند و در خود فرومیرود، تماشاگر به خوبی فشار بر اين فيلمساز موفق را حس میکند.
فضای محدود خانه و رفتوآمدهای پناهی در اتاقها اين محدوديت را بيشتر نشان میدهد طوری که رابطه پناهی با جهان خارج تنها يا از طريق تلفن است، يا اينترنت، يا بالکن خانه و يا حضور همسايه.
پارلمان اروپا، پنجم آبانماه سال جاری جايزه ساخاروف که نمونه اروپايی جايزه صلح نوبل است را بهطور مشترک به نسرين ستوده و جعفر پناهی اهدا کرد.
جعفر پناهی يکی از مطرحترين فيلمسازان ايرانی است که تاکنون چند جايزه مهم سينمايی را از جشنوارههای جهانی دريافت کرده است؛ از جمله جايزه دوربين طلايی جشنواره فيلم کن برای ساخت فيلم “بادکنک سفيد” در سال ۱۹۹۵ ميلادی، جايزه شير طلايی جشنواره فيلم ونيز در سال ۲۰۰۰ ميلادی، با فيلم “دايره”؛ و جايزه خرس نقرهای جشنواره بينالمللی فيلم برلين برای فيلم “آفسايد” در سال ۲۰۰۶.
پناهی به اتهام “اقدام عليه امنيت کشور” و “فعاليت تبليغی عليه نظام” به شش سال حبس تعزيری، ۲۰ سال محروميت از هر نوع فيلمسازی و نوشتن فيلمنامه و هر نوع مصاحبه با رسانههای نوشتاری و شنيداری و ديداری داخلی و خارجی و خروج از کشور محکوم شده است.
تاکنون بسياری از جشنوارههای سينمايی و چهرههای مطرح سينمای جهان خواهان رفع محروميتهای جعفر پناهی شدهاند اما جمهوری اسلامی ايران اقدامی در اين راه صورت نداده است.