احمد شهيد، گزارشگر ويژه سازمان ملل در رابطه با ايران در بيانيه‌ای نسبت به وضعيت حقوق بشر در ايران به‌شدت اظهار نگرانی کرد و گفت اعدام‌ها در اين کشور افزايش يافته و نگران‌کننده است.

به گزارش سی‌ان‌ان، احمد شهيد در نشست رسانه‌ای که در اسلو برگزار شد از سفر ۱۲ روزه خود به آلمان، سوئد و نروژ سخن گفت که در آن‌ها با شاهدان عينی و فعالان حقوق بشر به  گفت‌وگو نشسته و مجموعه‌ای از اطلاعات جديد درباره وضعيت حقوق بشر در ايران به‌دست آورده است.

وی گفت در ۱۲ روز گذشته با ده‌ها ايرانی فعال حقوق بشر، مقام‌های دولتی و کار‌شناسان آکادميک ملاقات و گفت‌وگو کرده و در گردآوری اطلاعات تازه معيارهای سخت‌گيرانه‌ای در نظر گرفته بود.

گزارشگر ويژه سازمان ملل در رابطه با ايران اطلاعات تازه در مورد وضعيت حقوق بشر در اين کشور را بسيار نگران‌کننده دانست.

احمد شهيد: فضا برای هر نوع انديشه و بيان مستقل در ايران تنگ است

به‌گفته احمد شهيد شمار اعدام‌ها در ايران به مرز هشداردهنده‌ای رسيده است که در هفته‌ها و ماه‌های اخير شدت ‌گرفته‌اند.

احمد شهيد شمار اعدام‌های اعلام‌شده در در دو هفته گذشته را دست‌کم ۳۲ مورد عنوان کرد و افزود احتمال دارد تعداد اعدام‌ها ۸۱ مورد بوده باشد.

وی گفت: “افزايش اعدام‌ها در ايران برای من بسيار هشداردهنده است.”

احمد شهيد دولت ايران را بار ديگر فرا‌خواند تا به تعهدات بين‌المللی خود در تضمين دادگاه‌های منصفانه و توقف مجازات اعدام پايبند بماند.

گزارشگر ويژه سازمان ملل همچنين از وضعيت اقليت‌های دينی و قومی در ايران نيز ابراز نگرانی کرد و گفت آن‌ها هدف سياست‌های سرکوبگرانه حکومت ايران قرار گرفته‌اند.

وی در مورد فشار بر اقليت‌های دينی گفت حتی مسيحيان و گروه‌هایی از مسلمانان سنی نيز مورد سرکوب قرار می‌گيرند.

احمد شهيد همچنين از وضعيت بلوچ‌ها، کرد‌ها، عرب‌های اهوازی، ترکمن‌ها و مردم آذربايجان انتقاد کرد و گفت: ” در کنار سرکوب‌های سياسی، محروميت ‌آن‌ها، با فشارهای زبانی و فرهنگی نيز توأم است.”

گزارشگر ويژه سازمان ملل در بخش ديگری از بيانيه خود وضعيت زنان ايران در ماه‌های گذشته را “بد‌تر” خواند، و به‌ويژه سياست تفکيک جنسيتی در مراکز آموزشی را مورد انتقاد قرار داد.

وی همچنين به ممنوعيت صدور گذرنامه برای زنان زير ۴۰ سال بدون اجازه ولی و قيم نيز اشاره کرد و آن را نمونه‌ای از تصييعقات اخير در مورد زنان دانست.

وی افزود فعالان حقوق زنان در ايران مورد آزار قرار می‌گيرند و‌ به‌خاطر آزادی بيان، از جمله دفاع از حقوق زنان و يا حقوق آموزشی و اظهارات فرهنگی دستگير می‌شوند.

احمد شهيد گفت: “دولت ایران به آزار، دستگیری و زندانی‌کردن مدافعان حقوق بشر، که گاه خود حقوقدان هستند، همچنان ادامه می‌دهد، و نگرانی جدی در مورد استقلال حقوق‌دانان و نیز استقلال قوه قضائیه برانگیخته است.”

احمد شهيد همچنين در مورد مرگ ستار بهشتی، وبلاگ‌نويس ايرانی در زندان گفت وی به‌خاطر حق قانونی خود در آزادی بيان به زندان افتاده بود و احتمال دارد در اثر جراحات ناشی از شکنجه جان خود را از دست داده باشد.

گزارشگر ويژه سازمان ملل از دولت جمهوری اسلامی ايران خواست تحقيقات گسترده، بی‌طرفانه و شفاف در مورد علت مرگ ستار بهشتی صورت دهد، روش تحقيق و نتايج آن را علنی سازد، و هر فردی که در مرگ او دست داشته است را مجازات کرده خسارت واردشده به خانواده او را جبران کند.

آقای شهيد به ديگر قربانيان رويدادهای خونين پس از انتخابات رياست‌جمهوری سال ۸۸ اشاره کرد. وی يکبار ديگر بر فراخوان گذشتهٔ خود تأکيد کرد که مقامات ايران بايد برای روشن شدن علت مرگ افرادی که در ناآرامی‌های پس از انتخابات سال ۸۸ کشته شده بودند، تحقيقات بی‌طرفانه‌ای را آغاز کند.

وی در پايان ضمن ابراز اميدواری نسبت به تغيير رويکرد جمهوری اسلامی تأکيد کرد که “فضا برای هر نوع انديشه و بيان مستقل” در ايران تنگ است.