يک مقام مسئول در ايران گفت از بين حدود چهار هزار مؤسسه انتشاراتی که بيشترشان نيمه‌تعطيل هستند، تنها ۵۰ انتشاراتی به صورت حرفه‌ای فعاليت دارند.

علی حسينی، مديرکل امور استان‌ها و انجمن‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی ايران، روز چهارشنبه يکم آذرماه با بيان اين‌که بيشتر مؤسسه‌های انتشاراتی نيمه‌تعطيل‌ هستند به خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: “از بين حدود چهار هزار مؤسسه انتشاراتی که بيشترشان نيمه‌تعطيل هستند، تنها ۵۰ انتشاراتی به صورت حرفه‌ای فعاليت دارند و ساير آنها کمتر از تعداد لازم چاپ کتاب دارند و يا حرفه‌ای نيستند.”

در حالی که اين روزها وضعيت انتشاراتی‌ها در ايران به وضعيت کاغذ در کشور نيز بستگی دارد، علی اسماعيلی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ايران در اين زمينه گفت: “در حال حاضر وضعيت کاغذ سفيد است و بحرانی نيست.”

وی با بيان اين‌که ما مسئول تنظيم بازار کاغذ نيستيم اما کارهايی انجام داده‌ايم افزود: “داريوش رضوانی، مسئول کارگروه حل مشکل کاغذ گفته قرار است به زودی کاغذ ۵۵ هزار تومانی به بازار بيايد. همين الآن هم ما کاغذ را از بندی ١٠٨ هزار تومان به بندی ٧٠ هزار تومان رسانده‌ايم.”

محمد حسينی، وزير ارشاد و مسئولان اين وزارتخانه پيشتر اعلام کرده بودند که مشکل کاغذ بايد از طريق وزارت صنعت، معدن و تجارت حل شود

اسماعيلی با اعلام اين‌که بخشی از افزايش قيمت کاغذ “حباب” بود تأکيد کرد: “هزينه‌ها بيشتر و فرايند دسترسی دشوار شده است، اما حل می‌شوند.”

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد در روزهای پايانی شهريورماه سال جاری از تشکيل کارگروه حل مشکل کاغذ در اين وزارتخانه خبر داده بود.

با اين وجود، خبرگزاری کار ايران (ايلنا) مهرماه سال جاری احمد نثاری، مدير موسسهٔ انتشاراتی اميرکبير، با بيان اين‌که گرانی کاغذ و کتاب، دليلی جز عدم مديريت مناسب ندارد، گفت: “وزارت ارشاد اين بخش را کاملأ به حال خود‌‌ رها کرده و هيچ‌گونه مديريتی بر بازار کاغذ و کتاب ندارد.”

وی افزوده بود: “هيچ خبری از اين‌که وزارت ارشاد، قدمی جدی در اين رابطه برداشته و مثلأ در هيئت دولت لايحه‌ای تنظيم کرده و يا در مجلس و بخش‌های پائين‌تر تحرکی انجام داده، نشنيديم.”

به گفته مدير مؤسسه اميرکبير، با وجود افزايش قيمت ارز و دلار و تحريم‌ها و مسائل ديگر، قيمت کاغذ بايد بندی ۶۰ هزار تومان باشد، اما اکنون نزديک به ۹۵ هزار تومان رسيده است.

تارنمای خبرآنلاين نيز دوم شهريورماه سال جاری در اين زمينه نوشت، انتشارات “دليل ما” به خاطر گرانی کاغذ از انتشار کتاب‌های حجيم و به‌ويژه کتاب‌های مرجع خودداری کرده و تنها به چاپ کتاب‌هايی با صفحات کم و سفارشی می‌پردازد.

محمد حسينی، وزير ارشاد و مسئولان اين وزارتخانه پيشتر اعلام کرده بودند که مشکل کاغذ بايد از طريق وزارت صنعت، معدن و تجارت حل شود.

بحران کاغذ در ايران به اندازه‌ای رسيده است که اعضای انجمن نويسندگان کودک و نوجوان نيز در مهرماه سال جاری ضمن هشدار نسبت به پيامدهای گرانی کاغذ و هزينه‌های نشر بيانيه‌ای صادر کردند و در آن نسبت به خطر افتادن حقوق مادی و معنوی نويسندگان و پديدآورندگان هشدار دادند.

نويسندگان کودک و نوجوان در اين بيانيه خواستند تا برای معضل کاغذ چاره‌جويی شود. آن‌ها خواستند تا کاغذ در زمره‌ کالاهای اساسی قرار گيرد و کاهش بهای آن در اولويت قرار گيرد.