اتهامات علی صدر هاشمی نژاد، شهروند ۴۰ ساله ایرانی و فرزند بنیانگذار بانک خصوصی اقتصاد نوین در ایران که پیش‌تر در دادگاه فدرال منتهن در نیویورک آمریکا بابت اتهام «نقض تحریم‌های بین المللی علیه ایران» مجرم شناخته شده بود، در رویدادی کم سابقه توسط وزارت دادگستری آمریکا پس گرفته شد.

به‌نظر می‌رسد پس گرفته شدن اتهامات این متهم در آمریکا در ادامه مذاکرات پنهانی میان مقامات دو کشور برای تبادل زندانیان انجام شده است.

اکتبر ۲۰۱۷ مالت: علی صدر هاشمی‌نژاد در ماجرای ترور دافنه کاروانا گالیزیا به دلیل افشای روابط غیر شفاف مالی و دسیسه‌های سیاسی

به‌نوشته خبرگزاری بلومبرگ، رید واینگارتن، وکیل مدافع علی صدر هاشمی نژاد با «غیر منتظره» توصیف کردن این اقدام دستگاه قضائی آمریکا گفته است: «هنوز مشخص نیست که وزارت دادگستری آمریکا به چه‌علت اتهامات موکلش را پس گرفته است.»

به‌گفته این وکیل مدافع، به دلیل آنکه شاکی پرونده بعد از صدور حکم دادگاه و نه قبل از آن، بعضی از شواهد از جمله مصاحبه‌های منتشر نشده را ارائه کرد، از قاضی خواسته بود که پرونده را مختومه اعلام کند.

علی صدر هاشمی‌نژاد مدیریت بانک پیلاتوس را بر عهده داشت که با نخست وزیر سابق مالت و سایر مقامات عالی‌رتبه در ارتباط بوده است و از این رو از سوی این دولت نیز تحت پیگیرد قرار گرفت. او به برخی مقامات ارشد مالت آنقدر نزدیک بوده است که آنها را در سال ۲۰۱۵ به مراسم عروسی خود در فلورانس دعوت کرده بود.

علی صدر هاشمی‌نژاد، معروف به پسر «بیل گیتس» ایران، روز ۱۹ مارس ۲۰۱۸/ ۲۸ اسفندماه ۱۳۹۶ در ایالت ویرجینیا به اتهام نقض تحریم‌های آمریکا علیه ایران بازداشت شد.

در پی دستگیری صدرهاشمی‌نژاد در سال ۲۰۱۸ به اتهام پولشویی و دور زدن تحریم‌ها بانک پیلاتوس از سوی بانک مرکزی اروپا بسته شد.

او چند روز بعد با حضور در دادگاه منتهن که به ریاست قاضی باربارا موزس تشکیل شده بود، اتهام‌های مطرح شده علیه خود را رد کرد.

او در این دادگاه متهم به انتقال بیش از ۱۱۵ میلیون دلار با اتکا به نظام مالی آمریکا به ایران شده بود.

صدر هاشمی نژاد سرانجام در ۲۷ اسفندماه ۱۳۹۸/ ۱۷ مارس ۲۰۲۰ در دادگاه، از بابت اتهامات «نقض تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران»، «کلاهبرداری بانکی با جابجایی میلیون‌ها دلار آمریکا» از طریق یک «پروژه مسکن در ونزوئلا» مجرم شناخته شد.

حکم نهایی دادگاه علیه علی صدر هاشمی نژاد قرار بود ماه اوت (مرداد/شهریور) صادر شود. او در صورت عدم رفع اتهام ممکن بود به حداکثر ۸۵ سال زندان محکوم شود.

همزمان با اعلام خبر خاتمه یافتن پیگرد قضایی صدر در آمریکا خانواده دافنه کاروانا گالیزیا، خبرنگار اهل مالت که در سال ۲۰۱۷ در یک خودروی بمب‌گذاری شده به قتل رسید از دولت این کشور خواسته است که علی صدرهاشمی نژاد را به اروپا مسترد کند.

در بیانیه‌ای که روز جمعه صادر شد، دادستانی ایالات متحده در نیویورک از قاضی خواست که پرونده را مختومه کند زیرا اگر وکلای صدر به مدارک موجود دسترسی داشتند استراتژی متفاوتی را برای دفاع از او در پیش می‌گرفتند.

این تصمیم از آنجا غیرمعمول است که موارد نقض تحریم‌های آمریکا برای دادستانی کل این کشور در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از اولویت بالایی برخوردار است. 

وکیل صدر نیز از اعلام خبر مختومه شدن این پرونده ابراز تعجب کرده است.

همچنین با اعلام خبر خاتمه یافتن پیگرد علی صدر هاشمی نژاد در آمریکا، برایان هوک، رئیس کارگروه ایران در وزارت خارجه آمریکا، روز جمعه پنجم ژوئن/ ۱۶ خردادماه، اعلام کرد که درها برای مذاکره گسترده‌تر با ایران درباره برنامه هسته‌ای و سایر موضوعات باز است، اما تاکنون مذاکرات محدود به آزادی زندانیان شده است.

این مقام دولتی آمریکا، همچنین مجدداً درخواست تجدیدنظر ایران برای آزادی شهروندان آمریکایی باقر نمازی، پسرش سیامک نمازی و مراد طاهباز را صادر کرد. او به طور خاص خواستار این شد که سیامک و باقر نمازی به دلایل پزشکی از زندان خارج شوند.

بیشتر بخوانید: فرزند «امپراطور بازار پول ایران» اتهامات خود را رد کرد

از سوی دیگر، مایکل وایت شهروند آمریکایی محکوم به حبس در ایران روز پنج شنبه ۱۵ خرداد/ چهارم ژوئن، به دنبال اعلام آزادی‌اش از زندان، با همکاری دولت سوئیس، ایران را به مقصد آمریکا ترک کرد.

همزمان شبکه خبری فاکس از قول یک مقام ارشد دولت آمریکا گزارش داد که برای آزادی مایکل وایت، «آمریکا از جمله پذیرفت» که مجید طاهری را از زندان آزاد کند. طاهری حدود ۱۶ ماه پیش به دلیل نقض تحریم‌ها علیه ایران بازداشت شده بود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اما در واکنش به آزادی مایکل وایت، در توییتی نوشت: «از زمانی که من سر کار آمده‌ام، بیش از ۴۰ گروگان و زندانی آمریکایی را به خانه آورده‌ایم. از ایران ممنونم، این نشان داد که توافق ممکن است.»

روز ۱۴ خرداد هم سیروس عسگری،  استاد ایرانی که به اتهام نقض تحریم‌ها و سرقت اسرار تجاری آمریکا در بازداشت این کشور بود، به تهران بازگشت. این استاد دانشگاه صنعتی شریف بعد از سفر به آمریکا، در دادگاه فدرال این کشور به سرقت اطلاعات محرمانه تجاری متهم شده بود.

در همین زمینه: