محمد حسينی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت تهيهکنندگان و کارگردانانی که بدون مجوز فيلم میسازند و در جشنوارههايی که “سياهنمايی میکنند” حضور میيابند، “تاوان” آن را خواهند پرداخت.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، محمد حسينی امروز، جمعه ۲۶ آبانماه بهشدت از تهيهکنندگان و کارگردانان فيلمهايی که از سوی وزارت ارشاد اجازه نمايش نگرفتهاند و در جشنوارهها شرکت میکنند انتقاد کرد و گفت حضور فيلمهای ايرانی در جشنوارههای جهانی بايد “ضابطهمند” باشد.
وزير ارشاد جشنوارههای جهانی را به دو دسته تقسيم کرد و گفت برخی مانند اسکار فيلمی را که بهطور رسمی از سوی دولتها معرفی میشوند میپذيرند و برخی ديگر از جشنوارهها فيلمهای خود را نه از دولتها که از بخش خصوصی دريافت میکنند.
وی با اشاره به اين دو نوع جشنواره گفت: “ما در کل نيازمند هستيم که ضوابط و مقررات ويژهای را برای حضور فيلمها در جشنوارههای خارجی داشته باشيم.”
حسينی با بيان اينکه “برخی از فيلمها و جشنوارهها با منافع ملی ما سازگاری ندارد و يا آنها بهدنبال سياهنمايی از کشور ما هستند” افزود سازمان سينمايی در حال پيگيری مقررات ويژه در اين باره است.
وزير ارشاد: قطعا تهيهکنندگان و کارگردانانی که فيلمهای بدون مجوز میسازند و در جشنوارههای خارجی علیرغم عدم مجوز مسئولان، شرکت میکنند در آينده در نحوه تعاملی که با آنها میشود اين نکات مد نظر قرار داده خواهد شد
وزير ارشاد گفت جمهوری اسلامی ايران هر گاه متوجه شده “چه از نظر حضور فيلم و چه از نظر نوع حضور” شرکت در جشنوارهای به زيان “منافع ملی” است موضع گرفته است.
وی سپس به حضور فيلم “يک خانواده محترم” نخستين فيلم بلند مسعود بخشی در برخی از جشنوارهها اشاره کرد و افزود: “بلافاصله اين حرکت را محکوم کرده و اعلام کرديم که اين فيلم نه تنها مجوز توليد نداشته بلکه ما آن را تأييد نمیکنيم.”
“يک خانواده محترم”، به تهيهکنندگی محمد آفريده و دو تهيهکننده فرانسوی، بهعنوان تنها نماينده سينمای ايران در جشنواره کن ۲۰۱۲ در بخش جنبی دو هفته کارگردانان رقابت کرد و در جشنواره فيلم لندن و ششمين دوره جشنواره فيلم ابوظبی نيز شرکت نمود.
سايتها و محافل نزديک به حکومت ايران از اين فيلم بهعنوان يک فيلم “ضدارزشی” نام میبرند که به “سياهنمايی” از ايران میپردازد.
“يک خانواده محترم” فيلمی اجتماعی است که تصويری از فساد مالی رايج در حکومت ايران را به نمايش میگذارد.
وزير ارشاد در سخنان امروز خود تأکيد کرد: “قطعا تهيهکنندگان و کارگردانانی که فيلمهای بدون مجوز میسازند و در جشنوارههای خارجی علیرغم عدم مجوز مسئولان، شرکت میکنند در آينده در نحوه تعاملی که با آنها میشود اين نکات مد نظر قرار داده خواهد شد.”
وی افزود: “اين طور نيست که آنها به دليل اين رفتار خودسرانه هيچ تاوانی را ندهند.”
وزير ارشاد پيش از اين در ١٢ شهريورماه سال جاری نيز گفته بود فيلمهايی که “چهرهای غيرواقعی” از ايران را بهنمايش میگذارند به جشنوارههای جهانی فرستاده نمیشوند.
فيلم “خانه پدری” ساخته کيانوش عياری نيز در تابستان گذشته با وجود مخالفت مسئولان وزارت ارشاد و نيروی انتظامی به نمايندگی از سينمای ايران در شصتونهمين دوره جشنواره فيلم ونيز شرکت کرده بود.
“خانه پدری” که هنوز امکان نمايش در ايران را پيدا نکرده است روايتگر داستان زندگی فردی به نام محتشم، شخصيت اصلی فيلم، از ۱۵ سالگی تا ٨٠ سالگی است که مسائل و مشکلات زنان در ايران را در ۷۰ سال اخير به تصوير کشيده است.
فشارهای حکومتی بر سينماگران ايران بهويژه در سالهای اخير شدت کمسابقهای يافته است. انحلال خانه سينما، ممنوعيت نمايش و سانسور فيلمها، بازداشت و محروميت سينماگران، از جمله موارد و رويدادهايی است که در چند سال اخير رخ داده و رواج داشتهاند.