رجب طيب اردوغان، نخستوزير ترکيه در مراسم دهمين سال حکومت حزب عدالت و توسعه در اين کشور از ترازنامه “دمکراتيک” و “انقلاب در نگرشها” که اجازه داد ارتش از صحنه سياست حذف شود ستايش کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رجب طيب اردوغان امروز شنبه ۱۳ آبانماه (سوم نوامبر) در اين مراسم که در کيزيلجاحمام، در حومه آنکارا برگزار میشد در برابر کادرهای حزب اسلامگرای عدالت و توسعه سخنرانی کرد.
اردوغان بر اهميت پيروزی تاريخی اين حزب در انتخابات سوم نوامبر ۲۰۰۲ تأکيد نمود و از آن بهعنوان “حرکتی نوين” ياد کرد.
نخستوزير ترکيه گفت: “سوم نوامبر بهمعنای به قدرت رسيدن ملت شکوهمند ماست که به حکمرانی بد «نه» گفت.”
وی افزود: “سوم نوامبر تنها به قدرت رسيدن يک حزب جديد نبود… بلکه انقلابی در نگرشها بود.”
اردوغان با اشاره به دولت قبلی، آن را نه بر اساس اراده مردم که بر پايه منافع عدهای دانست که ترکيه را به بحران کشيدند.
نخستوزير ترکيه که با خشنودی کشور خود را نمونه دمکراسی برای جهان اسلام عنوان کرد، بر تلاش خود برای پاکسازی ارتش که عامل چهار کودتا از دهه ۱۹۶۰ تاکنون بوده است تأکيد نمود
وی سپس افزود: “به جای آن دولتی روی کار آمد که به اراده ملی احترام گذاشت و اعتماد و ثبات را بازسازی کرد.”
نخستوزير ترکيه که با خشنودی کشور خود را نمونه دمکراسی برای جهان اسلام عنوان کرد، بر تلاش خود برای پاکسازی ارتش که عامل چهار کودتا از دهه ۱۹۶۰ تاکنون بوده است تأکيد نمود.
وی گفت: “نه دولت و نه جمهوری نيازی به پاسدار ندارند. مردم نيازی به يک پرستار ندارند. اين ملت بزرگ قدرت و اراده لازم برای حفاظت از جمهوری و دولت خود را دارد.”
اردوغان با معرفی دولت خود بهعنوان دولتی “صادقانه جمهوریخواه (که) معرف همه مردم است”، افزود: “برای نخبگان حکمرانی بر يک کشور ممکن است اما در يک جمهوری دمکراتيک شما بايد بتوانيد قدرت خود را از مردم بگيريد.”
در طول ۱۰ سال گذشته دولت حزب عدالت و توسعه با تصفيهها و پيگردهای قانونی خود عليه ژنرالهای ارتش اين نهاد قدرتمند را پاکسازی کرد. برای نخستين بار در تاريخ ترکيه ۳۰۰ افسر ارتش در پايان ماه سپتامبر گذشته به اتهام اقدام در کودتا به مجازاتهای سنگين محکوم شدند.
از ۱۰ سال پيش تاکنون دولت حزب عدالت و توسعه به بیثباتی ناشی از مداخله نظاميان پايان بخشيد.
اين دولت اصلاحات مهم اقتصادی و اجتماعی را در ترکيه پيش برد که چندين سال سبب رشد بالای اقتصادی در اين کشور شد طوری که درآمد متوسط ۷۵ ميليون شهروند ترک سه برابر شده است.
در اينباره اردوغان سرزندگی کشور خود را ستود و از طرحهای بسياری برای آينده ترکيه سخن گفت.
با اين حال او از کاهش سرعت رشد اين کشور در سال ۲۰۱۲ که نتيجه بحران يورو است که بر اقتصاد ترکيه نيز تأثير منفی گذاشته، سخنی نگفت.
رجب طيب اردوغان در سخنرانی خود همچنين به انتقادهای بسياری که بهويژه از سوی اتحاديه اروپا نسبت به وضعيت حقوق بشر در ترکيه میشود نيز پاسخی نگفت.
اردوغان به مسئله پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا نيز پرداخت و گفت اروپا کشورش را “۵۰ سال در پشت دروازههایش نگه داشته است”. او بار ديگر از ايده پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا دفاع کرد.
در رابطه با مسئله کردها در ترکيه اردوغان بار ديگر مردم کرد را فراخواند تا از حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) که از سال ۱۹۸۴ با دولت ترکيه مبارزه مسلحانه میکند، فاصله بگيرند.
از سال ۲۰۱۱ که مذاکرات دولت و پ.ک.ک به شکست انجاميد، خشونت بار ديگر در تمامی مناطق جنوب شرقی ترکيه شدت گرفته است.
درگيریهای نظامی ميان ارتش ترکيه و شبهنظاميان پ.ک.ک که اکنون چشماندازی برای حل آن نمیتوان ديد از آغاز تاکنون جان ۴۵ هزار تن را گرفته است.
اردوغان در سخنان خود جنبش اعتصاب غذا توسط صدها زندانی سياسی کرد را “شانتاژ” خواند. اين اعتصاب بهخاطر دستيابی به خواستههايی چون بهتر کردن شرايط زندان عبدالله اوجالان، رهبر پ.ک.ک که از سال ۱۹۹۹ در سلول انفرادی بهسر میبرد سازماندهی شده است.
نخستوزير ترکيه در اينباره گفت: “ما به همين راحتی چون شما میخواهيد و چون چنين اقدامی را راه انداختهايد، رهبرتروريستها را آزاد نخواهيم کرد.”