شيرين عبادی برنده جايزه صلح نوبل، همراه با شش سازمان مدافع حقوق بشر در بيانيهای اعلام کردند دستگاه قضائی و مسئولان زندانهای ايران بايد به بدرفتاری با نسرين ستوده، وکيل زندانی و ديگر زندانيان سياسی پايان دهند.
ديدهبان حقوق بشر، عفو بينالملل، کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران، گزارشگران بدون مرز، فدراسيون بينالمللی جامعههای حقوق بشر، جامعه دفاع از حقوق بشر در ايران و شيرين عبادی، امروز چهارشنبه ١٠ آبانماه بيانيهای در اعتراض به وضعيت زندانيان سياسی در ايران، بهويژه نسرين ستوده منتشر کردند.
آنها در اين بيانيه از مقامات ايران خواستهاند تا اجازه دهند، تمام زندانيان مطابق با حقوق بشر از مراقبتهای پزشکی و حق ديدار با خانواده برخوردار شوند.
اين مدافعان حقوق بشر همچنين از مسئولان جمهوری اسلامی ايران خواستهاند تا احکام محکوميت فعالان مسالمتجو را لغو و آنها را بدون قيد و شرط آزاد کنند.
شيرين عبادی در اينباره گفته است: “هيچ يک از روزنامهنگاران، وکلای حقوق بشری و مدافعان حقوق بشر که تنها برای فعاليت مسالمتآميزشان بازداشت شدهاند، نبايد در زندان باشند. تحت فشار قرار دادن فرزند يک زندانی، محروم کردن وی از ديدار با خانوادهاش و دسترسی به مراقبت پزشکی تنها باعث بدتر جلوه کردن ايران در چشم جهانيان میشود.”
شيرين عبادی: هيچ يک از روزنامهنگاران، وکلای حقوق بشری و مدافعان حقوق بشر که تنها برای فعاليت مسالمتآميزشان بازداشت شدهاند، نبايد در زندان باشند
در اين بيانيه ضمن تأکيد بر اينکه “قوانين ايران و حقوق بينالمللی مقرر میدارند، که مقامات زندان بايد به تمام زندانيان خدمات مناسب پزشکی ارائه کنند” با استناد به آئيننامه سازمان زندانهای ايران آمده است: “زندانيان در صورت لزوم بايد به بيمارستانی خارج از محل زندان منتقل شوند.”
همچنين تأکيد شده است که مقررات حداقل استاندارد برای رفتار با زندانيان مصوب سازمان ملل متحد مقامات را ملزم میکند که زندانيانی را که به درمان تخصصی نياز دارند به مؤسسات تخصصی، شامل بيمارستانهای عادی، اعزام کنند.
به گفته اين فعالان حقوق بشر “هم قوانين ايران و هم حقوق بينالمللی، مقامات زندان را ملزم به ارائه امکانات حداقلی به کلیه زندانيان و دادن اجازه ملاقاتهای منظم به آنان، شامل ملاقاتهای شخصی با اعضاء خانواده، و رفتار با عزت و احترام با آنان میدانند.”
در اين بيانيه به موارد متعدد نقض حقوق زندانيان نيز اشاره شده و آمده است مقامات زندان در ايران، در چند ماه گذشته بهطور مرتب زندانيان سياسی را از ملاقاتهای منظم با نزديکانشان و دسترسی مناسب به درمان پزشکی محروم کردهاند.
نسرين ستوده، برنده جايزه ساخاروف، از ملاقاتهای منظم و صحبت با اعضای خانوادهاش محروم است و هماکنون در اعتصاب غذا بهسر میبرد و بهخاطر همين اعتصاب غذا چند روز پيش به بهداری منتقل شد. وی به شش سال زندان و ١٠ سال محروميت از حرفه وکالت و سفر به خارج از کشور محکوم شده است.
بر اساس اين بيانيه مسئولان زندان اوين از ملاقات منظم دو روزنامهنگار زندانی، ژيلا بنیيعقوب و مهسا امرآبادی، با همسرانشان بهمن احمدی امويی و مسعود باستانی که آنها نيز روزنامهنگارند و در زندان ديگری نگهداری میشوند، جلوگيری میکنند.
بيانيه میافزايد مقامات از دسترسی بهاره هدايت و محبوبه کرمی، دو زندانی سياسی ديگر به خدمات پزشکی مورد نيازشان جلوگيری میکنند.
همچنين مقامات قضايی ايران بهطور منظم حق برخورداری از مشاوره حقوقی را برای زندانيان سياسی مشکلتر کردهاند و بسياری از وکلای حقوق بشری با اتهاماتی که بهطور مستقيم به دفاع از موکلانشان مربوط است در حال حاضر در زندان بهسر میبرند، از جمله جاويد هوتنکيان که ١١ سال زندان خود را سپری میکند؛ عبدالفتاح سلطانی که به ١٨ سال زندان و ٢٠ سال محروميت از شغل خود محکوم شده است؛ محمدعلی دادخواه، وکيل محکومشده به پرداخت جريمه و شلاق و محرومشده از اشتغال به وکالت و تدريس به مدت ١٠ سال؛ و محمد سيفزاده که هماکنون در حال سپری کردن دو سال حبس خود است.
شيرين عبادی و شش سازمان مدافع حقوق بشر گفتهاند زندانی بودن اين وکلا تأثير “بسيار وحشتآوری” بر ساير وکلای دادگستری داشته است.