در انفجار یک کامیون سوخت در شهر شمالی سوریه عفرین با مواد منفجره، تاکنون دست‌کم ۴۶ غیرنظامی از جمله ۱۱ کودک کشته شده‌اند. اردوغان می‌گوید عامل این حمله دستگیر شده است. عفرین بیش از دو سال پیش توسط نیروهای ترکیه تصرف شد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه

در این انفجار که سه‌شنبه ۹ اردیبهشت / ۲۸ آوریل در یک خیابان شلوغ رخ داد ۵۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند و انتظار می‌رود شمار قربانیان همچنان افزایش یابد.

روز گذشته تصاویر منتشرشده از سوی امدادرسان «کلاه سفید» سوریه مأموران آتش‌نشانی را در حالی که تلاش می‌کردند شعله‌های آتش را در میان ساختمان‌های فرسوده خاموش کنند و نیروهای امدادگر را در حال انتقال جسدهای سوخته نشان می‌دادند.

ویدئوهایی نیز از دود سیاه ناشی از انفجار منتشر شد که صدای آژیر آمبولانس‌ها و خودروهای پلیس در پس‌زمینه آن‌ها شنیده می‌شد.

انفجار روز سه‌شنبه یکی از مرگبارترین‌ها اقدامات تروریستی در منطقه تحت کنترل نیروهای مورد حمایت ترکیه بود. آنکارا اغلب، یگان‌های مدافع خلق (YPG) را عامل این حملات می‌داند در حالی که این نیروها می‌گویند غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت / ۲۹ آوریل اعلام کرد که عامل حمله تروریستی به عفرین سوریه دستگیر شده است اما در این‌باره جزئیات بیشتری ارائه نداد.

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر  خارجه ترکیه روز گذشته در واکنش به این حمله، در توئیتر، یگان‌های مدافع خلق را مسئول آن دانست و نوشت:

«حامیان این گروه تروریستی و کسانی که سعی دارند آن را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کنند نیز در قبال این حمله منفور مسئول هستند.»

آمریکا این حمله را محکوم کرد. مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در این‌باره گفت:

«این حمله به قیمت جان ده‌ها نفر که در بازار مرکزی خرید می‌کردند تا برای افطار ماه رمضان آماده شوند تمام شد.»

اورتگاس در بیانیه خود با تکرار درخواست آمریکا مبنی بر آتش‌بس سراسری در سوریه افزود:

«بسیاری از قربانیان غیرنظامی از جمله کودکان بودند. چنین اعمال شرارت‌باری از هر طرف صورت گرفته باشد قابل قبول نیست.»

رامی عبدالرحمان، مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفته است که دست‌کم شش جنگجوی طرفدار ترکیه‌ در بین کشته‌شدگان هستند.

شورای نیروهای دموکراتیک سوریه که رهبری آن در دست کردهاست روز چهارشنبه ترکیه را متهم کرد که به سازمان‌های تروریستی اجازه می‌دهد تا مجدداً خود را سازماندهی کنند و چنین حملاتی را انجام دهند.

اشاره این شورا به گروه «دولت اسلامی» (داعش) است. کردهای سوریه نقش مهمی در نبرد با داعش در سوریه داشته‌اند. این شورا گفت:

«ما این اقدام تروریستی که غیرنظامیان بی‌گناه را هدف قرار داده و مردم منطقه را تهدید می‌کند تا روستاها و شهرهای خود را ترک کنند، محکوم می‌کنیم.

فعالان سوری که از افزایش شمار قربانیان این رویداد بیم دارند از مردم منطقه عفرین خواسته‌اند که به بیمارستان‌ها بروند و خون اهدا کنند.

در ماه‌های اخیر انفجارهای مشابهی در مناطق تحت کنترل نیروهای مورد حمایت ترکیه رخ داده است و بسیاری در آن‌ها کشته‌ شده‌اند، حملاتی که آنکارا همواره عامل آن‌ها را کردها دانسته است.

ارتش ترکیه و متحدان سوری‌اش، در ماه مارس ۲۰۱۸ در یک حمله گسترده عفرین، منطقه کردنشین را از دست یگان‌های مدافع خلق خارج کرد.

آنکارا از مخالفان سوریه در جنگ علیه حکومت بشار اسد پشتیبانی می‌کند، اما با متحد خود، روسیه برای تأمین و نظارت بر آتش‌بس محلی همکاری نزدیکی داشته است.

جنگ سوریه از سال ۲۰۱۱ صدها هزار نفر را کشته و بیش از نیمی از جمعیتِ پیش از جنگ این کشور را آواره کرده است.

بیشتر بخوانید: