در افغانستان اختلافها میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله هنوز حل نشده است. آنها بر سر تقسیم قدرت سیاسی اختلاف نظر دارند. دو هیئت مجلس نمایندگان و مجلس سنا در شورای ملی افغانستان نتوانستند این دو را به هم نزدیک شدند. آنها اکنون میخواهند با هیئت میانجیگری حامد کرزی همکاری کنند.
بهگزارش روزنامه ۸صبح افغانستان، هیئتهای میانجی دو اتاق مجلس نمایندگان و مجلس سنا در شورای ملی افغانستان تلاشهای خود برای ایجاد سازش بین محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله را متوقف کردهاند. آنها دلیل این توقف را بیمیلی دو طرف به حل اختلافات از طریق این دو اتاق دانستهاند.
شورای ملی افغانستان عالیترین نهاد قانونگذاری در این کشور است که از دو مجلس نمایندگان (ولسی جرگه) و مجلس سنا (مشرانو جرگه) تشکیل شده است.
نمایندگان این دو مجلس در روزهای گذشته با اشرف غنی و عبدالله نشستهایی داشتند تا بتوانند اختلافات دو طرف را حل کنند.
علیاکبر جمشیدی، نماینده مجلس نمایندگان و عضو هیئت مجلس، گفته است که آنها در این دیدارها خواستار کسب صلاحیت برای حلوفصل اختلافات شده بودند که عبدالله برای هیئت مجلس نمایندگان اختیار کامل در تصمیمگیری داده بود، اما غنی با این درخواست موافقت نکرد و گفت مردم در مورد او تصمیم خود را گرفتهاند و نیازی نیست که مجلس نمایندگان نیز در اینباره تصمیم بگیرد.
بهگفته جمشیدی بدین ترتیب نمایندگان ناامید شدند و تصمیم گرفتند که به جای میانجیگری مستقیم، از تلاشهای گروه حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان حمایت کنند.
عبدالله قرلق، منشی مجلس سنا و عضو هیئت میانجی این نهاد نیز گفته است که هیئت مجلس سنا نیز تلاشهای مستقل خود برای میانجیگری بین غنی و عبدالله را متوقف کرده چون موفق به ایجاد تغییر در موضع این دو نشده است.
هیئت میانجیگری حامد کرزی متشکل از چهار نفر است: عبدالرب رسول سیاف، رهبر حزب دعوت اسلامی، محمدیونس قانونی، معاون پیشین رئیس جمهوری و محمدکریم خلیلی، معاون دوم سابق ریاست جمهوری افغانستان در دولت حامد کرزی، و خود کرزی.
هیئتهای شورای ملی گفتهاند که از این پس از تلاش این گروه حمایت میکنند و خود تصمیمی برای شروع دور تازهای از میانجیگری بین دو طرف ندارند.
اشرف غنی و عبدالله، هر دو خود را رئیسجمهوری افغانستان دانسته و مراسم تحلیف برگزار کردهاند. آمریکا نیز پیش از این تلاش کرد که اختلاف میان این دو رهبر سیاسی افغانستان را حل کند، اما موفق به این کار نشد. پس از مذاکرات بیسرانجام مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با غنی و عبدالله، شورای ملی افغانستان دست به کار شد و هیئتهای میانجی با هدف پایان دادن به اختلافات شکل گرفت.
علیاکبر جمشیدی میگوید هیئت کرزی در آخرین اقدام خود طرح اشرف غنی را به عبدالله منتقل کرده است. بهگفته او اشرف غنی در این طرح موضوع تقسیم مساوی قدرت و تشکیل شورای عالی مصالحه به ریاست عبدالله را پیشنهاد داده و هیئت کرزی منتظر پاسخ عبدالله به این طرح است. جمشیدی میگوید گروه عبدالله تغییراتی را در طرح اشرف غنی وارد کرده و شرایط تازهای به آن افزوده و طرح هنوز نهایی نشده است.
دوشنبه ۸ اردیبهشت / ۲۷ آوریل نیکولاس کی، نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان اعلام کرد که اشرف غنی و عبدالله عبدالله برای حل اختلافات سیاسی خود تلاش کافی انجام ندادهاند و به همین دلیل تاکنون این تنشها پایان نیافتهاند.
کی از رهبران سیاسی افغانستان خواست تا متحد شوند و در راه صلح و مبارزه با ویروس کرونا کار کنند.
او گفت:
«هر بحران تنها میتواند با مصالحه و با یک ساختار حکومت همهشمول حل شود و این اهمیت تنوع در کشور را بازتاب میدهد. من میدانم که این خواست هر دو رهبر است و اکنون تنها سئوال در مورد جزئیات یک توافقنامه است.»
صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان، میگوید رهبری دولت خواهان حل هر چه سریعتر چالشهای کنونی است و پیشرفتهایی نیز در این زمینه بهدست آمده است.
روز گذشته (سهشنبه) محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با اشرف غنی و عبدالله تلفنی گفتوگو کرد. بهگفته ارگ ریاست جمهوری ظریف در تماس تلفنی به اشرف غنی گفته است که کشورش برای برقراری آتشبس بشردوستانه در افغانستان، تلاشهایش را در راستای فراهمسازی توافق منطقهای آغاز کرده است. هماهنگی برای مبارزه با ویروس کرونا، حل مشکل مهاجران افغان در ایران و تعهد تهران به کمک برای مبارزه با ویروس کرونا از دیگر محورهای مکالمه تلفنی اشرف غنی و ظریف بوده است.
سپیدار نیز اعلام کرد که ظریف و عبدالله در گفتوگوی تلفنی خود، درباره توافق منطقهای برای تأمین صلح در افغانستان با تاکید بر اصل حفظ نظام افغانستان و ضرورت فوری برقراری آتشبس در افغانستان بحث و تبادل نظر کردهاند.
بیشتر بخوانید: