پليس ايران عوامل تأثيرگذار بر سانحه رانندگی مرگبار يک اتوبوس را که ۲۶ کشته به دنبال داشت، اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، سرهنگ محمدرضا مهماندار، فرمانده پليس راه کشور از “راننده اتوبوس، شرکت مسافربری همسفر چابک‌سواران بروجن (استان چهارمحال و بختياری)، مدير فنی شرکت مسافربری همسفر چابک‌سواران بروجن، مرکز معاينه فنی شهر فلاورجان (استان اصفهان) و شرکت سازنده اتوبوس اسکانيا” به‌عنوان پنج عامل تاثيرگذار بر اين سانحه رانندگی و مرگبار بودن آن نام برد.

شامگاه جمعه ۲۸ مهرماه سال جاری، يک دستگاه اتوبوس راهيان نور در محور ايذه – شهرکرد، در مسير بازگشت از منطقه راهيان نور واژگون شد و در اين حادثه سرنشينان اين اتوبوس از جمله ۲۶ دانش‌آموز دختر در مقطع دوم دبيرستان اهل شهرستان بروجن، کمک راننده و مسئول کاروان کشته و ۱۸ نفر ديگر نيز زخمی شدند.

اردوی راهيان نور از سوی وزارت آموزش و پرورش و بسيج به‌طور مشترک برگزار می‌شود و مقصد آن مناطقی در غرب ايران است که بين سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ خورشيدی صحنه جنگ هشت ساله ايران و عراق بوده است.

محمدرضا مهماندار، فرمانده پليس راه ايران: به علت اينکه اتوبوس در سرازيری قرار داشته، لحظه به لحظه به سرعت آن افزوده شد و علی‌رغم تلاش راننده جهت هدايت و مهار آن توانايی کنترل وسيله را از دست داده و اتوبوس از جاده خارج و ابتدا با پهلوی سمت راست به تله خاکی اصابت و پس از آن بر روی سقف واژگون می‌شود که به علت ضعيف بودن ستون‌های اتاق اتوبوس، باعث وارد شدن حداکثر فشار به سرنشينان شده است

به گفته محمدرضا مهماندار، راننده از نقص فنی سيستم اتوبوس اسکانيا مطلع بوده اما با اين حال از آن استفاده کرده است. وی شرکت مسافربری بروجن و مدير فنی آن را به دليل اجازه حرکت دادن به اتوبوسی که نقص فنی داشته، مقصر معرفی کرده است.

همچنين مرکز معاينه فنی شهر فلاورجان نيز به دليل صدور برگه معاينه فنی برای اتوبوس دارای نقص فنی مقصر معرفی شده است.

فرمانده پليس راه ايران همچنين شرکت سازنده اتوبوس اسکانيا را به دليل “ضعف ستون‌های اتصال سقف با بدنه اتوبوس” در افزايش کشته‌های اين سانحه رانندگی مقصر دانست. به گفته وی مستحکم‌نبودن ستون‌های سقف اتوبوس باعث شده تا به هنگام واژگونی “بيشترين ضربات” به سر و گردن مسافران وارد شود.

به گفته سرهنگ مهماندار اين اتوبوس در مسير حرکت چند بار دچار نقص فنی شده اما هر بار راننده بدون توجه و تعمير اساسی به حرکت ادامه داده است.

وی افزود: “به گفته زخمی‌شدگان اين سانحه، راننده اتوبوس بعد از عبور از پليس ‌راه دهدز (در شهرستان ايذه) ناگهان اعلام کرد که ترمز ندارد و ترمز دستی نيز کار نمی‌کند.”

مهماندار گفت: “در اين حال به علت اينکه اتوبوس در سرازيری قرار داشته، لحظه به لحظه به سرعت آن افزوده شد و علی‌رغم تلاش راننده جهت هدايت و مهار آن از طريق فرمان و پيشگيری از برخورد با وسايط نقليه ديگر نهايتا در سر پيچ چپ‌گرد، راننده توانايی کنترل وسيله را از دست داده و اتوبوس پس از برخورد به گاردريل سمت راست، از جاده خارج و ابتدا با پهلوی سمت راست به تله خاکی اصابت و پس از آن بر روی سقف واژگون می‌شود که به علت ضعيف بودن ستون‌های اتاق اتوبوس، بلافاصله دچار شکستگی و تخريب شده و باعث وارد شدن حداکثر فشار به سرنشينان شده است.”

ايران از جمله کشورهای است که آمار مرگ ناشی از تصادف در آن بالاست. بر اساس آمار، سالانه نزديک به ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر در جاده‌های ايران کشته می‌شوند.

در فروردين‌ماه سال گذشته نيز اتوبوس کاروان راهيان نور در مسير بافت ـ جيرفت واژگون شد و ١١تن از دانش‌آموزان دختر جان خود را از دست دادند.

همچنين در بهمن‌ماه سال گذشته اتوبوس کاروان راهيان نور اعزامی از خراسان رضوی در گردنه زاليان بروجرد واژگون شد که در جريان اين حادثه سه نفر کشته شدند.