ایران اعلام کرد چنانچه آمریکا بپذیرد حاضر است معامله‌ای مشابه آنچه با این کشوردر مورد عراق انجام داد، را در افغانستان نیز عملی کند.

این موضوع از سوی حسین شیخ‌الاسلام، مشاور امور بین‌المللی رئیس مجلس ایران در حاشیه “کنفرانس بین‌المللی نقش کشورهای منطقه در دهه تغییر (افغانستان)”، اعلام شد.

در این کنفرانس دو روزه‌ای که از طرف انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان درباره وضعیت این کشور پس از خروج نظامیان بین‌المللی، در شهر هرات برگزار شده است نمایندگان بلندپايه ۳۰ کشور منطقه و جهان از جمله آمریکا شرکت کردند.

برپايه توافق دولت افغانستان با ناتو، قرار است تا پایان سال ۲۰۱۴، نیروهای خارجی از این کشور خارج شوند و پس از آن نقش جنگی کشورهای خارجی به نقش پشتیبانی تبدیل شود و جامعه جهانی طی ۱۰ سال از این روند جدید حمایت کند.

داوود مرادیان، رئیس انستیتو مطالعات استراتژیک افغانستان گفت جنگ و مشکل کنونی در افغانستان به خاطر “رقابت‌های منفی” به‌ویژه از طرف همسایگانش است و این انستیتو مصمم می‌باشد تا این رقابت‌ها را به “همکاری‌های مثبت” تبدیل کند.

حسين شیخ‌الاسلام گفت چنانچه آمریکایی‌ها از افغانستان به طور کامل خارج شوند، ایران حاضر است تضمین دهد در مورد اینکه جایشان را در افغانستان پر نخواهد کذد، مذاکره کند

وی از اختلاف نظر و مشکلات بین آمریکا در ایران، و برخی کشور‌های دیگر از جمله هندوستان و پاکستان در مورد افغانستان سخن گفت اما تأکید کرد که با وجود این نقاط مشترک برای همکاری هم وجود دارد.

مرادیان گفت: “در این نشست بحث مبارزه با مواد مخدر و تروریسم مطرح شد که از سوی هیئت‌های ایرانی و آمریکایی به آن اشاره شد، اصل همکاری‌ها و همگرایی‌ها از سوی نمایندگان ایران مطرح گردید و در صحبت‌هایی که پشت درهای بسته صورت گرفت سیگنال‌هایی (در این مورد) از طرف تهران به واشنگتن فرستاده شد.”

اما حسین شیخ‌الاسلام، مشاور امور بین‌المللی رئیس مجلس ایران به خبرنگاران گفت همان‌طور که ایران با آمریکا در مورد عراق گفت‌وگو کرد و به توافق رسید، مصمم است مذاکرات مشابهی را در مورد افغانستان نیز داشته باشد.

وی گفت: “وقتی آمریکایی‌ها می‌خواستند از عراق خارج شوند با آن‌ها مذاکره کردیم و مطمئن نبودند که آیا ما برایشان مشکل ایجاد می‌کنیم یا نه، و ما تضمین دادیم، آمریکایی‌ها از عراق خارج شدند و ما مشکل ایجاد نکردیم.”

شیخ‌الاسلام گفت چنانچه آمریکایی‌ها از افغانستان به طور کامل خارج شوند، ایران حاضر است تضمین دهد در مورد اینکه جایشان را در افغانستان پر نخواهد کذد، مذاکره کند.

مشاور امور بین‌المللی رئیس مجلس ایران همچنين در مورد اتهام روابط این کشور با طالبان گفت “ایران با طالبان هیچ رابطه‌ای ندارد و با گروهی که اسلحه استفاده کند، موافق نیست.”

این مقام ایرانی همچنين خاطر نشان کرد که این کشور با نظامی‌گری مخالف است و از صلح در افغانستان در صورتی که همه طرف‌های افغانستانی شرکت داشته باشند، پشتیبانی می‌کند.

حسین شیخ‌الاسلام گفت ایران برای انجام این مذاکرات در افغانستان، ایران و یا هر جای دیگری آماده است.