به دنبال انتشار فیلم‌های آزاردهنده از کشتار جوجه‌ها در مرغداری‌های ایران، یک مقام صنفی گفت با توجه به کاهش درآمد مرغداران و کمبود خوراک طیور، تولیدکنندگان جوجه یک روزه با مشکلات زیادی از جمله تولید جوجه‌های مازاد مواجه‌اند. او در توجیه کشتار جوجه‌ها گفت باید برای «جهش تولید» شرایط را در صنعت طیور فراهم کرد. معاون وزارت جهادکشاورزی در پاسخ گفت قرار بود تخم‌مرغ معدوم شود نه خود جوجه‌ها.

فیلم‌هایی در شبکه‌های اجتماعی از زنده به‌گور کردن جوجه‌های یک‌روزه منتشر شده است

محمدرضا صدیق‌پور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه به ایسنا گفت دستور ستاد تنظیم بازار برای افزایش تولید یکی از دلایل این مشکل بوده است. افزایش تولید، در راستای شعاری است که رهبر جمهوری اسلامی به عنوان شعار سال ۹۹ اعلام کرده است.

بر اساس ویدئوهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، تولیدکنندگان جوجه، آنها را در کیسه‌های زباله می‌ریزند و  کیسه‌ها را در سطل زباله یا پشت کامیون می‌اندازند و به این ترتیب جوجه‌ها را زنده از بین می‌برند. صدیق‌پور در ادامه مصاحبه با ایسنا گفت:

«یکی‌از دلایل این ضرر و زیان، برنامه‌ریزی تولید جوجه یکروزه گوشتی بر اساس مصوبات ستاد تنظیم بازار علیرغم نظر تشکل‌های صنفی مرتبط برای تامین گوشت مرغ شب عید و ماه رمضان در جوجه‌ریزی دی و بهمن سال ۱۳۹۸ بود که براساس آن بالغ بر ۱۳۰ و ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه به ترتیب در دی و بهمن ماه تولید شد که این میزان تولید افزایش بی‌سابقه ای در تولید جوجه یکروزه و به تبع آن تولید گوشت مرغ برای تامین نیاز شب عید و ماه مبارک رمضان در کشور رقم زد و سبب شد حداقل ۱۰ درصد جوجه یکروزه بیش از نیاز تولید شود.»

به گفته این فعال صنفی، در شرایط موجود مرغداران محصول‌شان را زیر قیمت فروخته‌اند و دیگر انگیزه‌ای برای خرید جوجه یک روزه ندارند.

محمدرضا صدیق پور در عین حال انتشار تصاویر کشتن جوجه‌ها را مشکوک خواند و احتمال داد که به دلیل اهداف خاصی این تصاویر منتشر شده است:

«در شرایط تحریم ظالمانه کشور و در سالی که به نام سال جهش تولید مزین شده است بایستی شرایط جهش تولید را در صنعت طیور گوشتی کشور فراهم کرد تا علاوه بر تأمین نیاز کشور، صادرات هم توسعه داده شود.»

همزمان، مهرداد سیدمهدی، رئیس خبرگزاری صدا و سیما با انتشار توییتی از پیگیری این موضوع خبر داد. به نظر می‌رسد صدا  سیما در تلاش است انتشار فیلم‌ها را به عنوان توطئه جلوه دهد. سیدمهدی نوشت:

«از دیشب ماجرای ویدئو‌های منتشر شده درباره جوجه‌های یک‌روزه را پیگیری کردیم و به سرنخ‌هایی رسیدیم. امیدوارم این سرنخ‌ها درست نباشد، اما ظاهرا ماجرا مسبوق به سابقه هم بوده. همکاران من در خبرگزاری صدا و سیما امروز پیگیری‌های خود را ارائه خواهند کرد.»

معاون امور تولیدات دام وزارت جهاد کشاورزی اما گفت:

«با توجه به شیوع ویروس کرونا و نبود تقاضا برای خرید و افت قیمت مرغ قرار شد، تولید جوجه یک روزه محدود شود، اما قرار بود تخم‌مرغ معدوم شود نه خود جوجه‌ها.»

غلامعلی فارغی، رییس انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه کشور گفت این اقدام واحدهای تولیدکننده جوجه یکروزه به منظور کاهش خسارت‌های آتی صنعت مرغداری صورت گرفته. او با بیان اینکه هیچ تولیدکننده جوجه یکروزه و مرغداری اقدام به نابودی تولید و سرمایه خود نمی‌کند، گفت:

«علاوه بر کمبود نهاده‌های طیور با قیمت‌های مناسب، به دلیل وجود مرغ گوشتی در سالن‌های پرورش، امکان فروش جوجه یک‌روزه وجود ندارد.»

فارغی گفت به دنبال شیوع بیماری کرونا و کاهش تقاضا، مرغ گوشتی روی دست تولیدکنندگان باقی مانده و تا زمانی که سالن‌های پرورش خالی نشود تولیدکنندگان جوجه یکروزه با مشکل روبه رو هستند.

رئیس انجمن جوجه داران یک ‌روزه در عین حال گفت:

«بحث معدوم‌سازی ارتباطی به ضرر تولیدکنندگان ندارد.»