در یمن نخستین مورد ابتلا به ویروس جدید کرونا جمعه گذشته ثبت شد. ائتلاف عربستان سعودی اعلام کرد که بهمنظور مقابله با کرونا آتشبس اعلام میکند اما حوثیها که اکنون در موقعیت برتری قرار دارند این اعلام سعودی را یک مانور سیاسی خواندند. ادامه درگیریها و شیوع کرونا نگرانیها را بیشتر کرده است.
نخستین مورد ابتلا به ویروس کووید۱۹ در یمن جمعه گذشته، ۲۲ فروردین / ۱۰ آوریل ثبت شد و سازمانهای امدادگر نسبت به نظام ویرانشده بهداشتی و درمانی این کشور هشدار دادند و گفتند یمن نمیتواند بحران کرونا را مهار کند.
با این حال پس از آنکه ائتلاف نظامی عربی به رهبری عربستان سعودی آتشبس یکجانبه اعلام کرد، هیچ نشانهای از آرام گرفتن جنگ در یمن دیده نمیشود.
ائتلاف عربی که از دولت یمن در مقابل شورشیان حوثی مورد حمایت ایران پشتیبانی میکند اعلام کرد که آتشبس دو هفتهای بهمنظور جلوگیری از تهدید ویروس کووید۱۹ برقرار میشود، اقدامی که از سوی سازمان ملل مورد استقبال قرار گرفت اما حوثیها آن را بهعنوان یک مانور سیاسی رد کردند.
با وجود اعلام آتشبس عربستان سعودی از ۲۱ فروردین / ۹ آوریل، جنگ در زمین و هوا همچنان ادامه دارد.
مارتین گریفیث، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، روز جمعه گفت پیشنهادهایی را بهمنظور تأمین آتشبس در سراسر کشور و «از سرگیری فوری» گفتوگوهای سیاسی برای دو طرف فرستاده است.
او گفت ثبت اولین مورد ابتلا به ویروس کووید۱۹ در یمن «باعث میشود که فوراً درگیریها متوقف شود».
شورشیان حوثی پس از دستیابی به پیروزیهای نظامی اخیر، از موضع قدرتمندی برخوردارند. آنها به سمت «مأرب» آخرین دژ شمالی دولت، منطقهای غنی از نفت پیشروی میکنند که میتواند هدف استراتژیک مهمی باشد.
ساعاتی قبل از اعلام آتشبس از سوی ائتلاف سعودی، حوثیها لیست بلندبالایی از مطالبات خود منتشر کردند، از جمله خروج نیروهای خارجی و پایان محاصره ائتلاف عربی در گذرگاههای ورودی زمینی، دریایی و هوایی یمن، پرداخت حقوقها در دولت توسط ائتلاف در ۱۰ سال آینده، و جبران خسارتها در بازسازی کشور.
آتشبس در زمان حساسی اعلام شد که عربستان سعودی با کاهش قیمت نفت و شیوع جدی ویروس کووید۱۹ دست و پنجه نرم میکند. این کشور چندین ماه است که نشان میدهد قصد دارد خود را از جنگ پرهزینه یمن که موجب کشته شدن دهها هزار نفر از مردم این کشور شده است، خارج کند.
شبکه الجزیره به نقل از تحلیلگران نوشته است که فشار به سعودیها برای کاهش تلفات غیرنظامیان در حملات هوایی، عقبنشینی امارات متحده عربی شریک آنها در اواسط سال ۲۰۱۹ و همچنین شکافهای داخل اردوگاه دولت، باعث تضعیف ائتلاف عربی و تقویت حوثیها شده است.
براساس اعلام سازمان ملل، حدود ۲۴ میلیون یمنی، یعنی بیش از ۸۰ درصد جمعیت این کشور به نوعی به کمکهای بشردوستانه یا کمکهای حفاظتی برای بقا نیاز دارند. بیش از سه میلیون نفر آوارهاند و بسیاری بهویژه در اردوگاهها در معرض بیماری قرار دارند.
بیشتر بخوانید: