حجم مبادلات اقتصادی ایران و روسیه تا قبل از تحریم‌ها دو میلیارد دلار بود. ایران قصد دارد با تکیه بر یک تفاهم‌نامه این مبلغ را به واردات کالا از روسیه اختصاص دهد.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در توییت‌هایی به زبان روسی که ترجمه آن در خبرگزاری‌های داخلی منتشر شده در استقبال از طرح «گذرگاه سبز» روسیه نوشت:

«کشورهای مختلفی برای کنترل ویروس کرونا مرزهای جغرافیایی خود را بسته ولی مرزهای کمک‌رسانی خود را باز کرده‌اند. دونالد ترامپ همچنان در مقابل خواسته جهانی برای رفع تحریم‌های ایران به منظور مقابله با کرونا مقاومت می‌کند. کرونا ممکن است به کشورهای همسایه ایران سرایت کند. ایران از ایده روسیه مبنی بر ایجاد کریدور سبز به‌جای جنگ اقتصادی و تحریم استقبال می‌کند.»

در سال ۱۳۹۵ سه تفاهمنامه همکاری گمرکی بین ایران و روسیه با حضور «مسعود کرباسیان» رئیس کل وقت گمرک جمهوری اسلامی ایران و آندره بلیانینوف، رئیس سازمان فدرال گمرک روسیه در تهران امضاء شد. بر اساس این تفاهم‌نامه‌ها که به «گذرگاه سبز» شهرت پیدا کرد، روسیه برای واردات محصولات کشاورزی و باغی ایران تسهیلات گمرکی درنظر گرفت. اکنون با تحریم بانکی ایران، روسیه ظاهراً قصد دارد از این تفاهم‌نامه‌ها برای صدور غذا و دارو به ایران استفاده کند.

دوشنبه گذشته وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی گفته بود هدف حکومت ایران دسترسی به منابع مالی برای حمایت از گروه‌های تروریستی است. در ادامه این گزارش وزارت خارجه آمریکا گفته است «تحریم‌ها مانع از رسیدن کمک‌ها به ایران نمی‌شوند» و تأکید کرده که ایالات متحده مجوزهای گسترده‌ای را برای فروش مواد خوراکی، فراورده‌های کشاورزی، دارو، و تجهیزات پزشکی از ایالات متحده به ایران در نظر گرفته است.

دونالد ترامپ بامداد پنجشنبه ۹ آوریل/ ۲۱ فروردین [به وقت تهران] در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید با صراحت اعلام کرد که ارسال کالای پزشکی به ایران اشکالی ندارد. در همان حال وزیر خارجه آمریکا هم گفت هیچ تحریمی در کار نیست که مانع از ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران شود.

در این فاصله به سبب همه‌گیری کرونا در ایران دیوار تحریم‌های بانکی تا اندازه‌ای ترک برداشته است. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران چهارشنبه ۲۰ فروردین ۹۹ از رفع توقیف از دارایی‌های ایران در نزد کلیراستریم لوکزامبورگ خبر داد. دارایی‌های ایران در کلیراستریم بیش و کم معادل حجم مبادلات اقتصادی ایران و روسیه تا قبل از تحریم‌ بانکی ایران است.

دو کشور قصد داشتند حجم مبادلات اقتصادی فی‌مابین را از دو میلیارد دلار در سال ۹۵ به ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهند که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و تحریم ایران مانع از تحقق این هدف شد.

بیشتر بخوانید: