رئیس جمهوری ایران می‌گوید: ستا ملی مقابله با کرونا تصمیم گرفته «کسب و کارهای کم‌ریسک» از ۲۳ فروردین فعالیت‌شان را از سر بگیرند. در تهران ممنوعیت فعالیت تا سی فروردین تمدید شده است. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی البرز معتقد است: اگر  فعالیت‌های اقتصادی به صورت کامل آزاد شوند، ممکن است در مدیریت کرونا با یک سناریوی فاجعه‌بار مواجه شویم.

وزارت بهداشت: هیچ نقطه ایران عاری از کرونا نیست

آنطور که پیداست قرنطینه یا آنچه که مقام‌های ایران «فاصله‌گذاری اجتماعی» می‌خوانند تا یک هفته آینده ادامه خواهد یافت و از ۲۳ فروردین کسب‌وکارهایی که «کم‌ریسک» خوانده می‌شوند، در تمامی شهرها به غیر از استان تهران فعالیت خود را از سر خواهند گرفت. در استان تهران تعطیلی این مراکز تا ۳۰ فروردین ادامه خواهد داشت.

ستاد ملی مقابله با کرونا در شرایطی تصمیم به بازگشایی مراکز تعطیل شده گرفته که تنها در یک روز گذشته افزایش تردد در تهران، شمار مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی را ۳۰ درصد بیشتر کرد.

حسن اینانلو، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان البرز یک روز قبل (شنبه ۱۶ فروردین) نسبت به ازسرگیری فعالیت‌های اقتصادی هشدار داده و گفته بود: «ممکن است در مدیریت کرونا یا یک سناریو فاجعه‌بار مواجه شویم».

او برای مدیریت و مقابله با کرونا که تا به حال جان ۳ هزار و ۴۵۲ تن را در مناطق مختلف ایران گرفته، سه سناریو عنوان کرده بود: سناریو نخست ادامه قرنطینه  حداقل به مدت دو تا سه ماه بر اساس الگوی چین.

اینانلو گفته بود: چین بعد از این مدت قرنطینه کامل توانست این بیماری را کنترل کند، بنابراین ما طبق این الگو باید تا پایان بهار قرنطینه را با شدت و حدت بیشتر ادامه دهیم تا به نتیجه برسیم.

او سناریو دوم را هم همان الگویی که پیشتر در بهمن و تا نیمه اسفند امسال اجراء شد عنوان کرده بود: «ما بگوییم در صورت ادامه قرنطینه، کشور به مرز ورشکستگی می‌رسد و ما تاب و تحمل این فشار اقتصادی را نداریم و کشور را مثل بهمن ماه کاملا آزاد  گذاشته و مردم زندگی عادی خود را دنبال کنند».

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان البرز پیامد این سناریو را «شعله‌ور شدن بیماری»، «پر شدن بیمارستان‌ها از بیمار» و «خارج شدن کنترل مدیریت بیماری» از دست مدیران عنوان کرده بود.

به گفته او سناریو سوم هم «باز کردن تدریجی بازار کسب و کار و همزمان پیدا کردن هر چه زودتر مبتلایان و آغاز فرآیند درمان آنان برای جلوگیری از بحرانی شدن شرایط است».

سناریو یک میلیون نفر کشته

اینانلو برای کنترل کرونا هم دو سناریو برشمرده بود؛ سناریو نخست همان کنترل بیماری با «قرنطینه سفت و سخت» که به نظر می‌رسد در دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا طرفداری ندارد.

سناریو دوم به گفته او «ابتلای دو سوم جمعیت به کرونا و واکسناسیون جمعی است».

در این سناریو که پیشتر هم مطرح شده بود، فرض بر این است که۱۰ تا ۲۰ درصد مبتلایان بستری می‌شوند و از بین بستری شدگان ۱۰ درصد فوت می‌کنند.

به گفته او با این فرض حدود ۶۰ میلیون نفر در کشور به کرونا مبتلا و از این ۶۰ میلیون نفر ۱۰ میلیون نفر بستری خواهند شد و از بین این ۱۰ میلیون نفر یک میلیون نفر فوت می‌کنند که این یک فاجعه بزرگ برای کشور خواهد بود.

«اقتصاد را نمی‌توان تعطیل کرد»

رئیس جمهوری ایران صبح امروز از فعالیت دوباره کسب و کارهایی که «کم‌ریسک» عنوان کرد، از آغاز هفته آینده در تمامی استان‌ها به غیر از تهران خبر داد. در تهران قرار است این مراکز از سی فروردین فعالیت خود را از سر بگیرند.

او گفت که نمی‌توان و نباید فعالیت‌های اقتصادی را متوقف کرد. باید پروتکل‌های بهداشتی اجراء شوند و دولت بر اجرای پروتکل‌ها نظارت می‌کند.

عدم توقف فعالیت‌های اقتصادی  تردد در خیابان‌ها و تراکم در وسایل نقلیه عمومی را افزایش داده است. رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران هم این موضوع را تایید کرد.

علیرضا زالی مشکلات اقتصادی را دلیل افزایش ترددها دانست و گفت که خلاف وعده‌ها، بانک‌ها مبلغ اقساط را کم کرده‌اند و بسته‌های حمایتی به فرودستان پرداخت نشده است.

علاوه بر این واحدهای تولیدی و کارخانه‌ها که پیش از این هم مشمول طرح تعطیلی و توقف فعالیت نشده بودند، پس از تعطیلات نوروزی آغاز به کار کرده‌اند و برای رفت و آمد به محل کار از وسایل نقلیه عمومی یا خودروهای عمومی شرکت استفاده می‌کنند که می‌تواند محل انتقال ویروس کووید 19 باشد.


در همین زمینه: