بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با همه‌گیری ویروس کرونا خواستار استفاده از حق ایران برای بهره‌مندی از ۵ میلیارد دلار تسهیلات سریع از صندوق بین‌المللی پول شده است. احتمال دارد ورود ایران به لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی مانع از برخورداری ایران از این وام شود.

صندوق بین‌المللی پول: نرخ تورم در ایران ۴۰ درصد افزایش می‌یابد (عکس: آرشیو)

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی صبح پنجشنبه ۱۴ فروردین اعلام کرد که بحران همه‌گیری ویروس کرونا در ایران ممکن است تا پایان سال جاری به درازا بکشد و محدودیت‌های اجتماعی ادامه یابد. روحانی هفته گذشته در نامه‌ای به خامنه‌ای درخواست استفاده از یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی را داده بود. خامنه‌ای اما این نامه را بی‌پاسخ گذاشت. روز گذشته رئیس جمهوری اسلامی اعلام کرد دولت برای حمایت از کسب و کارهای کوچک ۱۰ میلیارد دلار اختصاص داده است. یکی از راه‌های تهیه بخشی از این مبلغ اخذ وام از صندوق بین‌المللی پول است. اما به دلیل آنکه مجمع تشخیص مصلحت نظام نتوانست درباره لوایح مبارزه با پولشویی به تصمیم برسد، ایران وارد لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی شد.

علی بیگدلی، کارشناس مسائل آمریکا در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:

«امروز حتی با توجه به ورود کشور به لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی امکان اعطای کمک مالی از سوی صندوق بین‌المللی پول و به طور کلی کمک‌های بین‌المللی با مشکل مواجه می‌شود.»

بیگدلی در ادامه این مصاحبه گفت:

«آنچه وزارت امور خارجه در خصوص سنگ‌اندازی آمریکا در مسیر کانال مالی ایران سوئیس که راهی برای خرید دارو در نظر گرفته شده بود نیز مطرح می‌کند ناشی از این است که وقتی ما لوایح FATF را نمی‌پذیریم معلوم است که سوئیفت که یک نهاد غیردولتی است به سمت ما بسته شده و در نتیجه قادر به انتقال پول برای خرید اقلام مورد نیاز نیستیم و در انزوای سیاسی قرار گرفته‌ایم و قطعا در آینده شرایط بدتری خواهیم داشت.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، «جهاد ازعور» مدیر دپارتمان خاورمیانه و آسیای مرکزی در صندوق بین‌المللی پول روز گذشته در یک نشست آنلاین گفت که این نهاد در حال مذاکره با مقام‌های ایرانی است تا از نیازهای ایران و اقدامات لازم برای به جریان افتادن، آگاه شود.

پیش از آن هم یک سخنگوی صندوق بین المللی پول گفته بود:

«ما با مقام‌های ایرانی مذاکراتی را داشته‌ایم تا درخواست آنها به صندوق برای استفاده از کمک مالی اضطراری در مقابله با کرونا را بهتر درک کنیم.»

صندوق بین‌المللی پول برای مقابله کشورها با همه‌گیری ویروس کرونا ۵۰ میلیارد دلار بودجه اختصاص داده است. اگر صندوق بین‌المللی پول با درخواست ایران موافقت کند، برای نخستین بار بعد از جنگ جهانی دوم ایران از این صندوق وام می‌گیرد.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توییتی ابراز امیدواری کرده است که این سازمان و هیات مدیره آن به وظایف صندوق پایبند باشند، «در طرف درست بایستند و مسئولانه عمل کنند».

بیشتر بخوانید: