با افزایش روزانه شمار مبتلایان به کرونا در ایران، مقام‌های وزارت بهداشت و ستادهای مبارزه با کرونا نسبت به تاثیرات احتمالی مسافرت‌های نوروزی بر شیوع کرونا در  ایران ابراز نگرانی کرده‌اند. وزیر بهداشت می‌گوید نزدیک به ۶۰ درصد مردم در خانه مانده‌اند اما مسیرهای ارتباطی همچنان پرتردد است. شهرهای ایران به وضعیت قرنطینه نزدیک می‌شوند. در تهران و برخی از شهرها مراکز تجاری تعطیل شده و در عبور و مرور خودروهای غیربومی محدودیت اعمال خواهد شد.

در روزهای که «روزهای کرونایی» خوانده می‌شوند، خیابان‌های ایران هنوز پر تردد اند. آمارها از آسیب مرگبار ویروس کرونا به جمعیت کهنسال ایران خبر می‌دهند. مسئله‌ای که اهمیت احتیاط و رعایت موارد بهداشتی در معاشرت با این گروه را دو چندان می‌کند. (عکس از STRINGER / AFP)

در شرایطی که آمار ابتلا به ویروس کرونای جدید در ایران از هزار نفر در روز گذشته است و بخشی از جمعیت ایران بدون توجه به هشدارها در حال جابه‌جایی میان شهرهای مختلف ایران هستند، شهرهای مختلف ایران اقدام به تعطیلی برخی از مراکز و اعمال محدودیت در مسیرهای ارتباطی کرده‌اند.

در پایتخت، حمید گودرزی، معاون امنیتی انتظامی استانداری تهران از تعطیلی فعالیت تمام اصناف به جز فروشگاه‌های زنجیره‌ای، نوانایی‌ها، میادین میوه و تره بار، داروخانه‌ها و تعمیرگاه‌ها خبر داد. گودرزی یکشنبه سوم فروردین در مصاحبه با خبرگزاری کار (ایلنا) اعلام کرد: فعالیت تمام اصناف، میادین ورزشی و موزه‌ها به جز فروشگاه‌های زنجیره‌ای، نانوایی ها، میادین میوه و تره بار، داروخانه‌ها و تعمیرگاه‌ها تعطیل خواهند بود و نیروی انتظامی به‌همراه پلیس اماکن و دادستانی بر این امر نظارت خواهد کرد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز نامه مدیران عامل سابق سازمان بیمه سلامت به حسن روحانی، رئیس جمهوری و رئیس ستاد ملی مبارزه با کرونا را منتشر کرد که در آن درخواست شده برای قرنطینه و محدودیت تردد درون شهری و برون شهری تا ۲۰ فروردین فکری شود.

غربالگری مسافران تهرانی

بر اساس آخرین اعلام وزارت بهداشت از تفکیک استانی ابتلا به کرونا در ایران، تهران وضعیت مناسبی ندارد و از ۱۰۲۸ نفری که در فاصله دوم تا سوم فروردین به کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند، ۲۴۹ نفر در استان تهران ثبت شده‌اند. به‌رغم گزارش‌های مبنی بر کاهش خروج مسافران نوروزی از تهران، درباره شیوه کرونا از طریق مسافران نگرانی وجود دارد.  علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران یکشنبه اعلام کرد: در دو روز گذشته مراجعه به مراکز درمانی در تهران (به خاطر کرونا) ۴,۹ درصد افزایش داشته و تعدادی از شهروندان تهرانی که به استان‌های خراسان رضوی، هرمزگان و یزد سفر کرده بودند هم به دلیل بروز علایم بیماری در بیمارستان‌های سه استان مذکور بستری شده‌اند.

او اضافه کرد: ترددها در محورهای خروجی تهران نشان می‌دهد مردم هشدارها را جدی نگرفته‌اند و این ستاد قصد دارد مسافران را هنگام بازگشت به تهران غربالگری کند.

زالی گفت: «هفته سوم فروردین ماه اوج بازگشت مسافرانی است که احتمالا یا آلوده تر از هنگامی هستند که از تهران خارج شده‌اند و یا اینکه در هنگام خارج شدن در دوران کمون بیماری بودند. برای کنترل و غربالگری این مسافران در مبادی ورودی شهر برنامه‌هایی را با کمک و همراهی دولت و استانداری و … تدارک دیده‌ایم اما واقعیت این است که این ممکن است فرد در هنگام غربالگری در دوره نهفتگی بیماری و بدون تب باشد و غربالگری به صورت تب سنجی حداقل اثربخشی را دارد. اگر همین الان هم با کمک مردم بتوانیم خروج از تهران را متوقف کنیم، بار کمتری ناشی از شیوع بیماری در روزهای آتی به ما تحمیل می‌شود.»

وزیر بهداشت: حدود ۳۳ میلیون نفر غربالگری شده‌اند

وزیر بهداشت اما می‌گوید حدود ۶۰ درصد مردم در خانه مانده‌اند. سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یکشنبه اعلام کرد: «خط مقدم مبارزه با کرونا» در برخی از استان‌های «پر اپیدمی»، مانند استان‌های قم و گیلان به مرحله ثبات و کنترل بیماری نزدیک شده است و « بیش از ۶۰ درصد مردم پذیرفتند که در خانه بمانند و حداقل دو هفته به ما کمک کنند تا بتوانیم مسائل را جمع و جور کنیم».

وزیر بهداشت در ادامه از غربالگری ۳۲ میلیون و ۷۹۲ هزار و ۲۲۳ نفر توسط «بسیج ملی مبارزه با کرونا» خبر داد که به گفته او از این تعداد غربالگری ۲۶ میلیون و ۲۱۱ هزار و ۵۲۷ نفر از طریق تلفن و ۶ میلیون و هفتصد ۷۰ هزار و ۷۵۵ نفر از طریق خود اظهاری انجام شده است. سعید نمکی درباره نتیجه این غربالگری گفت: «اکثریت این جمعیت به شکل سرپایی و ایزولاسیون در منزل تحت مراقب قرار گرفتندو تعداد بسیار کمی نسبت به جمعیت غربال شده به بیمارستان ها منتقل شدند».

او اعلام کرد بیمارستان‌های ایران برخلاف روزهای اول شیوع کرونا، با مشکل کمبود تخت‌خواب برای بیماران کووید ۱۹ مواجه نیستند. در همین رابطه محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح اعلام کرده است از ۵۸ بیمارستان نیروهای مسلح، ۵۲ بیمارستان در معالجه و بستری بیماران مبتلا به کرونا مشغول فعالیتند.

وزیر بهداشت به‌رغم خوش‌بینی درباره خانه‌نشینی نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ایران، نسبت به احتمال وقوع موج تازه‌ای از کرونا به خاطر مسافرت‌های نوروزی ابراز نگرانی کرد.

محدودیت رفت و آمدهای شهری و برون‌شهری

برخی از استان‌های ایران برای محدود کردن عبور و مرور شهری و همچنین ورود مسافران، تمهیداتی را اتخاذ کرده‌اند.

در یزد محمدعلی طالبی، استاندار این استان شنبه شب ورود مسافران غیر بومی به این استان را ممنوع اعلام کرد. طالبی گفت یزد از معدود استان‌هایی بوده که از ۱۰ روز قبل اقدام به محدود کردن فعالیت اصناف کرده و با همکاری صاحبان صنوف ، ترددها در شهر را به حداقل رسانده است اما با این وجود وضعیت خوبی از لحاظ شیوع کرونا ندارد. به گفته طالبی، ۶ ایستگاه غربالگری بیماران مشکوک به کرونا در ورودی های استان مستقر شده و قرنطینه افرادی که قصد ورود و عبور از استان را دارند، انجام می دهند.

در قزوین بازار سنتی این شهر تا روز ۱۵ فروردین تعطیل اعلام شده است. به نوشته خبرگزاری ایرنا حسین زکی‌زاده، مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری قزوین، یکشنبه این خبر را اعلام کرد و گفت همه واحدهای این بازار موظف به تعطیلی هستند.

در استان همدان، معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار ویژه ملایر اعلام کرد: چنانچه خودروهای غیربومی استان وارد این شهرستان شوند، با هماهنگی نیروی انتظامی ظرف مدت ۲ ساعت باید ملایر را ترک کنند. حسین فارسی روز یکشنبه در جلسه اعضای کمیته ضد عفونی معابر و کنترل ورودی‌های شهرستان ملایر گفت: «هیچکدام از راه‌های ورودی این شهرستان مسدود نیست و نیروی انتظامی نسبت به هدایت خودروهای غیر از پلاک استان به بیرون از شهر اقدام می‌کند».

آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در ایران به ۲۱ هزار و ۶۳۸ نفر رسیده است. براساس گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) و به نقل از کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰۲۸ نفر به مبتلایان به کووید ۱۹ اضافه شده‌ و ۱۲۹ نفر از بیماران نیز جان خود را از دست داده‌اند. تعداد کل مبتلایان به کووید ۱۹ در ایران تا ظهر یکشنبه سوم فروردین به ۲۱ هزار و ۶۳۸ بیمار و تعداد قربانیان کرونا به ۱۶۸۵ نفر رسیده است.  به گفته جهانپور حدود ۶۸ درصد از جان باختگان افراد بالاتر از ۶۰ سال هستند و تاکنون ۷ هزار و ۹۱۳ نفر از مبتلایان به کرونا نیز بهبود پیدا کرده‌اند.

در همین زمینه: