دبیرکل سازمان ملل در پیامی فرارسیدن نوروز ۹۹ را به ایرانیان تبریک گفت و برای بازماندگان و خانواده‌های کسانی که در ایران در اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان باخته‌اند پیام تسلیت فرستاد. چند ساعت قبل از این پیام، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم با انتقاد از ادامه تحریم بانکی و نفتی ایران در دوران همه‌گیری جهانی کرونا، به زبان انگلیسی سال نو را تبریک گفته بود.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران (عکس: آرشیو)

در پایگاه خبری سازمان ملل پیام نوروزی آنتونیو گوترش، دبیر کل یه ایرانیان منتشر شده است. گوترش در این پیام نوشت:

«هر سال نوروز را به عنوان سرآغاز تازه‌ای [در زندگی]، هنگامی که با امید و شادی به استقبال یک سال جدید می‌رویم جشن می‌گیریم. ما [با این‌کار] نوگشت طبیعت و روز اول بهار را جشن می‌گیریم.»

دبیرکل سازمان ملل سپس در ادامه این پیام با اشاره به شیوع کرونا در ایران نوشت:

«امسال برای بسیاری با اندوه و اضطراب درآمیخته است. ویروس نوظهور کرونا بر سراسر جهان و از جمله در مناطقی که جشن باستانی نوروز را برگزار می‌کنند، سایه افکنده است. به کسانی که عزیزانشان را از دست داده‌اند تسلیت می‌گویم و برای همه کسانی که تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته‌اند بهترین آرزوهارا دارم.»

گوترش در انتهای این پیام آرزو کرده است که ایرانیان در جمع خانواده از دگرگشت طبیعت لذت ببرند و به یاد بیاورند که بین انسان‌ها در سراسر جهان حسی از همبستگی وجود دارد که می‌بایست آن را گرامی و پاس داشت.

کرونا به عنوان یک چالش تاریخی

شامگاه گذشته، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم با انتشار پیامی ویدیویی به زبان انگلیسی یادآوری کرده بود که نوروز ۹۹ مصادف شده است با همه‌گیری ویروس کرونای جدید در ایران به عنوان یک «چالش تاریخی». ظریف سپس با اشاره به تحریم تفتی و بانکی ایران در ادامه این پیام گفت:

«حتی در بحبوحه این همه‌گیری جهانی، دولت ایالات متحده به طرزی کینه‌آمیز از لغو مجازات غیرقانونی و همگانی خود استنکاف ورزیده و با این کار حتی خرید دارو و تجهیزات پزشکی را عملاً برای ما غیرممکن ساخته است. فاجعه بزرگ‌تر آنکه بسیاری از شرکت‌ها و کشورها با اینکه رسماً مخالف این تحریم‌ها هستند، شاید به امید اجتناب از خشم ایالات متحده در آینده، تصمیم به پیروی از تحریم‌ها گرفته‌اند.»

ظریف پنجشنبه ۲۲ اسفند در نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل بر ضرورت رفع تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران برای مقابله با کرونا تأکید کرده بود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همزمان با تلاش‌های وزیر خارجه ایران برای دریافت کمک‌های جهانی برای مهار اپیدمی کرونا در ایران تحریم‌های تازه‌ای علیه جمهوری اسلامی اعمال کرده و خواهان آزادی زندانیان آمریکایی و خاتمه حمایت حکومت ایران از «تروریسم» شده است. این تحریم‌ها بعد از حمله به پایگاه التاجی آمریکا در بغداد اعمال شد.

تدروس آدهانوم، رییس سازمان جهانی بهداشت در مصاحبه با المیادین از گفت‌وگوی تلفنی با وزیر خارجه ایران برای یادآوری ضرورت کاهش پیامدهای تحریم‌ها در دوران همه‌گیری کرونا خبر داد. مایک پمپئو روز گذشته در گفت‌وگو با «هانیتی شو» گفت:

« ما هم به کره شمالی و هم ایران، پیشنهاد کمک مورد نیاز داده‌ایم و پیشنهاد کرده‌ایم تجهیزات را از طریق نهادهای سازمان ملل یا از طریق کشورهای دیگر، به این کشورها ارسال کنیم. ما این کار را خواهیم کرد، این کار درستی است که باید در زمان بحران انجام دهیم.»

بیشتر بخوانید: