پایان سال است و امسال کرونا نیز به انبوه مشکلات کارگران شهرداری‌ها افزوده شده است. آن‌ها به گفته‌ یکی از شهرداران، «پیاده نظام در جنگ با کرونا ویروس» هستند. اما شهرداری‌ها آن‌ها را گرسنه و دست خالی به میدان جنگ فرستاده‌اند. نبود امکانات کافی جهت پیشگیری از ابتلایشان به کرونا تنها یک مشکل این کارگران است. آن‌ها در روزهای گذشته دست‌کم در پنج شهر اعتصاب و تجمع کرده‌اند زیرا ماه‌هاست حقوق نگرفته‌اند. در پاسخ، برخی شهرداری‌ها می‌گویند توان پرداخت حقوق کارگران را ندارند. برخی دیگر کارگران را به پیمانکاران ارجاع می‌دهند. مدیرکل اداره کار استان لرستان هم می‌گوید شهرداری‌های این استان از بانک‌ها تقاضای تسهیلات کرده‌اند و پرداخت حقوق کارگران منوط به اقدام بانک‌هاست.

25 اسفند- تجمع کارگران شهرداری اهواز مقابل استانداری

کارگران شهرداری‌های استان لرستان چندین ماه دستمزد معوقه دارند. مدیر کل اداره کار استان می‌گوید شهرداری‌ها بدهی پیمانکاران را نپرداخته‌اند و پیمانکاران هم حقوق کارگران را نمی‌دهند. خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) جمعه ۲۸ اسفند به نقل از علی آشتاب مدیر کل اداره کار استان لرستان نوشت که پیمانکاران اعلام کرده‌اند اگر شهرداری‌ها تسویه کنند، آنها نیز پول پرسنل را خواهند داد.

مشکل کمبود درآمد شهرداری‌ها، تعویق مطالبات کارگران و پاس‌کاری کارگران میان پیمانکار و شهرداری مساله تازه‌ای نیست. اما شهرداری‌ها می‌گویند شیوع کرونا درآمدهای آن‌ها را باز هم کاهش داده است. شهرداران نیز که اکنون برای محافظت خود از کرونا حتی در محل کار حاضر نمی‌شوند و اغلب از طریق ویدئو کنفرانس نشست می‌گذارند، به جای محافظت از کارگران در برابر ابتلاء به ویروس کرونا و پرداخت حقوق آن‌ها به گفتاردرمانی اکتفا می‌کنند.

منوچهر فخری شهردار سمنان در ویدئو کنفرانس شهرداران این استان گفت کارگران شهرداری‌ها «در صف مقدم و سربازان پیاده نظام در جنگ و مبارزه با کرونا ویروس هستند». خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) چهارشنبه ۲۷ اسفند به نقل از او نوشت که «باید توجه ویژه‌ای» به پاکبانان شود.

در همین حال، روزهای یکشنبه ۲۵ و دوشنبه ۲۶ اسفند کارگران شهرداری‌های منطقه هشت اهواز، مریوان، دزفول، سقز، و منطقه سه بندرعباس اعتصاب کردند و تجمع کردند و خواستار پرداخت مطالبات عقب‌افتاده و بهبود شرایط کار خود شدند.

شهرداری منطقه هشت اهواز که در روز اعتصاب و تجمع کارگران مقابل استانداری خوزستان، حاضر نشده بود به خبرگزاری‌ها از جمله «ایرنا» توضیحی بدهد، در توضیحی کتبی تعویق حقوق کارگران را توجیه و تکذیب کرد. اما کارگران گفته‌اند حقوق آن‌ها اغلب دیر پرداخت می‌شود و در حال حاضر چهار ماه حقوق معوقه دارند و عیدی هم نگرفته‌اند.

کارگران شهرداری مریوان بیش از پنج ماه است دستمزد نگرفته‌اند و اضافه‌کاری وعیدی سال جاری، بخشی از اضافه‌کاری سال قبل و مقداری از معوقات مزدی سال۹۶ آن‌ها نیز هنوز پرداخت نشده است. شهرداری وسایل بهداشتی و ضدعفونی‌کننده در اختیار آنان قرار نداده اما مردم میان کارگران ماسک و دستکش رایگان توزیع می‌کنند. یکی از کارگران شهرداری مریوان گفته است:

«شب عید شرمنده خانواده‌هایمان هستیم. ما در شرایطی مشغول به کار هستیم که بیش از اقشار دیگر با آلودگی‌ها تماس داریم؛ از کف کوچه‌ها و خیابان‌ها، ماسک‌ها و دستکش‌های مردم و ظروف پلاستیکی را جمع می‌کنیم اما با این حال، مطالبات مزدی ما را نمی‌پردازند تا لااقل شب عید سفره‌هایمان خالی نباشد».

کارگران حمل زباله شهرداری دزفول که روز یکشنبه ۲۵ اسفند در اعتراض به شرایط کار، کمی دستمزدها و چهار ماه تاخیر در پرداخت دستمزد مقابل شهرداری تجمع کرده بودند گفته‌اند حتی روزهای تعطیل هم ۱۰ ساعت کار می‌کنند اما دستمزد پنج ساعت کار به آن‌ها پرداخت می‌شود.

کارگران بخش نظافت شهری شهرداری منطقه سه بندرعباس که تحت پوشش شرکت پیمانکاری فرس هستند، علاوه برپرداخت نشدن چهار ماه حقوق و حق بیمه به عدم پرداخت حق اضافه کاری، ندادن مرخصی و عدم توزیع لباس، کفش کار و دیگر وسایل ضروری کارشان نیز معترضند.

یک کارگر این شهرداری گفته است تعویق دستمزد باعث شده برای تهیه نیازهای اولیه زندگی از اطرافیانقرض کند و از مغازه‌داران نسیه خرید کند. او گفته در صورتی که حقوق عقب‌مانده‌اش پرداخت شود، یک ماه از آن صرف پرداخت بدهی به مغازه‌ها خواهد شد.

و در شهرداری رشت که کارگران آن اخیرا به تعویق دستمزد و نبود امکانات لازم برای پیشگیری از ابتلا به کوید ۱۹ اعتراض کرده‌اند، مدیر مالی شهرداری در مصاحبه‌ای پرداخت حقوق عقب‌افتاده کارگران شهرداری این شهر را به دریافت تسهیلات بانکی منوط کرد.

تدبیر شرق روز چهارشنبه ۲۷ اسفند به نقل از احمد رضا حق‌بین، مدیر مالی شهرداری رشت نوشت که این شهرداری حقوق کارگران را دی‌ماه به پیمانکاران پرداخته است و کارگران می‌بایست حقوق خود را از آن‌ها طلب کنند.

به گفته مدیر مالی شهرداری رشت، درآمدهای شهرداری با شیوع کرونا به پائین‌ترین حد خود رسیده است. طبق مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا قرار است تسهیلات بانکی در اختیار شهرداری قرار بگیرد. در صورت پرداخت تسهیلات، حقوق عقب‌افتاده کارگران نیز پرداخت خواهد شد.


در همین زمینه:

کرونا جان کارگران شهرداری و راه‌آهن را تهدید می‌کند