ایرج ادیبزاده − در آستانه تعلیق چند فدراسیون ورزشی ایران و شاید تعلیق کل ورزش ایران از سوی مجامع جهانی، وزیر ورزش در مجلس استیضاح میشود.
طرح استیضاح مجلس شورای اسلامی از وزیر ورزش و امور جوانان- محمد عباسی- قرار است روز ۱۶ مهرماه سال جاری برگزار شود. در صورت رأی مجلس به برکناری نخستین وزیر این وزارتخانه تازه تأسیس، او کرسی وزارت ورزش و امور جوانان را ازدست خواهد داد.
متن استیضاح وزیر ورزش و امور جوانان به امضای ۶۰ نماینده رسیده و دربرگیرنده ۲۱ نکته پیرامون مسئولیتهای این وزارتخانه است. ازجمله نحوه عزل و نصبها و چگونگی انتقال افراد از سایر دستگاهها به این وزارتخانه، دخالت در امور فدراسیونها و تغییرات غیر اصولی، تصرف زمین و املاک کشاورزان بدون رضایت آنان، دخالت در انتخابات رئیس فدراسیونها بهویژه فوتبال و کشتی و بیتوجهی به ورزش همگانی و زیرساختهای ورزشی.
زمانه ورزش
با اجرای هومن امیری
طرح استیضاح وزیر ورزش و امور جوانان در شرایطی تهیه شده است که دخالت دولت یعنی وزیر ورزش در انتخابات فدراسیونها باعث شده چند فدراسیون ایران همچون فدراسیون جودو، قایقرانی و تیراندازی با کمان به حالت تعلیق درآیند و خطر تعلیق فدراسیون کشتی را هم تهدید میکند.
فریدون شیبانی، روزنامهنگار و کارشناس ورزش در مورد استیضاح وزیر ورزش عقیده دارد که این یک حرکت نمایشی است.
فریدون شیبانی: خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی که گفته نه، این استیضاح تاثیری بر وضعیت وزیر ورزش ندارد و من هم فکر میکنم این واقعیت داشته باشد.
طرح استیضاح وزیر ورزش و امور جوانان در شرایطی تهیه شده است که دخالت دولت یعنی وزیر ورزش در انتخابات فدراسیونها باعث شده چند فدراسیون ایران همچون فدراسیون جودو، قایقرانی و تیراندازی با کمان به حالت تعلیق درآیند و خطر تعلیق فدراسیون کشتی را هم تهدید میکند.
یعنی این استیضاحی که میشود یک حرکت نمایشی است. وگرنه اگر روی واقعیت قضیه برویم، آن مواردی که نمایندگان مجلس اسلامی در مورد اسیتضاح دلایل ارائه کردهاند، از این بیستتا هم بیشتر میشود، ولی ما اگر بههرحال همین بیستتا را هم در نظر بگیریم، از اینها تنها یک مورد، یعنی دخالت دولت در امور فدراسیونها میتواند کاملاً یک وزارتخانه را دگرگون و وزیر را ساقط کند.
خیلی جلوتر از اینها، در ماههای اخیر و در همین مدت کوتاه بارها و بارها شاهد هشدارها و اخطارهای فدراسیونهای بینالمللی و همینطور کمیته بینالمللی المپیک بودهایم و حتی ضربههایش را در محرومیت چند فدراسیون هم خوردهایم، اما با تمام این احوال میبینیم که وزارت ورزش همچنان دارد راه خودش را میرود و تکیه میکند که قوانین ما این است. یعنی انگار به قوانین بینالمللی هیچ کاری ندارند و این هم طوری است که مثلاً میتوانند در یک بده بستان سیاسی حلش کنند. در حالی که این مراجع مراجعی هستند که وابسته به کشوری نیستند و خرید و فروش با هیچ کشوری هم ندارند که بخواهند یکجا باج دهند و جایی باج بگیرند.
بنابراین مسئلهای که برای ورزش ما دارد پیش میآید، متأسفانه آنقدر سیاه است که شاید به محرومیت بینالمللی ورزش ما بکشد و در این میان، اینکه وزیر ورزش استیضاح شود و در این استیضاح سقوط کند یا نکند، نمیتواند چندان در آینده ورزش ما موثر باشد. ولی بههرحال از نظر قانون و عرف جهان اگر بگیریم، من میتوانم بگویم این میبایست خیلی زودتر از اینها صورت میگرفت و قبل از اینکه محرومیتها پیش آید، ایشان بایستی استیضاح میشدند و به طور صحیح و درست از مقامشان برکنار میشدند و متوجه میکردند آن مسئول بعدی را که اینجا مسئله آینده ورزش ایران مطرح است و محرومیتها و تعلیقهای جهانی فدراسیونهای ورزشی را در پی خواهد داشت. همانطور که شما هم اشاره کردید، آن هم فقط به دلیل ممنوعیت دخالت دولت در امور فدراسیونهایی است که فدراسیونهای ملی تلقی میشوند.
اتفاقی برای ورزش جودو
خبر جنجالی دیگر ورزش ایران که کمتر مورد توجه رسانههای داخلی قرار گرفت، برگرداندن گروه ۵۰ نفره جودوی ایران از فرودگاه تایپه در تایوان بود.
فریدون شیبانی: مسئلهای که برای ورزش ما دارد پیش میآید، متأسفانه آنقدر سیاه است که شاید به محرومیت بینالمللی ورزش ما بکشد و در این میان، اینکه وزیر ورزش استیضاح شود و در این استیضاح سقوط کند یا نکند، نمیتواند چندان در آینده ورزش ما موثر باشد.
فدراسیون جودو که به اتهام تقلب در مسابقههای راهیابی به المپیک از سوی فدراسیون جهانی این ورزش معلق شده، بدون توجه به این مسئله راهی مسابقههای قهرمانی نوجوانان جوانان آسیا در تایوان شده بود، اما تایوانیها ورزشکاران ایرانی را از فرودگاه برگرداندند.
فریدون شیبانی: اولین قانون شکنیای که در مورد جودو شد برکناری رئيس فدراسیون آن بود و گذاشتن سرپرست، ولی ابلاغ سریع محرومیتاش، به دلیل تقلب و دادن رشوه در مسابقههای انتخابی المپیک بود؛ همین المپیکی که به پایان رسید. به همین دلایلی که کنفدراسیون جودو آسیا اعلام کرده، جودوی ما محروم شده است و حق شرکت در هیچ مسابقه بینالمللی را ندارد، اما اینجا هم متأسفانه ما شاهد این قضیه بودیم که جودو راه خودش را رفت و قبول نکردند یا خواستند قبول نکنند و بروند به حداقل یک کشور و برگردند. همین مسئله باعث شد که یک گروه پرتعداد، اینطور که گفتند ۵۰ نفر را اعزام کردند به تایوان تا در فرودگاه این کشور، برای شرکت در مسابقات قهرمانی آسیا برایشان ویزا بگیرند؛ که نشد و مسابقه روزهای ششم و هفتم مهرماه، بدون حضور جودو کارهای ایران درتایپه برگزار شد.
گروه یادشده را بدون اینکه بتوانند وارد پایتخت کشور تایوان، یعنی تایپه شوند، از همان فرودگاه برگشت دادند به تهران. پنجشنبه همهشان به تهران برگشتند. در همین حال آقای سرپرست فدراسیون جودو به خبرگزاری دانشجویان ایران اعلام میکند که رفتن ما تا تایوان هیچ هزینهای برای ما نداشته است. من نمیتوانم خودم قضیه را حل کنم که چطور ممکن است یک گروه پنجاه نفری بروند به کشور دوردستی چون تایوان و هیچ هزینهای هم برای کشور نداشته باشد. اصلاً برای چه رفتند؟ وقتی اینها محرومند و ابلاغ رسمی بهشان شده است که محروم هستند، چرا باید بروند؟
بطریهای آب مسموم در فوتبال ایران
خبر جنجالی که فوتبال ایران را دگرگون کرد و خبر گرانی و بیکاری و بحران اقتصادی و تحریمهای بین المللی و زندانی کردن فرزندان یکی دیگر از پایههای حکومت اسلامی را در سایه قرار داد، شیشههای آب مسموم بود که اگرچه به آزمایشگاه فرستاده شده، اما هنوز هیچ خبری درباره آن اعلام نشده است.
سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس در پایان بازی تیم پرسپولیس در اصفهان برابر سپاهان به خبرنگاران گفت: «باورم نمیشد. بازیکنان میآمدند آب میخوردند، بعد میافتادند. پرسپولیس در نیمه دوم مرده بود.» از همینجا مسئله شیشههای آب آلوده مطرح شد که باعث شد شش بازیکن پرسپولیس در رختکن از حال بروند.
این اتفاق پس از شکست دو بر صفر تیم پرسپولیس در اصفهان برابر سپاهان افتاد که چهارمین شکست این تیم در هشت هفته لیگ بود.
سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس در پایان بازی به خبرنگاران گفت: «باورم نمیشد. بازیکنان میآمدند آب میخوردند، بعد میافتادند. پرسپولیس در نیمه دوم مرده بود.» از همینجا مسئله شیشههای آب آلوده مطرح شد که باعث شد شش بازیکن پرسپولیس در رختکن از حال بروند.
بر اساس گفتههای مربی و سرپرست پرسپولیس، مسئله شیشههای آب به یکی از خبرهای جنجالی روز مبدل شد تا آنجا که سردار رویانیان، مدیرعامل پرسپولیس از احتمال مسموم کردن بازیکنان پرسپولیس صحبت کرد. فریدون شیبانی معتقد است این مسئله نشانه فساد گسترده در فوتبال ایران است.
شیبانی: این مسئله از دو سو قابل بررسی است و هر دو نشاندهنده تباهی و فساد در در سطح مدیریت فوتبال امروز ماست. اگر ادعای سردار رویانیان درست باشد که سپاهان آمده و بازیکنان تیم پرسپولیس را مسموم کرده، یعنی چه آشفته بازاری در فوتبال ایران هست که برای قهرمانی و بردن، حریف را مسموم میکنند؛ حتی با درک اینکه این مسئله میتواند خطر جانی برای افراد داشته باشد، چنین چیزهایی رخ میدهد. از سوی دیگر، اگر بخواهیم این را نوعی دروغ بدانیم از طرف سردار رویانیان بدانیم، باز هم میشود نوعی فساد: دروغگویی و تهمت زدن به حریفی که ناخواهناخواه سالهاست دارند با او بازی میکنند و حتی به ظاهر از یک خانواده هم بودهاند.
خب این مسئله الان از طرف جامعه فوتبال ایران توجیه شده به نمایش شیشههای مسموم. نمایشی که فقط پوششی بوده برای آن شکستها و ناکامیهای سردار رویانیان که بعد از نزدیک به یکسال کار کردن در باشگاه تیم همیشه قهرمان یا مدعی قهرمانی فوتبال ایران آن را به ته جدول برده است. در این شرایط ما میبینیم که این مسئله آنقدر به صورت مسخرهای درمیآید که پنجشنبه، وقتی تیم پرسپولیس یک بر هیچ تیم آلومینیوم بندرعباس را میزند، سرمربی این تیم در شکایت از کم کاری بازیکنان خودش میگوید: مثل این که بازیکنان ما هم از همین آبها خورده بودند.
این نشان میدهد که فوتبال ما در بالاترین سطحش دارد به یک چیز مسخره تبدیل میشود و وضعیت آن توسط آدمهای غیر ورزشی که حاکم شدهاند بر فوتبال ما، به یک وضع اسفناکی درآمده است. من این قضیه را نمیتوانم بگویم که درست است، کمااینکه متأسفانه در فوتبال ما از این تبانیها، رشوه دادنها، داورخریدنها و تلاشها برای یکسری ماجراها و لیدرسازیها و خیلی چیزهای مفصلی که در این بحث نمیگنجد، بسیار هست. من این ورزش را آلوده میبینم و کاملاً متفاوت با گذشتهای که با چنین مسائلی اصلاً بیگانه بود.