وزارت بهداشت ايران، سرعت پير شدن جمعيت اين کشور را چندين برابر کشورهای توسعهيافته و ناحيه مديترانه شرقی دانست و از حضور دو موج سالمندی در اين کشور خبر داد.
پريسا طاهری، رئيس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت ايران امروز دوشنبه ١٠ مهرماه در گفتوگو با خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) نسبت به سرعت پير شدن جمعيت ايران و روبهرو بودن با دو موج سالمندی هشدار داد و گفت: “برپايه پيشبينیهای انجام شده تا سال ١۴٠۴ بيش از ١٠ درصد و تا سال١۴٣٠ بين ٢١ تا ٢۵ درصد از جمعيت کشور را سالمندان تشکيل خواهند داد.”
وی با بيان اينکه دو موج سالمندی پيش روی کشور باعث میشوند تعداد افراد سالمندان کشور به سرعت پيش رود تأکيد کرد: “متولدين دهه شصت، اکنون در محدوده سنی ٣٠ تا ٣۵ سال زندگی میکنند و اين گروه موج اولی هستند که حدود ٣٠ تا ۴۰ سال آينده به سن سالمندی میرسند.”
طاهری با تأکيد بر اينکه طی يک مدت زمان ٢٠ تا ٢۵ ساله موج بعدی سالمندی ايجاد خواهد شد، افزود: “موج اول سالمندی موج گستردهتری خواهد بود و فرصت ٣٠ تا ۴٠ ساله برای انجام برنامهريزیهای کلان فرصتی محدود است.”
جمعيت سالمندان مرد بين سالهای ١٣٨۵ تا ١٣٩٠ در بيشتر استانها بيشتر از زنان سالمند بوده است اما در سالهای ١٣٩٠ تا ١۴٠٠ تعداد زنان سالمند در تمام استانها بيشتر از مردان سالمند خواهد بود که بيانگر زنانه شدن جمعيت سالمند در سالهای آينده است
اين مقام مسئول، سرعت سالمند شدن جمعيت ايران را چندين برابر کشورهای توسعهيافته و ناحيه مديترانه شرقی دانست و افزود: “برپايه آخرين سرشماری آمار در سال گذشته نزديک به هشتودو دهم درصد از جمعيت کشور را سالمندان تشکيل میدهند.”
وی گفت: “هماکنون اجرای برنامه مراقبتهای ادغاميافته و شيوه زندگی سالم از سوی اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، بهصورت گسترده در تمام دانشگاههای کشور در حال انجام است.”
بهگفته رئيس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت ايران “برنامههای يادشده پس از بازنگری در قالب برنامه پزشک خانواده و در تمام نقاط کشور اجرا خواهند شد.”
به گزارش خبرگزاری مهر، پيشبينی جمعيت سالمند ايران نشان میدهد که در تمام استانهای اين کشور جمعيت سالمندان طی ۱۵ سال پيشبينی (١۴٠٠- ١٣٨۵ ) همواره روند افزايشی خواهد داشت.
جمعيت سالمندان مرد بين سالهای ١٣٨۵ تا ١٣٩٠ در بيشتر استانها بيشتر از زنان سالمند بوده است اما در سالهای ١٣٩٠ تا ١۴٠٠ تعداد زنان سالمند در تمام استانها بيشتر از مردان سالمند خواهد بود که بيانگر زنانه شدن جمعيت سالمند در سالهای آينده است.
روزنامه اعتماد تيرماه سال گذشته در اين زمينه نوشت، مقايسه تعداد گروه سنی ۶۵ سال به بالا و جمعيت ٣٠ تا ۶۰ سال ايران، بيانگر افزايش جمعيت سالمند در آينده است.
هماکنون جمعيت ۶۵ سالههای ايران، پنج ميليون و ۶۰۰ هزار نفر است در حالی که جمعيت گروه سنی ٣٠ تا ۶۰ سال، حدود ٢٧ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر هستند.
به گفته کارشناسان سلامت، برآوردهای سازمان ملل بيانگر آن است که تا سال ۲۰۵۰ ميلادی يا ۴۰ سال آينده، جمعيت سالمندان ايران به ۲۶ ميليون و ٣٩٠ هزار نفر افزايش خواهد يافت.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، ۳۴ درصد از تختهای بيمارستان توسط سالمندان اشغال و نيمی از اعمال جراحی هم در سنين بالا انجام میشود. اين در حالی است که حسين نحوینژاد، متخصص امور سالمندان در ايران يک سال پيش، اعلام کرده بود که ۷۰ درصد از سالمندان ايران پوشش بيمه تکميلی ندارند.
اين افراد بايد در دوران ميانسالی از حمايتهای دولت برخوردار شوند اما حمايتهای دولت ايران از سالمندانی که در آينده نزديک، بخش مهمی از جمعيت کشور را تشکيل میدهند ضعيف و ناقص است.