آسوشیتدپرس اعلام کرد که آمریکا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را برای ارائه به شورای امنیت سازمان ملل تهیه کرده است تا حمایت سازمان ملل از توافق‌نامه‌ این کشور با طالبان را به‌دست آورد. در این پیش‌نویس از مذاکرات طرف‌های افغان براساس حمایت از حقوق همه افغان‌ها، از جمله زنان تأکید شده است.

شورای امنیت سازمان ملل ـ عکس از آرشیو
شورای امنیت سازمان ملل ـ عکس از آرشیو

به‌گزارش آسوشیتدپرس، آمریکا به دنبال آن است که شورای امنیت سازمان ملل از توافق‌نامه صلح جنجالی که با طالبان امضا کرد، با هدف پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ آمریکا و بازگرداندن سربازان آمریکایی از افغانستان، حمایت کند.

آسوشیتدپرس نوشته است که پیش‌نویس قطعنامه آمریکا برای شورای امنیت عصر پنج‌شنبه ۱۵ اسفند / ۵ مارس به‌دست این خبرگزاری رسیده است.

آمریکا و گروه طالبان پس از ۱۸ ماه‌ گفت‌‌وگو شنبه ۲۹ فوریه / ۱۰ اسفند در دوحه قطر توافق‌نامه‌ای را امضا کردند که خروج سربازان آمریکایی از افغانستان را تضمین می‌کند.

پیش‌نویس قطعنامه آمریکا به شورای امنیت از «پشتیبانی پایدار» سازمان ملل و شرکای بین‌المللی در تلاش برای صلح، از جمله برگزاری «مذاکرات بین افغان‌ها برای دستیابی به یک توافق سیاسی و آتش‌بس دائمی و جامع» استقبال می‌کند.

این پیش‌نویس همچنین می‌افزاید که «هرگونه توافق سیاسی باید از حقوق همه افغان‌ها، از جمله زنان، جوانان و اقلیت‌ها حمایت کند». تأکید بر این موضوع افزون بر طرح اولیه اعضای شورای امنیت است که خواهان تضمین حقوق زنان افغان و عدم بازگشت طالبان به اقدامات قبلی خود، از جمله منع زنان از تحصیل و کار، شده بودند.

براساس توافق‌نامه آمریکا و طالبان، قرار است مذاکرات صلح بین طرف‌های متخاصم افغان از سه‌شنبه ۲۰ اسفند / ۱۰ مارس ـ یعنی چهار روز دیگر ـ آغاز شود.

شورای امنیت بنا به درخواست روسیه روز جمعه مشاوره پشت درهای بسته درباره پیش‌نویس قطعنامه را ترتیب داده است.

پیش‌نویس قطعنامه همچنین از قصد دولت افغانستان و طالبان برای پیگیری اقدامات اعتمادسازی بیشتر به‌منظور ایجاد شرایطی برای مذاکره استقبال می‌کند و خواستار کاهش بیشتر خشونت‌ها و پشتیبانی بین‌المللی از افغانستان پیش از توافق آتش‌بس است.

در این پیش‌نویس از آمادگی شورای امنیت برای بازنگری در تحریم‌ها علیه افراد و گروه‌ها پس از شروع مذاکرات بین افغان‌ها «به‌منظور حمایت از روند صلح» سخن رفته و تأکید شده است که اقدامات طالبان در کاهش خشونت و پیشبرد مذاکرات بر بررسی این روند تأثیر خواهد گذاشت.

پیش‌نویس قطعنامه آمریکا خواست مردم افغانستان برای برقراری صلح پایدار و پایان دادن به جنگ را به‌رسمیت می‌شناسد و این‌که «یک صلح پایدار تنها با یک روند صلح تحت رهبری افغان‌ها و متعلق به افغانستان حاصل می‌شود».

گروه طالبان و محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان اما برای آغاز مذاکرات پیش‌شرط‌های جداگانه‌ای دارند. طالبان خواهان آزادی پنج هزار زندانی این گروه از زندان‌های دولت افغانستان است. اشرف غنی اما می‌گوید آزادی زندانیان باید سر میز مذاکره به بحث گذاشته شود. رئیس جمهوری افغانستان همچنین گفته است که قانون اساسی خط قرمز این کشور در مذاکره با گروه طالبان است.

نیلوفر لنگر، روزنامه‌نگار افغان در گفت‌وگو با «زمانه» گفته است که مردم افغانستان، چه زن و چه مرد، از افکار و ایدئولوژی طالبانی آگاه هستند و باور دارند که با چند بار دور میز نشستن به منظور صلح و همکاری با دولت، نظر و باورهای آن‌ها تغییر نخواهد کرد.

آمریکا چهارشنبه ۱۴ اسفند / ۴ مارس برای نخستین بار پس از حصول توافق صلح با طالبان در دوحه قطر، مواضع این گروه در ولایت هلمند در جنوب افغانستان را بمباران کرد. سخنگوی نیروهای آمریکا در افغانستان اعلام کرد این حمله، نخستین «حمله دفاعی» نیروهای ایالات متحده به طالبان در ۱۱ روز گذشته است.

بیشتر بخوانید: