لیدا حسینینژاد – محمود احمدینژاد، رئیسجمهور اسلامی، چهارشنبه پنجم مهرماه برای هشتمین و آخرین بار در شصت و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل سخنانی کلی درباره وضع «یأسآور» جهان بیان کرد.
او همچنین از صلح و دوستی داد سخن داد و در حالیکه در ایران بسیاری از مخالفان حکومت در زندانها بهسر میبرند و اقلیتهای قومی و دگراندیشان از حق مشارکت در سرنوشتشان محروم ماندهاند، رییس جمهور اسلامی از مفاهیم اخلاقی و اصالت فرهنگی، ضرورت حفظ بنیانهای خانواده، تخریب محیط زیست و وضعیت نابسامان اقتصادی در جهان سخن گفت و با وعده ظهور منجی و آرزوی فرارسیدن بهار سخنانش را به پایان برد.
پرسش این است که تا چه حد سخنان محمود احمدینژاد با سیاستهای دولت او همخوانی دارد؟ همچنین با توجه به بحران هستهای و تنش بین اسرائیل و ایران تا چه حد نزدیکی ایران و آمریکا و مذاکرات مستقیم این دو کشور با هم امکانپذیر است؟ چشمانداز رابطه ایران با آمریکا چیست و چه موانعی در این راه وجود دارد؟ این پرسشها را با آلن ایر، سخنگوی فارسیزبان وزارت امور خارجه ایالت متحده آمریکا در میان گذاشتیم.
● آغاز گفتو گو با آلن ایر
آقای ایر، برآورد شما از هشتمین سفر رییس جمهوری ایران به نیویورک چیست؟ بهنظر میرسد که او اینبار کمتر از دفعات پیش تشنج ایجاد کرده و کنترل بیشتری روی گفتههایش داشته است.
امسال هشتمین سال حضور احمدینژاد در مجمع عمومی سازمان ملل است. اما کلاً هر سال فاصله بین گفتههای ایشان و اعمال ایران بیشتر از قبل میشود و این سخنرانی نشان میدهد که صرفاً به دلیل اعمال حکومت ایران و عدم پایبندی او به تعهدات بینالمللیاش، ایران متأسفانه منزویتر از همیشه است و وضعیت جهانی و داخلیاش ضعیفتر از قبل است. از این نظر، ما از حکومت ایران میخواهیم بهطور مسئولانه عمل کند و به تعهداتش در قبال جامعه بینالمللی و به مسئولیت داخلیاش در قبال شهروندان خود عمل کند.
محمود احمدینژاد هنگام سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل. آلن ایر: گفتار احمدینژاد با کردار حکومت ایران تضاد دارد.
منظور شما از فاصلهای که میگویید بین گفتههای احمدینژاد و سیاستهای دولت احمدینژاد وجود دارد، چیست؟ ایشان به هرحال رئیس دولت ایران هستند.
آقای احمدینژاد از حکمت، هماندیشی، اخلاق، تأمین توسعه، تقویت صلح و… صحبت کردند. ولی اگر به کردار و عملکرد حکومت جمهوری اسلامی ایران نگاه کنیم، تضاد بین گفتار ایشان و کارکرد حکومت ایران خیلی زیاد است. ایران باید پای حرفش بایستد و مطابق با این سخنرانی عمل کند.
آقای احمدینژاد، هر بار با گفتههایشان درباره اسراییل ایجاد تشنج میکنند. ولی از طرف دیگر، مقامهای اسرائیلی هم مرتب حرفهایی میزنند که کاملاً بوی جنگ از آن به مشام میرسد. یعنی تشنجآفرینی، در واقع، دوطرفه است. سئوال من این است که چرا دولت آمریکا به هر دو طرف انتقاد نمیکند؟
ممکن است شما ندانید که امروز وقتی آقای احمدینژاد سخنرانی میکردند، هیأت آمریکا در مجمع عمومی حضور نداشتند و این فقط و فقط به خاطر توهینهای زشت و زننده احمدینژاد در این سفرشان به نیویورک است و همانطور که قبلاً گفتم، حرف یک چیز است و عمل چیز دیگری و به قول معروف «دو صد گفتار، چو نیمکردار نیست» و ایران باید بهطور مسئولانه عمل کند؛ هم نسبت به شهروندانش و هم نسبت به تعهدات بینالمللیاش. هم تعهدات مربوط به برنامه هستهایش و هم تعهدات مربوط به حقوق بشر و حقوق جهانی.
آیا شما فکر نمیکنید که سیاست آمریکا اینجا دوگانه است؟ یعنی با آقای احمدینژاد، به دلیل تشنجهایی که ایجاد میکنند، یکطور برخورد میکنند، ولی در عین حال با دولت اسرائیل راه میآیند، با وجود اینکه دولت اسرائیل هر بار ایران را تهدید به جنگ میکند و این هم به نوعی ایجاد تشنج است…
نه، این موضوع، موضوع دشمنی بین آمریکا و ایران نیست. یعنی جامعه بینالمللی با اراده آهنین، یکپارچه و همرأی هستیم که ایران باید تعهدات بینالمللیاش را اجرا کند. یعنی این موضوع، موضوع کینه بین ایران و آمریکا نیست. این جامعه بینالمللیست که با یک صدا صحبت میکند در مورد تعهدات ایران.
اینبار محمود احمدینژاد در یکی از نشستها گفته که آمریکا را به رسمیت میشناسد و این دو کشور میتوانند مسائلشان را با مذاکره با هم حل کنند. اگر بنا به گفته شما این دشمنی بین ایران و آمریکا نیست، پس چرا آمریکا پا پیش نمیگذارد که روابط دیپلماتیک با ایران را بهتر کند و وارد مذاکره مستقیم با ایران بشود؟
از سرگیری روابط بین ایران و آمریکا وسیله است، یعنی هدف نیست. هدف سیاست ما نسبت به ایران از سرگیری روابط نیست. هدف ما، نه تنها آمریکا، بلکه جامعه بینالمللی این است که ایران پای حرفش بایستد و تعهدات بینالمللیاش را اجرا کند و نقش سازندهای در منطقه ایفا کند. الان رییس جمهور احمدینژاد از مدیریت مشترک جهانی صحبت کردند، خُب اگر ایران میخواهد در مدیریت مشترک جهان شرکت کند، باید بهطور مسئؤلانه عمل کند و تعهداتش را نسبت به برنامه هستهایاش و نسبت به حقوق بشر مردم خودش اجرا کند.
تجمع اعتراضی ایرانیان در نیویورک به مناسبت حضور محمود احمدینژاد در سازمان ملل. آلن ایر: حکومت ایران به تعهداتش نسبت به شهروندان ایرانی عمل کند.
به برنامه هستهای ایران اشاره کردید. آخرین پیشنهاد ایران برای حل مسئله هستهای و توقف غنیسازی ۲۰درصدی و شرطی که گذاشته، توقف تحریمها از سوی آمریکا و غرب است. چرا غرب پیشنهاد آقای احمدینژاد را جدی نمیگیرد؟
مسئلهای را در رسانههای گروهی مطرح کردن چیز دیگری است. مسئلهای که در همان مذاکرات کشورهای گروه ۵+۱ مطرح شد، پروسهای است برای رسیدن به یک راهحل صلحآمیز و این همان گروه ۵+۱ است و مذاکرات با ایران، و ما ایران را فرامیخوانیم که به طور جدی و به طور مسئولانه در این پروسه شرکت کند تا بتوانیم به یک راهحل صلحآمیز دست پیدا کنیم.
دوباره برمیگردیم به نیویورک و سخنرانی امروز آقای احمدینژاد. از نظر شما سخنرانی امروز آقای احمدینژاد با سخنرانیهای پیشین ایشان چه تفاوتی داشت؟
من به همه سخنرانیهای جناب آقای دکتر رییس جمهور، محمود احمدینژاد گوش دادهام. ایشان همیشه راجع به آنچه امروز صحبت کرده، یعنی صلح، ثبات، خدمتگذاری به مردم، اخلاق و حکمت صحبت میکند، ولی همانطور که گفتم، حرف یک چیز و عمل چیز دیگری است و ما به آسانی میتوانیم از کارکرد ایران در این هشت ساله مشاهده کنیم که حکومت ایران به طور مسئولانه عمل نکرده و انشاالله به زودی تغییر سیاست بدهد. اگر ایران مسئولانه عمل کند و تعهداتش را اجرا کند، دوباره ایران میتواند رونق پیدا کند. امروز احمدینژاد از بهار صحبت کرد، ولی متأسفانه در اثر کارکرد حکومت ایران، الان در ایران زمستان است.
چشمانداز شما نسبت به روند سیاستهای ایران در این دوره باقیمانده از ریاست جمهوری احمدینژاد چیست؟
من به عنوان سخنگوی فارسیزبان وزارت امور خارجه امریکا، نمیتوانم نسبت به سیاست داخلی ایران اظهار نظر کنم. چیزی که برای آمریکا و جامعه بینالمللی اهم است، این است که همانطور که رییس جمهور اوباما فرمودند، هنوز زمان و فضای لازم برای رسیدن به راه حلی از طریق دیپلماسی نسبت به برنامهی هستهای ایران وجود دارد و ما ایران را فرا میخوانیم که وارد مذاکره شود، و با هم، با جدیت و احترام متقابل به این هدف برسیم.
آقای ایر، یکبار دیگر برمیگردیم به نیویورک. گفته شده که آمریکا به بخشی از کسانی که قرار بوده با آقای احمدینژاد به نیویورک سفر کنند، ویزا نداده است. اینها چه کسانی بودند و آمریکا چرا به این افراد ویزا نداده است؟
به طور اصولی، ما به عنوان میزبان سازمان ملل متحد، به هیأتهای کشورهای مختلف برای حضور در مجمع عمومی ویزا میدهیم. بعضی وقتها ویزا داده نمیشود. در این مورد، من الان نمیتوانم اظهار نظر کنم. چون طبق قوانین و مقررات ویزایی ما، در مورد این موضوع خصوصی نمیتوانیم چیزی بگوییم.
فرض کنیم، آقای احمدینژاد سال دیگر هم طبق عادتی که در این هشت سال گذشته داشتهاند، دوست داشته باشند به نیویورک بیایند، اما اینبار به عنوان یک توریست. آیا آمریکا به ایشان ویزا میدهد؟
راجع به فرضیات مختلف، من نمیتوانم اظهار نظر کنم. به قول معروف «اگر را با مگر تزویج کردند، از آنها شد بچهای کاشکینام». من راجع به این فرضیات نمیخواهم اظهار نظر کنم، چیزی که مهم است این است که الان آقای احمدینژاد برای سخنرانی کردن به نیویورک آمد. ولی بهتر است ایشان گوش بدهد؛ به رؤسای کشورهای مختلف خوب گوش بدهد، تا ایران بتواند مواضع خود را تغییر بدهد و بهطور مسئولانه، هم در صحنه بینالمللی و هم در صحنه داخلی عمل کند و اگر این اتفاق بیفتد دوباره در ایران بهار خواهد آمد و شکوفا خواهد شد.
باشه حتما ؟! جوک ميفرماييد؟
مملکت و مردم را بيچاره و خراب کردند تا بمب ساخته و جيبها را پرترکنند….
کاربر مهمان / 27 September 2012
ایشان دائما آقای احمدی نژاد را به برخورد دوگانه و عملکرد متناقض متهم میکنه ولی خود ایشان چندین بار از جواب دادن به پرسش خبرنگار در مورد برخورد دوگانه دولت آمریکا بین ایران و اسرائیل خودداری میکند و جوابی به این پرسش دقیق خبرنگار نمیدهد!! ما کدام را باور کنیم؟ کدام ادعا را بپذیریم؟ ایشان هم ماند احمدی نژاد سخنان دوگانه و متناقض میزند. پس فرقی بین دولت آمریکا و دولت جمهوری اسلامی در این زمینه نیست!!
داود / 27 September 2012