حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب هشدار داد که اگر رژیم گذشته به مردم اجازه انتخاب می‌داد نیازی به انقلاب نبود. محور سخنان روحانی «حق انتخاب» بود اما از نقض این حق در جمهوری اسلامی مطلقاً سخنی به میان نیاورد.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در سخنرانی مراسم ۲۲ بهمن در تهران

سخنرانی حسن روحانی در سالگرد انقلاب تحت تأثیر اعتراضات سراسری در آبان سال جاری، عدم تصویب لوایح مبارزه با پولشویی در مجمع تشخیص مصلحت و همچنین رد فله‌ای صلاحیت نامزدهای شاخص اصلاح‌طلبان توسط شورای نگهبان قرار داشت. روحانی با به چالش کشیدن ضرورت وقوع انقلاب بهمن ۵۷، تلاش کرد انقلاب را از طریق «انتخاب» تعریف کند. رئیس جمهوری اسلامی گفت:

«بسیار مهم است که به این نکته توجه کنید که انقلاب اسلامی مبتنی بر انتخاب بود و بالاترین ثمره انقلاب نیز انتخاب است. انقلاب از انتخاب است و انتخاب از انقلاب است.»

روحانی یادآوری کرد:

 «اگر رژیم گذشته به مردم اجازه انتخاب می‌داد نیازی به انقلاب نبود. اگر رژیم گذشته به یک انتخابات سالم و آزاد ملی تن می داد انقلابی نمی‌شد.»

روحانی بدون آنکه مستقیماً به شورای نگهبان اشاره کند، در ادامه سخنان خود گفت:

«انقلاب بر مبنای آن بود که درب انتخابات بسته شده بود. انسداد درب انتخابات و دروازه انتخابات مردم را هدایت کرد تا از مسیر یک انقلاب بزرگ این زنجیر را پاره کنند و راه را برای انتخابات باز کنند.»

روز گذشته، همزمان با اعلام لیست‌های انتخاباتی اصول‌گرایان شایعه شده بود که حسن روحانی استعفا داده است. حسام‌الدین آشنا، مشاور رسانه‌ای روحانی بلافاصله این خبر را تکذیب کرد. آشنا با گوشه‌چشمی به اختلاف اصول‌گرایان نوشت:

«برای پوشاندن دعوای دولیستی‌ها و مشاجره بی‌لیست‌ها، به شایعات خلاقانه‌تری نیاز است.»

پیش از آن هم علیرضا زاکانی، نماینده سابق مجلس ادعا کرده بود که چنانچه مجلس بعدی با پیشنهاد روحانی برای مذاکره با آمریکا مخالفت کند، رئیس جمهوری استعفا می‌دهد.

روحانی در روزهای گذشته به مناسبت‌های مختلف خواهان برگزاری یک همه‌پرسی درباره بازنگری در ساز و کار شورای نگهبان شده است. در آبان ۹۸ هم روحانی در سخنانی در جمع دانشجویان گفته بود:

«یک عده معتقدند که مشکلات موجود جز با قدرت‌نمایی و شکستن دشمن میسر نیست و یک عده نیز معتقدند می‌توان بسیاری از مشکلات را با گفت‌وگو حل و فصل کرد. اگر با راهکارهای ارائه شده برای موضوعاتی که بیش از ۴۰ سال است راجع به آن‌ها بحث می‌کنیم به نتیجه نرسیدیم، باید همه‌پرسی کنیم.»

یکی از این موضوعات تجدید نظر در رابطه با ایالات متحده آمریکاست.

بیشتر بخوانید: