جان بيرد، وزير امور خارجه کانادا گفت دولت اين کشور از ماهها پيش در حال بررسی موضوع تعطيلی سفارت کانادا در ايران بود.
به گزارش رسانه کانادايی سیبیسی نيوز، بيرد که روز جمعه، ۱۴ سپتامبر (۲۴ شهريور) در مونترال با خبرنگاران گفتوگو میکرد علت اين تصميم را عدم اقدام جدی از جانب ايران در جهت حفاظت از ديپلماتهای خارجی در اين کشور عنوان کرد.
او گفت، پس از هجوم به سفارت بريتانيا در ايران در ماه نوامبر، دولت فدرال تصميم گرفت تعداد کارکنان سفارت خود در اين کشور را به حداقل برساند.
او با اشاره به تسخير سفارت ايالات متحده در ايران در سال ۱۹۸۰ اظهار داشت، ايران سابقهای دراز در عدم مراقبت از سفارتخانههای خارجی دارد و کانادا هم میخواست از کارکنان خود محافظت کند.
جان بيرد دليل ديگر تعطيلی سفارت کانادا در ايران را “حمايت اين کشور از تروريسم” دانست.
دولت کانادا هفت سپتامبر (۱۷ شهريور) سفارت اين کشور در ايران را بست و به ديپلماتهای ايرانی مقيم در اوتاوا پنج روز مهلت داد که خاک اين کشور را ترک کنند
او همچنين از موقعيت سفارت کانادا در تهران نيز بهعنوان يکی ديگر از دلايل چنين اقدامی نام برد و گفت، سفارت کانادا خيلی نزديک خيابان اصلی بود و مکانش آنقدر امن نبود که دولت کانادا انتظار داشت.
دولت کانادا روز هفت سپتامبر (۱۷ شهريور) با انتشار بيانيهای اعلام کرد سفارت اين کشور در ايران بسته شده است و به ديپلماتهای ايرانی مقيم در اوتاوا پنج روز مهلت داد که خاک اين کشور را ترک کنند.
در بيانيه وزارت امور خارجه کانادا همچنين آمده بود، ايران از جمله بدترين ناقضان حقوق بشر است و آن را تهديدی برای صلح جهانی و امنيت دنيا دانسته بود.
اين اقدام کانادا با انتقاد شديد مقامات ايران مواجه شد. رامين مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران آن را “غير قابل توضيح” دانست و گفت، دستگاه سياست خارجی ايران پاسخ مناسبی به اين اقدام دولت کانادا خواهد داد.
حسن قشقاوی، معاون وزير امور خارجه ايران نيز تعطيلی سفارت کانادا در ايران را “رفتاری غير ديپلماتيک” خواند و گفت، دولت کانادا از سال ۱۹۹۶ موضع خصمانهای عليه ايران داشته و بانی قطعنامههای حقوق بشری عليه آن بوده است.
روابط ايران و کانادا در سالهای گذشته از زمانی که زهرا کاظمی، خبرنگار کانادايی – ايرانیتبار در تيرماه سال ۱۳۸۲ در زندانهای ايران به قتل رسيد همواره پرتنش بود.
زهرا کاظمی که با کارت عکاس خبری از سوی يک مؤسسه عکس انگليسی به ايران رفته بود در جريان تهيه گزارش و عکس از ناآرامیها و اعتراضات دانشجويی در خردادماه ۱۳۸۲ در تهران دستگير شد و پس گذشت ۱۸ روز از بازداشتاش در ۲۰ تير در زندان کشته شد و در نهايت هيچ کس در اين رابطه مسئول و محکوم شناخته نشد.