در دوره‌های قبلی انتخابات مجلس شورای اسلامی برخی نمایندگان بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان و گاهی حتی ۲ میلیارد تومان هزینه تبلیغات خود می‌کردند. با بزرگ‌تر شدن حوزه انتخابیه این رقم‌ها هم بزرگ‌تر می‌شد. برای شفاف‌سازی هزینه‌ها نمایندگان مجلس طرح شفافیت و نظارت مالی انتخاباتی را تصویب کردند. شورای نگهبان این طرح را تایید کرد.

یکی از حقوقدانان شورای نگهبان می‌گوید احمد جنتی به‌خاطر اختلاف‌نظر با حقوقدانان قبلی، از ادامه فعالیت آن‌ها جلوگیری کرده است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان صبح پنجشنبه ۱۰ بهمن در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت:

«طرح شفافیت و نظارت بر تامین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی دیروز در جلسه شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت و عدم مغایرت آن با شرع مقدس و قانون اساسی اعلام شد.»

 ۲ دی  سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها از بررسی طرح دو فوریتی شفافیت منابع مالی تبلیغات و فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی در جلسه  آن کمیسیون و تصویب آن خبر داده بود. پیش از آن برخی نمایندگان مجلس از ورود پول‌های کثیف به کارزار انتخاباتی داوطلبان نمایندگی مجلس خبر داده بودند. سید احسن علوی، نماینده سنندج گفته بود:

«افرادی با صرف پول‌های کثیف به دنبال اهداف دیگری از جمله رانت هستند وگرنه نمایندگی مجلس با هزینه پول‌های کلان توجیه منطقی و عقلایی ندارد.»

 نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از ورود این پول‌ها به کارزارهای انتخاباتی یکشنبه ۶ بهمن سرانجام طرح «شفافیت و نظارت مالی انتخاباتی مجلس شورای اسلامی» را با ۱۲۴ رأی موافق، ۳۳ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۸ نماینده حاضر در صحن به تصویب رساندند.

بر اساس ماده ۳ این طرح نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی می‌بایست هزینه انتخابات را از طریق اموال و دارایی‌های خود یا کمک‌های احزاب و گروه‌های سیاسی و یا کمک‌های اشخاص حقیقی ایرانی تأمین کنند. استفاده از منابع و امکانات عمومی مانند سالن‌های اجتماعات و جایگاه‌های نصب تبلیغات مجاز است.

در تبصره ۱ ماده ۳ اشخاص حقوقی به جز احزاب و گروه‌های سیاسی، از هرگونه کمک به فعالیت‌های انتخاباتی تحت هر عنوانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم منع شده‌اند.

بر اساس ماده ۵ طرح شفافیت و نظارت بر تامین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس حداکثر هزینه‌ هر نامزد انتخاباتی در هر دوره‌ انتخابات می‌بایست با پیشنهاد وزارت کشور به تایید هیات مرکزی نظارت برسد.  بر اساس ماده ۷ این طرح، داوطلبان نمایندگی مجلس موظف‌اند حسابی را برای نقل و انتقال وجوه و منابع نقدی مربوط به هزینه‌های انتخاباتی تعیین کنند. کمک‌های مالی به نامزدها هم می‌بایست در سامانه مالی انتخابات ثبت شود.

براساس ماده ۱۰ این طرح، هرگاه داوطلبان نمایندگی مجلس از راه‌های غیرقانونی هزینه انتخابات را تأمین کنند از نامزدی در کلیه انتخابات‌ها محروم می‌شوند.

بیشتر بخوانید: