واکنش‌ها به طرح صلح کاخ سفید برای خاورمیانه، سریع، صریح و در مجموع منفی بود. محمود عباس گفت طرح ترامپ یک توطئه است. اردن این طرح را ناعادلانه خواند. روسیه و آلمان خواهان مشارکت بیشتر فلسطینی‌ها شدند. بریتانیا محتاطانه حمایت کرد.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین ساعتی بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در یک نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از طرح صلح خاورمیانه موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد، در سخنانی در رام‌الله از مخالفت قاطعانه فلسطینی‌ها با این طرح خبر داد. عباس گفت:

«قدس فروشی نیست و طرح شما توطئه‌ای است که به ثمر نمی‌نشیند و هرگز دولت فلسطینی بدون قدس را نخواهیم پذیرفت.»

بر اساس طرح کاخ سفید: اورشلیم (بیت‌المقدس) پایتخت تقسیم‌ناپذیر اسرائیل باقی می‌ماند. این طرح حاکمیت اسرائیل بر دره اردن و دیگر نقاط کرانه باختری و مرز شرقی اسرائیل را به رسمیت می‌شناسد و همچنین خواهان خلع سلاح حماس و حذف تسلیحات از غزه است. در مقابل متعهد می‌شود که کشورهای خارجی  ۵۰ میلیارد دلار در کشور فلسطین سرمایه‌گذاری کنند. رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در ادامه سخنان خود در رام الله گفت:

«هیچ چیز جدیدی در طرح ترامپ نسبت به آن چیزی که دو سال پیش شنیده بودیم وجود نداشت و طی این دو سال موضع ما تغییری نکرده و امروز نیز هرگز تغییر نخواهد کرد.»

محمود عباس در ادامه سخنانش اعلام کرد که مذاکرات فلسطینیان را با هدف ایجاد یکپارچگی آغاز می‌کند.  رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت:

«با جنبش مردمی مسالمت‌آمیز با طرح ترامپ مقابله خواهیم کرد و به برگزاری انتخابات ریاستی و پارلمانی در کرانه باختری، غزه و قدس پایبند هستیم.»

ایران، اردن، مصر و حزب‌الله لبنان

 محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با انتشار پیامی در توییتر خواهان وحدت فلسطینیان شد. ظریف نوشت:

«این به اصطلاح “چشم‌انداز صلح”، در اصل پروژه‌ موهوم یک ساختمان‌ساز ورشکسته است. اما در حقیقت یک کابوس برای منطقه و جهان است. و امیدوارم این زنگ بیدارباشی برای همه مسلمان‌هایی باشد که طریقی غلط پیموده‌اند.»

ظریف هشتگ «بیایید برای فلسطینی‌ها متحد شویم» را نیز در این توییت درج کرده و ضمنا عنوان طرح آمریکا را نیز به «قدم گذاشتن به سوی فاجعه» تغییر داده است.

ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن طرح آمریکا موسوم به معامله قرن را ناعادلانه خواند. وزیر خارجه اردن گفت مواضع ثابت کشورش درباره فلسطین و حقوق مردم این کشور غیرقابل تغییر است. ایمن الصفدی گفت:

«پادشاهی اردن به دنبال صلح عادلانه بر اساس قطعنامه‌های بین‌المللی است. صلحی که به اشغال‌گری پایان داده و حقوق مردم فلسطین و منافع اردن را حفظ کند.»

اردن تأکید کرد که اقدامات تک‌جانبه رژیم صهیونیستی منطقه را به درگیری‌ها و تنش‌های بیشتری سوق خواهد داد.

وزارت خارجه مصر از طرف‌های فلسطینی و رژیم صهیونیستی خواست طرح پیشنهادی آمریکا را بررسی کرده و ابعاد آن را بسنجند.

 حزب‌الله لبنان طرح کاخ سفید را «معامله ننگین» خواند و نوشت:

« این توافق بدون مشارکت و خیانت برخی رژیم‌های عربی که آشکارا و در نهان با این توطئه همراهی کردند، مقدور نمی‌شد.»

روسیه، آلمان و بریتانیا

روسیه و آلمان اعلام کرده‌اند که طرح صلح کاخ سفید را بررسی می‌کنند. دعوت از طرف‌های فلسطینی بر سر میز مذاکره درباره این طرح و همینطور سازگاری این طرح با قوانین بین‌المللی از موضوعاتی است که در اتحادیه اروپا به بحث گذاشته می‌شود. بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا گفت ممکن است این طرح یک حرکت مثبت به جلو باشد. روسیه هم خواهان مشارکت فلسطینی‌ها در گفت‌وگوها شد.

بیشتر بخوانید: