نیروهای طالبان مانع حضور نیروهای امنیتی افغانستان در محل سقوط هواپیمای ارتش آمریکا شدند. درگیری میان این نیروها به عقبنشینی نیروهای امنیتی افغانستان منجر شد. با وجود اظهارات ضد و نقیض مقامات طالبان و ایالات متحده، هنوز تعداد و هویت کشتهشدگان مشخص نشده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز مقامات افغانستان روز سهشنبه ۸ بهمن / ۲۸ ژانویه از درگیری میان نیروهای امنیتی افغانستان و نیروهای طالبان در محل سقوط هواپیمای ارتش آمریکا در ولایت غزنی خبر دادند. طالبان مانع حضور نیروهای افغان در این منطقه شدهاند.
روز گذشته، دوشنبه ۷ بهمن / ۲۷ ژانویه اعلام شد که یک هواپیمای مسافربری در ولایت غزنی افغانستان، در منطقهای که تحت کنترل طالبان است سقوط کرد. ابتدا برخی مقامهای دولت افغانستان اعلام کردند که هواپیما به شرکت هواپیمایی آریانای افغانستان تعلق دارد، این شرکت اما در بیانیهای این خبر را تکذیب کرد. در این فاصله طالبان مسئولیت سرنگونی این هواپیما را به عهده گرفتند و اعلام کردند که هواپیما متعلق به ارتش آمریکاست. طالبان همچنین در شبکههای اجتماعی ویدئوهایی از لاشه هواپیمای نظامی ارتش آمریکا را منتشر کردند.
یک سخنگوی ارتش آمریکا نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «هواپیما با آتش دشمن ساقط نشده است». در پی آن ارتش آمریکا گفت یک هواپیمای E-11A در ولایت غزنی سقوط کرده است. هواپیمای فوق ساخت شرکت بمباردیر است و از آن برای برقراری ارتباط در مناطق دورافتاده استفاده میشود. طالبان اما ادعا میکند این هواپیما را ساقط کرده است. هنوز تعداد کشتهشدگان و فهرست سرنشینان این هواپیما مشخص نیست.
دولت افغانستان برای دستیابی به بقایای هواپیما در منطقه تحت کنترل طالبان، بهسرعت گروهی از نیروهای امنیتی را به این محل اعزام کرده بود. براساس اظهارات خالد وردک، رئیس پلیس غزنی نیروهای امنیتی افغانستان در نزدیکی محل حادثه با کمین طالبان روبرو شده و مورد حمله نیروهای این گروه قرار گرفتهاند.
رئیس پلیس غزنی اضافه کرد:
«براساس اطلاعات ما ۴ نفر در این حادثه کشته شده و ۲ نفر از مسافران زنده ماندهاند اما اطلاعاتی از این افراد در دسترس نیست. به گفته او نیروهای امنیتی افغانستان پس از درگیری با طالبان دستوری مبنی بر عقب نشینی دریافت کردهاند و قرار است از عملیات هوایی جایگزین استفاده شود.»
از سوی مقابل ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز درگیری را تأیید کرد و گفت نیروهای افغان با حمایت هوایی آمریکا تلاش داشتند که به منطقه دسترسی پیدا کنند که با طالبان درگیر شدند. او در ادامه افزود حمله نیروهای افغان «دفع شد»، اما طالبان به اعضای تیم نجات اجازه خواهد داد برای بازیابی اجساد در محل حادثه حضور پیدا کنند.
مجاهد درباره تعداد کشتهشدگان گفت: «نیروهای طالبان تاکنون ۶ جسد را پیدا کردهاند و با وجود اینکه ممکن است تعداد بیشتری بر اثر این حادثه کشته شده باشند، اطمینانی مبنی بر پیدا شدن اجساد بیشتر وجود ندارد چرا که آتش همهچیز را به خاکستر تبدیل کرده است.»
اما منبع نظامی آمریکایی که مایل به فاش شدن نامش نبود شمار کل سرنشینان این هواپیما را در زمان حادثه کمتر از ۵ نفر اعلام کرده است. یک مقام رسمی دیگر نیز به رویترز گفت: «این هواپیما دستکم دو سرنشین داشته است.»
تاکنون مقامات آمریکایی و نیروهای بینالمللی حاضر در افغانستان از محل حادثه سقوط هواپیما بازدید نکردهاند، اما یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده سهشنبه ادعای سقوط این هواپیما توسط طالبان را «گمراهکننده» خواند و گفت شواهد اولیه نشان میدهد یک اشکال فنی به سقوط این هواپیما منجر شده است.
در همین زمینه: