مدیرکل دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی ایران با گلایه از شیوه درمان «معتادان متجاهرِ منعِ پذیرش» توسط وزارت بهداشت، گفته باید برای این معتادان که بر اساس آمار نیروی انتظامی در تهران هزار و ۵۰۰ نفر هستند، فکر اساسی شود. او همچنین گفته یارانه درمان این معتادان در سال گذشته در جای دیگری هزینه شده و به این افراد نرسیده است.
«فرید براتی سده»، مدیرکل دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته:
«پذیرش معتادان متجاهرِ منعِ پذیرش در آییننامهها با سازمان بهزیستی نیست، البته ما این معتادان را نیز پذیرش میکنیم، اما بر اساس آییننامه، معتادان منع پذیرش یعنی معتادانی که دارای زخم باز، کبر سن یا صغر سن هستند به دلیل وضعیتی که دارند، باید در مراکز وزارت بهداشت تحت درمان قرار گرفته و پس از درمان به بهزیستی تحویل داده شوند.»
به گفته براتی، معتادان مسن باید در مراکز درمانی مورد درمان قرار گیرند، چرا که آنها را به دلیل شرایط جسمیشان نمیتوان به راحتی وارد پروسه ترک کرد و مواد را از آنها گرفت و باید تحت نظارت درمانی باشند. این معتادان نیز باید بعد از درمان به مراکز نگهداری بهزیستی تحویل داده شوند.
به گفته مدیرکل دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور قرار بود وزارت بهداشت در این زمینه چند مرکز درمانی معرفی کند و نیروی انتظامی معتادان را به این مراکز درمانی وزارت بهداشت تحویل دهند، اما مسوولان وزارت بهداشت خواهان حضور یک نفر از ماموران نیروی انتظامی برای نگهداری این افراد در این مراکز درمانی هستند و نیروی انتظامی چنین نیرویی ندارد.
براتی سده گفته:
«مشکل اصلی درباره این معتادان به وزارت بهداشت برمیگردد، البته این وزارتخانه به هر حال متعهد است که به آنها خدمت ارائه کند و نمیتواند تعهدش را نادیده بگیرد، اما این تعهد تاکنون انجام نشده است.»
نزدیک به ۶۲ هزار معتاد متجاهر در سراسر کشور در ۲۰ مرکز ماده ۱۶ که در سراسر کشور نیز وجود دارد و همچنین در ۴۸۰ مرکز اقامتی و کمپهایی که از بهزیستی مجوز گرفته و در این زمینه خدمات ارائه میکنند، نگهداری میشوند.
براتی سده همچنین درباره یارانه درمان معتادان در سال ۹۹ گفته:
«یارانه درمان در سالهای قبل در حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان بود که در سال ۹۸ قطع شد و به بیمه سلامت پرداخت نشد. این مبلغ که به بیمه سلامت پرداخت میشد، برای یارانه درمان افراد معتاد بود، البته ما یارانه را برای افراد خاصی در نظر میگرفتیم، اما این یارانه به افرادی که فقط به مراکز دولتی مراجعه میکردند، تعلق میگرفت و به افرادی که به مراکز درمانی ما مراجعه میکردند و اغلب از قشر مستضعف بودند، تعلق نمیگرفت و ظاهرا الان هم قرار نیست تعلق بگیرد و این یک اجحاف است.»
در اعتبارات بیمه سلامت سال ۹۹ مبلغ کمتری نسبت به گذشته برای این منظور در نظر گرفته شده است و قرار است حدود ۵۰ میلیارد تومان برای یارانه درمان پرداخت شود. این مبلغ برای درمان پایه معتادان و بخش دیگری برای هزینه درمان اعتیاد معتادان در نظر گرفته شده است.
براتی سده گفته در سالهای پیش از این مبلغ، «آبی برای محرومترین معتادان گرم نشده» و در جای دیگری هزینه شده است و در سال آینده نیز همینطور برخورد میشود.
به گفته این مقام مسوول، بخشی که مربوط به درمان پایه است باید در اختیار بیمه سلامت باشد، اما ۲۵ میلیارد یعنی نصف این اعتبار که برای هزینه درمان اعتیاد در نظر گرفته میشود، برای درمان محرومترین افراد باید در اختیار سازمان بهزیستی قرار بگیرد.