علی ربیعی، سخنگوی دولت تشییع جنازه فرمانده سپاه قدس را برای ترمیم شکاف درونی جامعه بعد از اعتراضات آبان ضروری دانست. دو تشییع دیگر هم با هدف پنهان ایجاد انسجام درونی و نمایش آن به بیرون در راه است: در قم و در کرمان که سلیمانی سرانجام در دل خاک زادگاهش آرام بگیرد و مأموریت او در خدمت به نظام جمهوری اسلامی به اتمام برسد.

دوشنبه ۱۶ دی: تشییع جنازه قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در تهران

علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی دوشنبه ۱۶ دی در جریان مراسم تشییع قاسم سلیمانی در تهران با اشاره به اعتراضات آبان ۹۸ درباره اهمیت این مراسم برای ترمیم شکاف درونی جامعه در جمع خبرنگاران گفت:

«بعد از اتفاقات ناخوشایند و تلخی که اخیرا در کشورمان اتفاق افتاده بود، نیاز به یک انسجام بزرگ و نمایش انسجام ملی داشتیم. از این جهت حضور مردم در شهرهای مختلف مانند تهران و مشهد و مخصوصا اهواز خیلی مهم و معنادار بود.»

دوشنبه ۱۶ دی مراسم تشییع قاسم سلیمانی در دانشگاه تهران با حضور سران قوا و مقامات بلندپایه سیاسی و نظامی برگزار شد. در این مراسم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بر سر جنازه فرمانده سپاه قدس درآمد و نماز میت خواند. خامنه‌ای که بی‌هیچ لرزشی در صدا، ۲۸ آبان سال جاری در پنجمین روز اعتراضات در بیش از ۱۰۰ شهر کشور، معترضان را با دشمنی اشغالگر یکسان دانسته و آن‌ها را اشرار نامیده و بعد از صدور فرمان کشتار بر معترضان اعلام پیروزی کرده بود، هنگام قرائت نماز میت بر جنازه سپهبد قاسم سلیمانی، با صدایی لرزان، سه بار جمله «اللهم انّا لانعلم منه الا خیر» (ما به جز خوبی از او نمی‌دانیم) را برای او به کار برد و گریست. در مراسم تشیبع قاسم سلیمانی، حسین سلامی، فرمانده سپاه و اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس و جانشین سلیمانی و همینطور سران قوا در یک صف اقامه نماز کردند.

خبرگزاری رویترز حضور مردم در تشییع جنازه قاسم سلیمانی در تهران را با تشییع جنازه خمینی مقایسه کرده است. علی ربیعی در ادامه سخنانش درباره اهمیت آئینی تشییع جنازه فرمانده سپاه قدس برای حفظ چفت و بست نظام گفت:

«از جهت داخلی این راهپیمایی‌ها که به برکت خون شهید سلیمانی بود، نوعی تجدید قوا و انرژی برای نظام است.»

 خیابان‌های تهران بعد از مراسم تشییع قاسم سلیمانی

در برخی رسانه‌ها از جمله در خبرگزاری فرانسه پرچم‌های قرمز در دست عزاداران نیز به تأکید ایران بر خونخواهی سلیمانی تعبیر شد. قاسم سلیمانی بامداد جمعه ۱۳ دی در حمله ارتش آمریکا به کاروان حامل او همراه با جمعی از همراهانش از جمله ابومهدی المهندس کشته شد. به گفته عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر مستعفی عراق او به دعوت دولت عراق و به طور قانونی به این کشور سفر کرده بود.

ربیعی در ادامه مصاحبه‌اش با خبرنگاران درباره تاثیرات خارجی حضور گسترده مردم در مراسم قاسم سلیمانی گفت:

«این راهپیمایی بُعد خارجی امنیت ملی کشور ما را عیان کرد. نشان داد که نظام ما پایگاه مردمی دارد. به اعتقاد من، آمریکا از این به بعد در واکنش‌های نظامی خود تجدید نظر خواهد کرد و این راهپیمایی از این جهت برای ما ارزشمند است.»

اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، در جریان تشییع قاسم سلیمانی در دانشگاه تهران سخنرانی کرد. هنیه سلیمانی را «شهید قدس» نامید. دختر سلیمانی هم در رثای او و در خونخواهی پدر سخنانی ایراد کرد. زینب سلیمانی گفت:

«از این پس خانواده‌های سربازان آمریکایی در غرب آسیا در انتظار مرگ فرزندانشان روزهایشان را سپری خواهند کرد.»

 جنازه سپهبد سلیمانی جنازه را به قم و از آنجا برای تدفین به کرمان منتقل می‌کنند. بنابراین دو تشییع دیگر هم با هدف پنهان ایجاد انسجام درونی و نمایش آن به بیرون در راه است. روز گذشته جنازه سلیمانی از اهواز وارد ایران شد و بعد از تشییع در اهواز، در مشهد هم طواف داده شد. همزنان با تهران، در صنعا نیز راهپیمایی بزرگی با حضور صدها هزار نفر برگزار شد.

ییشتر بخوانید: